ALAPIS Α.Β.Ε.Ε.

Απάντηση σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Σε απάντηση της από 16-3-2005 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί των σημειώσεων 5 και 6 των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων της 31-12-2004 η εταιρεία VETERIN ABEE γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό τα παρακάτω:

A) Όσον αφορά την υπ' αριθμόν 5 σημείωση που αναφέρεται σε καταβολή ποσού 5.695.524 ΕΥΡΩ για εξαγορά εταιρειών στο χώρο της Ενέργειας αυτή αφορά τη χρήση 2002 αναφέρεται εξ ολοκλήρου στην Κυπριακή εταιρεία NENTOVE και ειδικότερα στα παρακάτω:

1. Η εταιρεία σε μία προσπάθεια διαφοροποίησης της παραγωγικής βάσης της εταιρείας και σε αντικατάσταση της αποεπένδυσης από τον ζημιογόνο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών (ενέργεια η οποία έχει ήδη πλήρως υλοποιηθεί) θεώρησε ως επιχειρηματική ευκαιρία ιδιαίτερα ασφαλή και προσοδοφόρα την εμπλοκή της στον κλάδο παραγωγής ήπιας μορφής ενέργειας.

2. Για το λόγο αυτό (της συμμετοχής της δηλαδή στην Παραγωγή ενέργειας) η εταιρεία προέβη σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την 18η Σεπτεμβρίου 2002 (που ανακοινώθηκε νόμιμα) και ομοφώνως αποφάσισε τη μετατροπή του καταστατικού της ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής της σε εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

3. Τον Οκτώβριο του 2002 υπεγράφη προσύμφωνο αγοραπωλησίας μετοχών της μεταξύ της Κυπριακής Εταιρείας NENTOVE ως αποκλειστικής Κυρίας και Νομέως αριθμού μετοχών ανώνυμης εταιρείας που είχε έμμεση ή άμεση συμμετοχή σε πληθώρα Αιολικών Πάρκων συνολικής εγκεκριμένης ισχύος 12MW περίπου και υπό διαδικασία έγκρισης ισχύος 300 MW περίπου και της VETERIN ΑΒΕΕ με τους εκεί προβλεπόμενους ειδικότερους όρους και συμφωνίες.

4. Οι επικρατούσες συνθήκες στην αγορά (ιδιαίτερες καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης φακέλων, προσφυγές κατά της υλοποίησης στο ΣΤΕ, αντισυμβατική συμπεριφορά του αντισυμβαλλομένου κλπ.) και με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των Δανειστριών τραπεζών αλλά και του Συμβούλου της, εταιρείας Συμβούλων DELOITTE η εταιρεία απεφάσισε να επικεντρωθεί στον κυρίως πυρήνα της παραγωγικής της δραστηριότητας (κτηνιατρικό φάρμακο, αγροτικό εφόδιο) και να απόσχει από κάθε άλλη παρεμφερή δραστηριότητα. Στο πλαίσιο της απόφασης της αυτής απεδέχθη και συμπεριελήφθη και στο προς υπογραφή ομολογιακό της δάνειο ποσού 19.000.000 ΕΥΡΩ με διοργανώτριες Τράπεζες την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ και την EFG TELESIS EUROBANK σχετικός όρος αποκλειστικής ενασχόλησης της με τον πυρήνα της δραστηριότητας της.

5. Ως αποτέλεσμα τούτου η Εταιρεία υπαναχώρησε από την σύμβαση με την NENTOVE και ξεκίνησε δικαστική διαδικασία ενώπιον του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ζητώντας την επιστροφή του συνόλου των ήδη καταβληθέντων.

