Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης
Συγκεκριμένα ως προς το θέμα αυτό, η Τακτική Γενική Συνέλευση αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.248.888.888 ευρώ με την έκδοση 624.444.444 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 1,91 ευρώ με τιμή διάθεσης 2,00 ευρώ ανά μετοχή και με αναλογία 20 νέων μετοχών προς 9 παλαιές. Η αύξηση θα γίνει με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το συνολικό ποσό των 1.248.888.888 ευρώ που θα εισρεύσει στην εταιρία από την αύξηση, αφαιρουμένων των εξόδων, θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων με σκοπό τη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος των ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που εξασφαλίζει την αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας και τη χρηματοδότηση της μελλοντικής της ανάπτυξης. Το Ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος της Αγροτικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να εγγραφεί για το σύνολο των δικαιωμάτων που αντιστοιχούν στο ποσοστό 84,5% που κατέχει (και μέσω της ΔΕΚΑ Α.Ε.) στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.
Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι διερευνά την αγορά με σκοπό να εντοπίσει τις κατάλληλες συνθήκες εντός του διαστήματος που εκτείνεται από την έναρξη της περιόδου άσκησης μέχρι και 6 μήνες από την εισαγωγή των νέων μετοχών στο ΧΑ, ώστε να διαθέσει μέσω δευτερογενούς προσφοράς, ποσοστό έως 10% των μετοχών που θα κατέχει μετά την άσκηση του δικαιώματος για να αυξήσει τη διασπορά και να ενισχύσει τη ρευστότητα των μετοχών της Τράπεζας. Μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Με τις εξυγιαντικές πρωτοβουλίες και τις ριζικές αλλαγές που προωθούνται τόσο σε εταιρικό όσο και σε επίπεδο Ομίλου στους τομείς ανάπτυξης και προώθησης νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων και της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δανείων και συμμετοχών καθώς και με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας, η βελτίωση των επιδόσεων του Ομίλου, αλλά και της ΑΤΕ ειδικότερα, έχει αρχίσει ήδη να καταγράφεται.
Συγκεκριμένα, κατά το α' τρίμηνο 2005, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου των εταιριών της ΑΤΕ υπερτριπλασιάστηκαν έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2004 και ανήλθαν σε 38,9 εκατ. Euro (2004:12,3), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους της Τράπεζας διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 11,7 εκατ. Euro έναντι ζημίας, 14,8 εκατ. Euro του α' τριμήνου του 2004.