Αποτελέσματα χρήσης Α' Εξαμήνου 2003 εταιρίας & Ομίλου ΙΑΣΩ
Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2003, ανήλθε σε 33,28 εκατ ευρώ έναντι 32,80 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 1,5%. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) εμφανίζονται ελαφρά μειωμένα κατά 0,6% και ανέρχονται σε 12,54 εκατ ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2003, έναντι 12,62 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002, ενώ τα προ φόρων κέρδη παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 13% και διαμορφώθηκαν σε 9,97 εκατ ευρώ έναντι 11,47 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σε επίπεδο Ομίλου, ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2003, ανήλθε σε 36,69 εκατ ευρώ έναντι 33,45 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 9,7%. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 8,97 εκατ ευρώ έναντι 12,27 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,98 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 10,98 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η εξέλιξη των παραπάνω μεγεθών, οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στη σημαντική αύξηση των αποσβέσεων κατά 18,5%, από 2,50 εκατ. ευρώ σε 2,96 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο Εταιρείας (λόγω της έναρξης λειτουργίας νέων τμημάτων όπως αυτό της θεραπείας με ιώδιο, τις επεκτάσεις του ακτινοθεραπευτικού κέντρου κ.λπ.), και συνολικά κατά 184% από 2,71 εκατ ευρώ σε 7,70 εκατ ευρώ σε επίπεδο Ομίλου αφού από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε η λειτουργία της θυγατρικής εταιρίας ΙΑΣΩ GENERAL. Έτσι, οι αποσβέσεις από 8,1% του κύκλου εργασιών του Ομίλου κατά το Α' εξάμηνο του 2002, διαμορφώθηκαν σε 19,0% του κύκλου εργασιών του Ομίλου στο Α' εξάμηνο του 2003, ενώ αντίστοιχα το σύνολο των αναπόσβεστων επενδύσεών του σε ενσώματες ακινητοποιήσεις σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 31% περίπου, από 118,95 εκατ ευρώ σε 155,32 εκατ ευρώ για την ίδια περίοδο.
Κατά τη διάρκεια του 1ου εξαμήνου του 2003 αυξήθηκε σημαντικά ο κύκλος εργασιών της υπερσύγχρονης Γενικής Κλινικής ΙΑΣΩ GENERAL στην οποία συνεργάζονται πλέον 350 ιατροί όλων των ειδικοτήτων ενώ συνεχίστηκαν και οι ενέργειες για τη σύναψη συμφωνιών με τους διάφορους ασφαλιστικούς φορείς. Η εν εξελίξει δραστηριοποίηση όλων των ιατρικών τμημάτων του ΙΑΣΩ GENERAL καθώς και η καθημερινή αύξηση της πληρότητάς του, αναμένεται να επηρεάσει θετικά ολοένα και περισσότερο τη διαμόρφωση του κύκλου εργασιών του Ομίλου, ενώ μελλοντικά και τη συνολική κερδοφορία του.
Σημειώνεται ότι κατά την ίδια περίοδο, υπήρξε συγκράτηση του κόστους, αφού τα προ αποσβέσεων κόστη παροχής υπηρεσιών και διοικητικών εξόδων σε επίπεδο Εταιρείας, αυξήθηκαν κατά μόλις 2,6% και 4,3% αντίστοιχα. Το ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου που υπερβαίνει τα 100 εκατ ευρώ κατά την προσεχή τετραετία, περιλαμβάνει εκτός των επενδύσεων που αναφέρθηκαν για το κυρίως κτίριο του ΙΑΣΩ, και την περαιτέρω επέκτασή του ΙΑΣΩ GENERAL, με την ανέγερση τριώροφου κτιρίου σε όμορο οικόπεδο για τη στέγαση ιατρείων και διοικητικών υπηρεσιών καθώς και την κατασκευή πολυόροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης.
Ακόμη, ο Όμιλος φιλοδοξεί μέχρι τα μέσα του 2004, να έχει περατώσει τις εργασίες για την ολοκλήρωση της νέας Παιδοχειρουργικής Παιδιατρικής Κλινικής δυναμικότητας 60 κλινών, όπως επίσης και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων.
Σημαντικό όμως στοιχείο είναι και η ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρείας ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. η οποία έχει ως αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία Γενικής και μαιευτικής κλινικής στην περιοχή της Θεσσαλίας. Στόχος της νέας κλινικής θα είναι η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της Κεντρικής Ελλάδας σε υπηρεσίες υγείας και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή των πόλεων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Βόλου. Για το σκοπό αυτό, συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο 70 ιατροί της Θεσσαλίας και αναζητείται κατάλληλη οικοπεδι κή έκταση προσκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση της νέας κλινικής που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι το 2006. Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι ο όμιλος ΙΑΣΩ έχει ήδη έρθει σε επαφή και έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης με την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων στο οποίο εκφράζεται η πρόθεση τους για αμοιβαία συνεργασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων (ξενοδοχειακών, στάθμευσης, άλλων υπηρεσιών κ.λπ.)
Όσον αφορά στους Μετόχους μας, αξίζει να τονιστεί ότι η Εταιρεία ΙΑΣΩ κατά την διάρκεια των τελευταίων δυο ετών, πέραν των μερισμάτων και ακολουθώντας την πολιτική διανομής από τα κεφάλαια της Εταιρείας προς αυτούς, τους εξασφάλισε αποδόσεις που υπερέβησαν σε ποσοστό το 10% ανά μετοχή.