S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.

Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

Μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, "η Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης κατόρθωσε να διατηρήσει και να σταθεροποιήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, αλλά και να βελτιώσει την κερδοφορία της σε όλα τα επίπεδα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι απόρροια συστηματικής προσπάθειας για βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας της Εταιρίας [...]. Όσον αφορά την οικονομική εικόνα της Εταιρίας στην πενταετία 1998-2002, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν, ιδιαίτερα από το 2001 και εξής, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό, ο ρυθμός ανάπτυξης διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα[...]. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η ραγδαία ανάπτυξη της περιόδου 1997-2000 έχει ενσωματωθεί πλήρως, με σταθερή απόδοση των ιδίων και συνολικών κεφαλαίων".

Αυτά υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 11 Ιουνίου. Ο κ. Κυριακόπουλος, αφού έκανε μια γενική επισκόπηση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και της πορείας της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης κατά το 2002, καθώς και των μακροχρόνιων εξελίξεων και στρατηγικών της επιδιώξεων, αναφέρθηκε αναλυτικότερα σε τρεις βασικές κατευθυντήριες αρχές για την περαιτέρω πορεία και ανάπτυξη της Εταιρίας: Αυτές της καλής διακυβέρνησης (governance), της υπευθυνότητας (responsibility) απέναντι σε όλους όσοι επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τις δραστηριότητες της Εταιρίας και της υποχρέωσης ενημέρωσης και διαφάνειας (accountability).

Στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας, Ευθύμιος Βιδάλης, αναφέρθηκε αναλυτικότερα στις περυσινές εξελίξεις, τα αποτελέσματα ανά κλάδο δραστηριότητας και τις επιχειρηματικές κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Ο κ. Βιδάλης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:

  • Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε ευρώ 291,3 εκατ. (μείωση 0,2%), ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα ?16,25 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 12,7% σε σχέση με το 2001. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, έφτασαν τα ?57 εκατ. (+10,1%) βελτιώνοντας το σχετικό περιθώριο από 17,7% σε 19,6%. Τόσο ο τομέας των Βιομηχανικών Ορυκτών (77% του κύκλου εργασιών του Ομίλου), όσο και οι εμπορικές δραστηριότητες, κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην αγορά και σημείωσαν αύξηση των κερδών τους προ φόρων κατά 9,4% και 9,3% αντίστοιχα.
  • Οι συστηματικές προσπάθειες για βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας και περιορισμό των λειτουργικών εξόδων συνδυάστηκαν με μια σειρά ενεργειών στρατηγικού χαρακτήρα, όπως: Την πώληση της Otavi Perlit GmbH, μιας ζημιογόνου δραστηριότητας διογκωμένου περλίτη στη Γερμανία, την αποδέσμευση, με σημαντικό κέρδος, από τη συμμετοχή της Εταιρίας στην Alpha Εταιρία Συμμετοχών Ρουμανίας (10%), η οποία δεν εντασσόταν στο βασικό κορμό των εργασιών της, την εκούσια διακοπή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Otavi Minen A.G. στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης και την ενίσχυση και διεύρυνση της υποδομής εξυπηρέτησης και υποστήριξης των πελατών.

Επιπλέον, ο κ. Βιδάλης παρουσίασε το πελατοκεντρικό επιχειρηματικό μοντέλο της Εταιρίας, ως αξιόπιστου προμηθευτή προστιθέμενης αξίας σε βάθος χρόνου, το οποίο ενστερνίζονται οι εργαζόμενοι και αναγνωρίζουν οι πελάτες, όπως έδειξαν και οι δύο έρευνες ικανοποίησης, των εργαζομένων αφενός και των πελατών αφετέρου, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2002.

Και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσήλωση της Εταιρίας στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του τριγώνου κοινωνία-περιβάλλον-οικονομία, με την πεποίθηση ότι τα θέματα της βιωσιμότητας, στα οποία η Εταιρία στηρίζει τη στρατηγική της, αποτελούν ζητήματα ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της μακροβιότητας της επιχείρησης.

Ένα επιπλέον θέμα που απασχόλησε τη Γενική Συνέλευση ήταν αυτό της αλλαγής της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της Εταιρίας. Ο κ. Κυριακόπουλος παρουσίασε τη νέα ονομασία της Εταιρίας, S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., και αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στηστρατηγική αυτή κίνηση. Η νέα ονομασία, η οποία θα ισχύει επίσημα από το φθινόπωρο, θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας ενιαίας μορφής του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμβάλλοντας στην ομογενοποίηση των θυγατρικών, και στην ενίσχυση της δυναμικής, πολυεθνικής εικόνας της Εταιρίας.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Βιδάλης αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της Εταιρίας. Ο κ. Βιδάλης τόνισε ότι μέσα στο 2002 έγινε εντατική διερεύνηση και διαπραγμάτευση δυνητικών εξαγορών, με βάση αυστηρά κριτήρια θετικών χρηματορροών και συμβατότητα με τη στρατηγική της Εταιρίας. Για το 2003, ο κ. Βιδάλης δήλωσε ότι «οι αναπτυξιακοί άξονες παραμένουν σταθεροί: Ισχυροποίηση της θέσης της Εταιρίας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο μέσω εξαγορών και εξεύρεσης νέων κοιτασμάτων, καθώς και γεωγραφική επέκταση στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Αμερική".