Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης
Το 2004 υπήρξε για την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ και τον κλάδο των καλωδίων γενικότερα, μία χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες, ευκαιρίες και απειλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η εταιρία, έπειτα από μία τριετία επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, logistics και συστήματα πληροφορικής, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιοργάνωση των διαδικασιών της, την ενδυνάμωση των εμπορικών της τμημάτων, την αναζήτηση νέων πηγών προμήθειας α' υλών και στην απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιήσεων από διεθνείς οργανισμούς για τη διείσδυση σε αγορές και προϊόντα με υψηλότερη προστιθέμενη αξία.
Η ελληνική αγορά καλωδίων παρουσιάστηκε με δύο εντελώς διαφορετικές όψεις: το πρώτο εξάμηνο ακολούθησε μία έντονα ανοδική πορεία, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (στην επιτυχία των οποίων θεωρούμε ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ συνέβαλε τα μέγιστα με την ταχεία και αξιόπιστη κάλυψη των τεράστιων αναγκών ηλεκτροδότησης, σε ιδιαίτερα στενά χρονικά πλαίσια). Αντίθετα, το δεύτερο εξάμηνο σημειώθηκε σημαντική κάμψη, ως αποτέλεσμα την απότομης αν και αναμενόμενης πτώσης τόσο της δημόσ ιας όσο και της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.
Παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή δυσμενή οικονομική συγκυρία οι πωλήσεις στο εξωτερικό αποτελούν το 48% των συνολικών πωλήσεων της εταιρίας για το 2004 αποδεικνύοντας τον εξαγωγικό προσανατολισμό και τη δυναμική της να ανταγωνίζεται σε ποιότητα και τιμές στις πιο απαιτητικές αγορές παγκοσμίως. Σημαντική παράμετρος στην εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας υπήρξε η ανατίμηση του ΕΥΡΩ, γεγονός που αποδυνάμωσε την ανταγωνιστική της θέση, τόσο στις αγορές της Ευρωζώνης (λόγω εισαγωγών), όσο και σε αυτές της Μ. Ανατ ολής, της Ασίας και της Αφρικής.
Κοινή συνισταμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό υπήρξε η ραγδαία ανατίμηση όλων των βασικών α' υλών, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. Σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον καταφέραμε να προσαρμοσθούμε στις νέες συνθήκες της αγοράς και ακολουθώντας πιο ευέλικτη και πελατοκεντρική εμπορική πολιτική, πετύχαμε την αύξηση του όγκου των πωλήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις κ ατά 7,5% (σε όγκο), τα μικτά της κέρδη κατά 2% (παρά τις σημαντικά υψηλότερες αποσβέσεις), τα δε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 30%. Η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της εταιρίας (ποσοτικά και ποιοτικά) συνοδεύτηκε από αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων με μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο, οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση των δεικτών ρευστότητας.
Τα αποτέλεσμα της προσπάθειας των τελευταίων ετών είναι ακόμα ευνοϊκότερο, σε ενοποιημένη βάση, όπου η σημαντική αύξηση των πωλήσεων συνοδεύτηκε με αύξηση κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 55% (13,7 εκατ. ΕΥΡΩ το 2004, έναντι 8,8 εκατ. ΕΥΡΩ το 2003) και επαναφορά στην κερδοφορία (1,2 εκατ. ΕΥΡΩ έναντι 185 χιλ. ΕΥΡΩ το 2004 και 2003, αντίστοιχα).
Το 2004, οι πωλήσεις της κυριότερης θυγατρικής εταιρίας, της ICME-ECAB S.A., αυξήθηκαν σε όγκο κατά 25% και ανήλθαν σε αξία στα 49,4 εκατομ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 1,6 εκατομ. ευρώ και τα προ τόκων και αποσβέσεων στα 4.801 χιλ. ευρώ. Επίσης, συνεχίστηκαν οι επενδύσεις της ICME-ECAB S.A., οι οποίες έφθασαν τα 1,4 εκατομ. ευρώ. Συνολικά έχουν γίνει επενδύσεις περίπου 20 εκατομ. ευρώ. Η παραγωγή της εταιρίας καλύπτει μερίδιο της Ρουμανικής αγοράς 40% στα καλώδια ενέργειας, 65% στα ελαστικά καλώδια κ αι 50% στα τηλεφωνικά, με προοπτική να πολλαπλασιασθεί τα επόμενα έτη.
Το 2005 προμηνύεται εξ' ίσου δύσκολο, όσο και η προηγούμενηχρήση. Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κινείται σε μεταολυμπιακούς ρυθμούς, οι δε αγορές της αλλοδαπής είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες, ως απόρροια των αναιμικών ρυθμών ανάπτυξης των οικονομιών της Ευρωζώνης αλλά και τις υψηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές των α' υλών. Εντούτοις, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής βάσης του Ομίλου Ελληνικά Καλώδια, η σύναψη συνεργασιών με εταιρίες κολοσσούς του εξωτερικού, η ευέλικτη επιχειρησιακή δομή ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες των αγορών και η έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη, θα αποτελέσουν τα όπλα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής μας θέσης και την εκμετάλλευση των ευκαιριών που θα παρουσιασθούν.