Αποτελέσματα Α' εξαμήνου 2006 σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης - IFRS
Αύξηση σε ποσοστό 100% σημείωσε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της LAMDA Development το Α' εξάμηνο του 2006, ο οποίος ανήλθε σε Euro67,1 εκατ. έναντι Euro33,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2005.
Η αύξηση του κύκλου εργασιών προέρχεται κυρίως από τα έσοδα των Εμπορικών και Ψυχαγωγικών Κέντρων The Mall Athens και Mediterranean Cosmos, καθώς και από τις συνεχιζόμενες πωλήσεις κατοικιών της εταιρείας LAMDA Olympia Village. Σημειώνεται ότι πλέον δεν περιλαμβάνεται ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Swissport LAMDA Hellas μετά την πώλησή της, τον Ιούνιο του 2005.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου LAMDA Development επιβεβαιώνει την επικέντρωση της εταιρείας στην ανάπτυξη, διαχείριση και επένδυση ακινήτων.
Σημαντικά αυξήθηκαν και τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας τα οποία διαμορφώθηκαν σε Euro44,6 εκατ. έναντι ζημιών Euro6,8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμη και εάν αφαιρεθούν τα κέρδη από τις υπεραξίες των επενδυτικών ακινήτων τα αποτελέσματα θα είχαν διαμορφωθεί σε κέρδη Euro14,6 εκατ.
Η σημαντική βελτίωση των ενοποιημένων αποτελεσμάτων σε σχέση με το Α' εξάμηνο 2005 κατά Euro 51,4 εκατ. οφείλεται τόσο στην υπεραξία που προήλθε από την αναπροσαρμογή του εμπορικού κέντρου The Mall Athens στην εύλογη αξία κατά Euro30 εκατ. μετά την αφαίρεση του αναβαλλόμενου φόρου όσο και στην επιτυχή λειτουργία και διαχείριση των δύο Εμπορικών και Ψυχαγωγικών Κέντρων. Θετική επίπτωση στα αποτελέσματα είχε επίσης η αναπροσαρμογή κατά Euro4,7 εκατ. του τιμήματος για τη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας EUROBANK PROPERTIES A.E.E.A.Π. και η κερδοφόρα κατά Euro3,4 εκατ. μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ΑΝΕ. Eπίσης, η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα κατά Euro5,4 εκατ., ποσό το οποίο αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά Euro7,2 εκατ. τα οποία πλέον, με την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων, αποτελούν δαπάνη που επιβαρύνει τα αποτελέσματα και δεν κεφαλαιοποιούνται όπως στο παρελθόν. Σχετικά με την υπεραξία που προέκυψε από την αποτίμηση του εμπορικού κέντρου The Mall Athens θα πρέπει να σημειωθεί ότι οφείλεται τόσο στην επιτυχημένη πορεία του εμπορικού κέντρου όσο και στην πτώση του συντελεστή κεφαλαιοποίησης (yield) σε σχέση με την αποτίμηση της 31/12/2005. Η χρήση χαμηλότερου συντελεστή κεφαλαιοποίησης για την αποτίμηση του εμπορικού κέντρου βασίζεται όχι μόνο στις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς αλλά και στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την HSBC Luxembourg Sarl για τη μεταβίβαση του 50% των μετοχών που κατέχει η LAMDA DEVELOPMENT στο εμπορικό κέντρο. Η συγκεκριμένη συναλλαγή η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί υποχρέωσε, σύμφωνα με τα Δ.Π.Χ.Π (ΔΛΠ 40), την εταιρεία να αποτιμήσει την αξία του εμπορικού κέντρου στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς. Επισημαίνεται ότι το οικονομικό όφελος από την επικείμενη συναλλαγή δεν έχει απεικονιστεί εξολοκλήρου στα αποτελέσματα εφόσον αναμένεται η ολοκλήρωσή της.
