MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Αποτελέσματα ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ για την οικονομική χρήση 2004

Τα Κέρδη προ φόρων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ για την οικονομική χρήση 2004 ανήλθαν στα 22,76 εκ ευρώ. έναντι 27,86 εκ ευρώ για την χρήση 2003.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιοργάνωσης και η διεύρυνση του Δικτύου της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με 14 νέα σημεία πώλησης (6 καινούρια Τραπεζικά Κέντρα και 8 νέα Καταστήματα), είχαν σαν αποτέλεσμα τη συγκράτηση της κερδοφορίας, παρά την αύξηση που παρουσίασαν στο σύνολό τους τα Μεγέθη της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, οι Χορηγήσεις της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 11,3% και διαμορφώθηκαν στα 2.071,4 εκ. ευρώ έναντι 1.861,4 εκ. ευρώ .

Η Καταναλωτική Πίστη και εν γένει η χρηματοδότηση των νοικοκυριών, συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο τομέα χορηγήσεων της Τράπεζας. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 60% τα ενυπόθηκα δάνεια (στεγαστική πίστη) ενώ οι Επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις, με έμφαση στον τομέα της Ναυτιλίας, σημείωσαν μεγάλη αύξηση, τόσο ως απόλυτα μεγέθη, όσο και σε σχέση με το ποσοστό τους στο σύνολο των χορηγήσεων της Τράπεζας.

Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, συνεχίζει να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλό δείκτη Καθαρού Επιτοκιακού Περιθωρίου (3,52%) ως αποτέλεσμα της στρατηγικής κατανομής των Χορηγήσεών της και της συστηματικής προσπάθειας για περιορισμό του κόστους χρήματος.

Οι Καταθέσεις ανήλθαν στα 2.440,4 εκ ευρώ έναντι 2.209,6 εκ ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10,4%. Η ισορροπημένη αύξηση των Καταθέσεων διατήρησε τον Δείκτη Χορηγήσεις/Καταθέσεις στο 85%. Το Ενεργητικό της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 9,4% και ανήλθε στα 2.840 εκ ευρώ έναντι 2.595 εκ.ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Σημαντικά αυξήθηκαν και οι Προμήθειες, παρά τον έντονο ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες ανήλθαν στα 23,8 εκ ευρώ έναντι 21,8 εκ ευρώ κατά το 2003, σημειώνοντας αύξηση 9,3%.

Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους, λόγω της πίεσης του επιτοκιακού ανταγωνισμού, μειώθηκαν κατά 2,2% και ανήλθαν στα 91,57 εκ. ευρώ, έναντι 93,59 εκ ευρώ κατά το προηγούμενο έτος. Οριακά μειώθηκαν τα Συνολικά Καθαρά Έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 120,20 εκ ευρώ έναντι 120,83 εκ ευρώ κατά το προηγούμενο έτος. Τα Ίδια Κεφάλαια της Τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 301,34 εκ ευρώ έναντι 292,24 εκ ευρώ τον 12ο του 2003, παρουσιάζοντας αύξηση 3,1%. Αύξηση παρουσίασαν τα λειτουργικά έξοδα (Δαπάνες προσωπικού και λοιπά έξοδα διοίκησης), λόγω κυρίως της επέκτασης του Δικτύου (14 νέα σημεία πώλησης) και της παρεπόμενης αύξησης του προσωπικού (5%). Τα Λειτουργικά Έξοδα ανήλθαν στα 72,18 εκ ευρώ έναντι 67,62 εκ ευρώ κατά το προηγούμενο έτος.

Όπως πρόσφατα ανακοίνωσε στο ΧΑ η Τράπεζα, η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της προγραμματίζεται για τον Ιούνιο, ενώ το μέρισμα που θα προταθεί να διανεμηθεί στους μετόχους της ανέρχεται στα οχτώ λεπτά ανά μετοχή.