Β) Αναφορικά με την 6η σημείωση που αφορά ποσό 5.697.348 ευρώ αφορά κατά κύριο λόγο τις παρακάτω τρεις επιχειρηματικές ενέργειες: 1. Προκαταβολή για αγορά μετοχών για συμμετοχή σε ελληνική ανώνυμη εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού (υπό εισαγωγή στη ΝΕΧΑ) με σκοπό την οριζόντια επέκταση στο χώρο της δημιουργίας λογισμικού για την καταγραφή και κωδικοποίηση του ζωικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Η ενέργεια αυτή είχε στόχο την επέκταση της εμπορικής δραστηριότητας και τη δημιουργία ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο πεδίο της σήμανσης και ιχνηλασιμότητας των ζώων και την ανάληψη έργων του δημοσίου τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς αλλά και της σχεδόν άμεσης υπαναχώρησης του πωλητή η συναφθείσα συμφωνία ανεστράφη με κοινή συναίνεση των μερών και το ποσόν του 1 εκ. ευρώ που είχε δοθεί στον αντισυμβαλλόμενο ως προκαταβολή ευρίσκεται στη διαδικασία επιστροφής και πλήρους ανάκτησης.

2. Η VΕΤΕRIN ABEE στην προσπάθεια ενίσχυσης της ερευνητικής της δραστηριότητας και ολοκλήρωσης της τεχνογνωσίας της καθώς και της προϊοντικής γκάμας της, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην παγκόσμια αγορά, προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με την εταιρία Medcyber Consulting η οποία είναι Κυπριακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και εγγραφή φαρμακευτικών φακέλων στους Ευρωπαικούς Οργανισμούς Φαρμάκων καθώς και στην έρευνα αγοράς για τη δημιουργία νέων σκευασμάτων με πελάτες όπως η AQUIFA και LIPOTEC Ισπανίας. Με αυτόν τον τρόπο η Veterin επεκτείνει τη λειτουργία της πειραματικής μονάδας ορθής εργαστηριακής πρακτικής (G.L.P.), μίας επένδυσης ύψους 2.5 εκ. ευρώ. που είχε δημιουργηθεί το 2001 και είναι μία από τις λίγες στην Ευρώπη. Η μονάδα αυτή δύναται να διενεργήσει μελέτες προσδιορισμού φαρμάκων σε βιολογικά υγρά (μελέτες βιοδιαθεσιμότητας, βιοισοδυναμίας και φαρμακοκινητικής), καθώς επίσης και προσδιορισμούς καταλοίπων σε ζωικούς ιστούς και ζωικά προϊόντα. Οι παραπάνω μελέτες, με βάση τις νέες νομοθεσίες οι οποίες έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την Ε.Ε. και οι οποίες απαιτούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, είναι αναγκαίες προκειμένου να υποστηριχθεί επαρκώς η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των κτηνιατρικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η συμβολή της Medcyber είναι η παροχή τεχνογνωσίας στο εργαστήριο με σκοπό την αγορά, προσαρμογή, επικαιροποίηση και εγγραφή φακέλων φαρμακευτικών σκευασμάτων της εταιρείας αλλά και τρίτων φαρμακευτικών εταιρειών στον ΕΟΦ και όμοιους οργανισμούς της αλλοδαπής (όπως για παράδειγμα ήδη η υποβολή φακέλου για την εταιρεία EMDOCA του Βελγίου κλπ).

3. Πίστωση λογαριασμού της Κυπριακής εταιρείας VALMIER κατ' ουσίαν συμφερόντων της VETERIN, με σκοπό την επένδυση και δραστηριοποίηση στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στους χώρους του κυρίως πυρήνα δράσης της εταιρείας (κτηνιατρικό φάρμακο, αγροτικό εφόδιο). Ήδη η VETERIN ABEE με δύο ανακοινώσεις της του 2004 έχει ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για την πρόθεση της να επεκταθεί στις χώρες αυτές. Η εταιρεία VALMIER θα συμμετάσχει με 1 εκ. ευρώ στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της VETERIN IMPEX SRL εταιρείας εμπορίας κτηνιατρικών προϊόντων κατά 99.99% θυγατρικής της VETERIN. H διαδικασία της μετρητοίς καταβολής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2005 οπότε και η Ρουμάνικη εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου. Ταυτόχρονα είναι σε τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά έκτασης στο κέντρο της Σόφιας στη Βουλγαρία για τη δημιουργία αποθηκών προϋπολογισμού 0.9 εκ. ευρώ. Όλες οι παραπάνω εταιρείες δεν εμφανίζουν, εξ όσων γνωρίζω, σχέση με βασικούς μετόχους ή μέλη Δ.Σ.'