Ανακοίνωση σχετικά με τα αναμορφωμένα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών
1. Τα στοιχεία που επέφεραν τις λογιστικές αναπροσαρμογές στηρίζονται στις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών και έχουν ως βάση το Εθνικό Λογιστικό Σχέδιο, το οποίο ισχύει ως τις 31/12/2004, ενώ από 01/01/2005 για τις εισηγμένες εταιρείες εφαρμόζονται τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
2. Οι παρατηρήσεις αυτές αναφέρονται κυρίως στη μέθοδο αποτίμησης των συμμετοχών της εταιρείας και τη στατική απεικόνισή τους, μη λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική και την υπεραξία των εταιρειών των οποίων η ΕΔΡΑΣΗ κατέχει μετοχές. Η μέθοδος αυτή, που ακολουθείται επί σειρά ετών, είναι σύμφωνη με τον Κ.Β.Σ. και οι Ισολογισμοί της εταιρείας, που συντάσσονται με βάση αυτή τη μέθοδο, είναι δημοσιευμένοι στον τύπο, έχουν υποβληθεί στις εποπτεύουσες αρχές και περιέχονται στο Ετήσιο Δελτίο της εταιρείας. Συνεπώς, είναι από μακρού χρόνου σε γνώση και στη διάθεση του επενδυτικού κοινού.
3. Τα αναμορφωμένα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας και του Ομίλου δεν απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, όπως αυτά θα εμφανισθούν στις υπό δημοσίευση λογιστικές καταστάσεις του 2005, σύμφωνα με τα Δ.Λ.Π.
4. Η εταιρεία, σε απάντηση προς το Χ.Α. στις 29/03/2005, σε σχέση με την αναμόρφωση των οικονομικών στοιχείων ανέφερε ότι:
'Σχολιασμός αποκλίσεων:
α) Οι συμμετοχές της εταιρείας αποτελούνται από μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α. και μη εισηγμένες.
- Η απόκλιση αυτών των αποτιμήσεων των μη εισηγμένων ανέρχεται σε 8,6 εκατ. ευρώ και οφείλεται στο ότι η εταιρεία μας, όπως και η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών, κατά πάγια τακτική αποτιμά τις συμμετοχές της σύμφωνα με το άρθρο 28 του Π.Δ.186/92 (ΚΒΣ), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 παρ. 4 του Ν 3301/2004, ήτοι στην τιμή κτήσεως και όχι στη μικρότερη τιμή μεταξύ κτήσεως και τρέχουσας που προβλέπει ο ΚΝ 2190/1920.
- Η απόκλιση από την αποτίμηση των εισηγμένων ανέρχεται σε 11,1 εκατ. ευρώ. Η τυχόν αποτίμηση στη μέση τιμή του μηνός Δεκεμβρίου 2004 αντί της τιμής κτήσεως, θα παρουσίαζε μία υπερβολική θεωρητική ζημιά (δεδομένης και της χρηματιστηριακής συγκυρίας), που θα είχε επιπτώσεις τόσο στη διανομή μερίσματος, όσο και γενικά στην όλη οικονομική κατάσταση, σε σχέση με την πραγματικότητα.
β) Στους λογαριασμούς απαιτήσεων της εταιρείας υπάρχουν πράγματι ακίνητα υπόλοιπα 1,9 εκατ. ευρώ περίπου. Δεν υιοθετούμε όμως πλήρως την άποψη του Ορκωτού Ελεγκτή ? Λογιστή για τη δημιουργία ισόποσης πρόβλεψης, καθώς πρόκειται για απαιτήσεις κυρίως από Δημόσια Έργα και Αναδόχους, που αναμένονται να εισπραχθούν σταδιακά με την ολοκλήρωση των χρονοβόρων διαδικασιών των claims.
γ) Η εκτίμησή μας όσον αφορά στην επίδραση από τις αποκλίσεις αυτές στα ίδια κεφάλαια και τα αποτελέσματά μας, κατά την πρώτη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων με βάση τα Δ.Λ.Π., είναι ότι αυτά, λόγω των σημαντικών υπεραξιών των ακινήτων μας, θα είναι πολύ βελτιωμένα σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις της 31/12/2004.'
5. Σχετική είναι η σημείωση Νο.1 της εταιρείας στο δημοσιευθέντα ισολογισμό της 31/12/2004, που αναφέρει: «Η αξία των ακινήτων (γηπέδων-κτηρίων) της εταιρείας, όπως προέκυψε από τις σχετικές εκθέσεις αποτίμησης των Ορκωτών Εκτιμητών στην εύλογη αξία δια τις ανάγκες εφαρμογής των Δ.Λ.Π., ανέρχεται κατά την 31.12.2004 στο ποσό των ευρώ 40.700.000,00'.
H παραπάνω επιστολή μας, με θέμα 'Διευκρινίσεις για τα πρόσθετα στοιχεία χρηματοοικονομικής πληροφόρησης', 31/12/2004, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Χ.Α., αλλά προφανώς δεν έτυχε της δέουσας προσοχής.