Η μητρική εταιρεία LAMDA Development S.A, παρουσίασε κέρδη ύψους Euro 33,4 εκατ. έναντι κερδών Euro0,7 εκατ. το Α' εξάμηνο του 2005. Η σημαντική αύξηση των κερδών οφείλεται στην αντιστροφή πρόβλεψης για υποτίμηση ύψους Euro 38,7 εκατ. της αξίας της εταιρείας LAMDA Olympia Village, η οποία είχε πραγματοποιηθεί την 31/12/2003, ενώ η εν λόγω αντιστροφή πρόβλεψης δεν επηρεάζει τα ενοποιημένα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα επίσης έχουν επηρεαστεί θετικά κατά Euro4,7 εκατ. από την αναπροσαρμογή του τιμήματος για τη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας EUROBANK PROPERTIES A.E.E.A.Π, ενώ έχουν επηρεαστεί αρνητικά κατά Euro5,6 εκατ. λόγω πρόβλεψης για υποτίμηση της αξίας της εταιρείας LAMDA Shipyards & Marine Services S.A. Η ανωτέρω πρόβλεψη αφορά την μεταφορά στην μητρική εταιρεία των συσσωρευμένων ζημιών της θυγατρικής εταιρείας.
H εταιρεία LAMDA Olympia Village Α.Ε. πραγματοποίησε καθαρά κέρδη Euro49,4 εκατ. έναντι ζημίας Euro4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Τα καθαρά κέρδη από την αποτίμηση στην εύλογη αξία, του εμπορικού κέντρου The Mall Athens ανήλθαν στο ποσό των Euro38 εκατ. Τα κέρδη εκμετάλλευσης προ τόκων και φόρων ανήλθαν σε Euro15 εκατ. εκ των οποίων τα Euro10,7 αφορούν στα κέρδη εκμετάλλευσης του The Mall Athens ενώ τα υπόλοιπα Euro4,3 εκατ. προέρχονται από τις πωλήσεις των κατοικιών του συγκροτήματος ΗΛΙΔΑ. Η πληρότητα του εμπορικού κέντρου βρίσκεται σήμερα στο 100%.
Η εταιρεία PYLEA A.E. πραγματοποίησε καθαρά κέρδη Euro3,3 εκατ. έναντι ζημιών Euro0,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Το σύνολο των εσόδων της εταιρείας ύψους Euro8,6 εκατ. προέρχεται από την εκμετάλλευση του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos, η πληρότητα του οποίου είναι σήμερα 97%. Η εταιρεία LAMDA TechnOL Flisvos Marina A.E. παρουσίασε ζημίες Euro1,6 εκατ. έναντι αντίστοιχης ζημίας Euro5,3 εκατ. το Α? εξάμηνο του 2005. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κύκλου εργασιών σε Euro3 εκατ. από Euro1,9 εκατ., καθώς επίσης και στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα του Α' εξαμήνου του 2005 είχαν επηρεαστεί αρνητικά από το σύνολο της αναπροσαρμογής του ενοικίου που αφορούσε και τη χρήση 2004. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται στην καταγραφή για λόγους συντηρητικής απεικόνισης του συνόλου του μισθώματος που ζητεί η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Α.), ενώ ο καθορισμός του ύψους μισθώματος θα προσδιοριστεί, τόσο για το 2006 όσο και για τα έτη 2004 και 2005, με την διαδικασία της διαιτησίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Μετά την άρση της προσφυγής του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, οι εργασίες ανάπτυξης της Μαρίνας συνεχίζονται, κατόπιν διακοπής 12 μηνών, από τις αρχές Φεβρουαρίου 2006.
Η εταιρεία LAMDA Shipyards & Marine Services S.A. συνέχισε τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης και περιστολής του λειτουργικού κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο μεταβίβασε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε στην εταιρεία ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ΑΝΕ αποκομίζοντας κέρδη ύψους Euro4,5 εκατ. Τα αποτελέσματά της ανήλθαν στο ποσό των Euro1,8 εκατ. έναντι ζημιών Euro 2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2005.
Η εταιρεία LAMDA Hellix A.E. παρουσίασε κύκλο εργασιών Euro1,1 εκατ. αυξημένο κατά 70% έναντι του Α' εξαμήνου του 2005, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 64% και ανήλθαν στο ποσό των Euro119 χιλ. Η εταιρεία συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να επικεντρωθεί στους τομείς δραστηριότητας που αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη, διαχείριση και επένδυση ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ βασική της επιδίωξη είναι η περαιτέρω βελτίωση της σχέσης απόδοσης και αναλαμβανόμενου κινδύνου. Όλα τα παραπάνω συντελούν στο βασικό της σκοπό που είναι η αύξηση της Καθαρής Αξίας του Ενεργητικού.
Τα συνοπτικά οικονομικά στοιχεία Α' Εξαμήνου 2006 θα δημοσιευθούν στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Ναυτεμπορική στις 31/8/2006 και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.lamda-development.net) την ίδια μέρα.