Έναρξη πρώτης συνεδρίασης του 2020

 
02 Ιανουαρίου 2020
 
 
Έναρξη Πρώτης Συνεδρίασης του 2020
 

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών η πανηγυρική  έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του έτους από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος χτύπησε και το παραδοσιακό καμπανάκι παρουσία σημαντικού αριθμού επιφανών παραγόντων του χρηματιστηριακού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

«Μία σημαντική χρονιά μόλις ξεκίνησε για την εγχώρια αγορά» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης σημειώνοντας πως το 2020 εκκινεί με παρακαταθήκη την απόδοση του γενικού δείκτη το 2019 που έφερε το Χρηματιστήριο στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη περαιτέρω ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ενώ εκτίμησε πως το 2020 είναι λογικό να αναμένονται μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από τις εισηγμένες επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιηθούν μεταφέροντας πόρους στην ελληνική οικονομία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκανε επίσης ειδική μνεία στην πρόσφατη επέκταση της οργανωτικής δομής του Ομίλου για να ανταποκριθεί στις διαφαινόμενες ευκαιρίες ενώ προανήγγειλε την δημιουργία νέων δεικτών οι οποίοι ευχήθηκε να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αρχίσουν σύντομα να διαπραγματεύονται νέα ETFs. Παράλληλα, η ουσιαστική ενεργοποίηση του προγράμματος Roots κατά τους τελευταίους μήνες του 2019, μοιάζει βέβαιο σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, πως θα αρχίσει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς εντός του έτους.

Στην προγραμματισμένη, εντός του καλοκαιριού, ουσιαστική έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΧΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ευχόμενος το νέο έτος να φέρει «διπλούς δείκτες ανταγωνιστικότητας και διπλές αποδόσεις».

Στα σταθερά αλλά και γρήγορα βήματα που η χώρα πραγματοποιεί στο πλαίσιο ανασυγκρότησής της αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τονίζοντας πως μεταξύ άλλων «μειώνει τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, ενθαρρύνει με φορολογικά κίνητρα τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών αλλά και εξορθολογίζει τον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων. Επίσης, θεσπίζει εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης ενώ προβλέπει απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά». Ο κ. Σταϊκούρας εστίασε και στα  κίνητρα που έχουν δοθεί για την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας τονίζοντας παράλληλα πως δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός: «Κατά την περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, οφείλουμε να κινηθούμε πιο συστηματικά, πιο αποφασιστικά , πιο γρήγορα, ώστε να πετύχουμε την ολόπλευρη ισχυροποίηση της οικονομίας και της χώρας μας». Μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία καθώς και την ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.

Ευχές για μία καλή αλλά και δυναμική χρηματιστηριακά χρονιά έδωσε με την σειρά του και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός προσθέτοντας πως προετοιμάζεται σειρά ρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω θωράκιση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Στην ενεργοποίηση του Target Model και την έναρξη λειτουργίας της αγοράς ενέργειας εντός του καλοκαιριού αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γεράσιμος Θωμάς τονίζοντας «Τις εξελίξεις αυτές οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε με εξωστρέφεια. Προσβλέπουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας να παίξει σύντομα έναν περιφερειακό και καίριο ρόλο, προς όφελος της χώρας»

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Βασιλική Λαζαράκου, ευχήθηκε η ελληνική κεφαλαιαγορά να έχει το 2020 μία ανοδική πορεία και να καταστεί δυναμική στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «στη διάρκεια του 2020 θα ανδρωθεί η ελληνική οικονομία. Το Χρηματιστήριο από την πλευρά του θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών , τόσο με τα υφιστάμενα εργαλεία του όσο και με νέα προϊόντα ή κίνητρα στη διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων».

Στιγμιότυπα της εκδήλωσης

 

 


Φωτογραφικά στιγμιότυπα της εκδήλωσης
 
     
     
 
Χρήστος Σταϊκούρας Υπουργός Οικονομικών  

Νίκος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηρίου
Χρήστος Σταϊκούρας Υπουργός Οικονομικών
Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών

 


Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου

 

 

 

 

Σχετικά με τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών από την ίδρυσή του, το 1876, συμμετέχει σταθερά στις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις της χώρας.

Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποστηρίζει την ανάπτυξη και οργάνωση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Λειτουργεί τις αγορές αξιών και παραγώγων, την εναλλακτική αγορά ενώ παράλληλα διενεργεί την εκκαθάριση και το διακανονισμό των συναλλαγών.

Το Χρηματιστήριο, μέσω των αγορών του, προσφέρει λύσεις και εργαλεία χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, διευρύνει τις επιλογές των επενδυτών παρέχοντας ένα ασφαλές, σταθερό και εύκολο περιβάλλον πλήρως εναρμονισμένο με τις διεθνείς πρακτικές και το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Κατέχει δε το διεθνές πρότυπο επιχειρησιακής συνέχειας ISO22301 για το σύνολο των εταιρειών του, καθώς επίσης και για όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες και παρεχόμενα προϊόντα & υπηρεσίες.

Σε μια περίοδο που ο ρόλος των χρηματιστηριακών αγορών στην εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύεται σημαντικά, εμείς στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο να αναδείξουμε την ελκυστικότητα της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και να προβάλουμε τις εταιρείες μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Οι μετοχές του Ομίλου διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Σύμβολο: EXAE).

Συνοπτικές πληροφορίες για την αγορά και τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο καθώς και στην ιστοσελίδα του www.athexgroup.gr.

Λεωφ. Αθηνών 110, 104 42 Αθήνα, τηλ. 210-3366 800, fax 210-3366 101

 


Search
Toolbox
Market

Composite index

Calendar

FinancialCalendarPortlet

Asset Publisher