Αποφάσεις Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
Απευθυνόμενος στους Μετόχους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ASPIS BANK, κ. Κωνσταντίνος Καρατζάς, παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας κατά το 2004 και επικοινώνησε τους στόχους και τις προοπτικές της για το 2005. Επίσης αναφέρθηκε στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας, η οποία επετεύχθη μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο 2004 ύψους ευρώ 36,5 εκατ. και την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους ευρώ 50 εκατ. που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2005 και δημιούργησε στέρεο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της Τράπεζας τα επόμενα έτη.
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της ASPIS BANK αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Τράπεζας και των θυγατρικών της και τόνισε την σημαντικά ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία της που ενισχύθηκε κατά 102% σε σχέση με το 2003, και ανήλθε σε ευρώ 4,61 εκατ. έναντι ευρώ 2,29 εκατ. το 2003. Η κερδοφορία αυτή προήλθε από καθαρά τραπεζικές δραστηριότητες και δεν περιλαμβάνει έκτακτα αποτελέσματα που είχαν ενισχύσει την κερδοφορία της Τράπεζας το 2003, δημιουργώντας την πεποίθηση της Διοίκησης για συνεχιζόμενη αυξητική πορεία των με γεθών της Τράπεζας κατά τα αμέσως επόμενα έτη. Την αισιοδοξία του αυτή ο κ. Καρατζάς, στήριξε στην εκτίμηση ότι η παρούσα διαφαινόμενη κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι προσωρινού χαρακτήρα και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες και κυρίως από την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, την αστάθεια των χρηματιστηρίων και την υπέρμετρη αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Επεσήμανε, εντούτοις, τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετω πίζουν κάποιες επιχειρηματικές μονάδες και τόνισε την ανάγκη συντονισμού των Τραπεζών για την έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, καθώς και την επιβαλλόμενη παρουσία και καθοδήγηση της πολιτείας. Επίσης, αναφέρθηκε στην μειωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μεταποιητικών προϊόντων και στις παρεμβάσεις που πρέπει να ασκήσει ο Τραπεζικός Τομέας, επαναπροσδιορίζοντας τον κοινωνικό του ρόλο.
Αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο 2004 της συγχώνευσης των εταιρειών ΑΣΠΙΣ Α.Ε.Δ.Α.Κ. και ABN AMRO Α.Ε.Δ.Α.Κ. Η νέα εταιρεία φέρει την επωνυμία ASPIS INTERNATIONAL Α.Ε.Δ.Α.Κ. και έχει μετόχους την ASPIS BANK κατά 55% και την ABN AMRO BANK κατά 45%. Στόχος της νέας εταιρείας είναι να διατεθούν στο Επενδυτικό Κοινό προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, εκμεταλλευόμενη τις διεθνείς δυνατότητες και το ευρύ φάσμα προϊόντων της ABN AMRO. Το 2005 η Εταιρεία θα επεκτείνει τις εργασίες της με στόχο την παροχή υπηρεσιών που θα καλύπτουν τον ευρύτερο τομέα του Asset Management συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης ιδιωτικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Τέλος, ο κ. Καρατζάς ενημέρωσε τους Μετόχους για την στρατηγική της Τράπεζας κατά το 2005, η οποία θα εστιασθεί στην περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας που θα επιτευχθεί βασιζόμενη στους ήδη υπάρχοντες βασικούς άξονες στρατηγικής, όπως:
- Περαιτέρω διεύρυνση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας με σκοπό την παρουσία της ASPIS BANK σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της επικράτειας, μέσω της μεταφοράς υφισταμένων Καταστημάτων αλλά και το άνοιγμα νέων.
- Έμφαση στην καταναλωτική πίστη και στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τομείς στους οποίους η σχετικά πρόσφατη είσοδος της Τράπεζας επιτρέπει την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
- Συνεχή αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της Tράπεζας στην στεγαστική πίστη όπου απολαμβάνει σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού μετά την 12ετη και πλέον παρουσία της στην αγορά αυτή.
- Περαιτέρω αξιοποίηση των συνεργιών μεταξύ της Τράπεζας και των ασφαλιστικών εταιρειώντου Ομίλου ΑΣΠΙΣ.
- Επένδυση στην τεχνολογία με στόχο την αρτιότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με αποτέλεσμα την άντληση αυξημένων εσόδων από την υφιστάμενη βάση κόστους.
- Συνεχή ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών με έμφαση στην παροχή ολοκληρωμένων τραπεζικών λύσεων βασισμένων στις ανάγκες της πελατείας.
Κλείνοντας, ο κ. Καρατζάς έκανε μία σύντομη αναδρομή στην πορεία της Τράπεζας κατά την τελευταία τετραετία. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην μετατροπή της Τράπεζας από στεγαστική σε εμπορική το 2001, στον τριπλασιασμό του ενεργητικού της το διάστημα 2001-2004 φτάνοντας σχεδόν ?2 δις σήμερα, και στην δυναμική και ταχεία ανάπτυξη του δικτύου Καταστημάτων από 22 σε λειτουργία το 2001 σε 67 σήμερα. Επίσης, αναφέρθηκε και σε μερικές από τις μεγάλες στρατηγικές κινήσεις, όπως οι εξαγορές των Τραπεζών ABN AMRO και Standard Chartered Grindlays, στην Ελλάδα, η απορρόφηση της ΑΣΠΙΣ ΑΧΕΠΕΥ και τιτλοποίηση ύψους ευρώ 250 εκατ. - η πρώτη έκδοση που πραγματοποίησε Ελληνική Τράπεζα και η οποία τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο 'Most Innovative Asset-Backed Deal' από το περιοδικό Structured Finance International, στις αρχές του 2004.