ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

Ανακοίνωση

Η ΑΤΕbank ανακοινώνει τα ακόλουθα σε συνέχεια της μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων της:
Σύμφωνα με προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία νόμου, από 1ης Ιανουαρίου 2007, ο κλάδος σύνταξης του Ταμείου Συντάξεων και Πρόνοιας της ΑΤΕbank εντάσσεται στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) ενώ οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών Προσωπικού της ΑΤΕbank (ΕΛΕΜ) υπάγονται στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).
Τα ποσοστά εισφορών για το ταμείο κύριας σύνταξης μειώνονται στα ισχύοντα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (για μεν τους εργαζόμενους άμεσα από 1ης Ιανουαρίου 2007, για δε τον εργοδότη σταδιακά και ισόποσα μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών). Αυτό σημαίνει πως οι εισφορές της Τράπεζας θα μειωθούν από 25% το 2006 σε 13,33% έως το 2011, μείωση της τάξης περίπου 2,3% σωρευτικά ετησίως.
Πέρα των παραπάνω τακτικών ασφαλιστικών εισφορών, η Τράπεζα θα συνεχίσει να καταβάλει ετησίως, ως έκτακτη εισφορά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ποσό των ευρώ 28εκ.για δεκαπέντε χρόνια. Το ποσό αυτό το κατέβαλε ετησίως η Τράπεζα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ταμείου κύριας ασφάλισης και αποτελεί έκτακτη χρέωση των αποτελεσμάτων χρήσης.
Σχετικά με την υπαγωγή του επικουρικού ταμείου ΕΛΕΜ στο ΕΤΑΤ, η Τράπεζα θα καταβάλλει στο ΕΤΑΤ εντός του μηνός Ιανουαρίου 2007 το ποσό των ευρώ 280εκ. (ποσό το οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένο στο παθητικό του ισολογισμού της Τράπεζας) καθώς και πρόσθετο ποσό ευρλω 100εκ., το οποίο θα καταβάλλεται σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις.
Η εισφορά της ΑΤEbank στο ΕΛΕΜ μειώνεται σταδιακά και ισόποσα από 9% σε 7,5% εντός τριών ετών, μείωση περίπου 0,5% σωρευτικά ετησίως.
Τέλος, ο νόμος προβλέπει πως η ATEbank πέραν από τις παραπάνω προβλεπόμενες χρεώσεις και τις τακτικές εισφορές ως εργοδότης δεν θα έχει πλέον την υποχρέωση καταβολής άλλου ποσού για την ασφάλιση του προσωπικού της.
Τα παραπάνω θα έχουν συνολικά θετική επίδραση στα αποτελέσματα χρήσης της Τράπεζας.
Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι πως θα υπάρξει το 2007 μια εξοικονόμηση κόστους τουλάχιστον 5% (σε σχέση με το κόστος εξόδων προσωπικού του 2006) και σταδιακά στα επόμενα χρόνια περαιτέρω εξοικονομήσεις έως το 2021, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παράμετροι της μεταρρύθμισης.