Αύξηση λειτουργικών κερδών κατα 35% για τον ΟΜΙΛΟ ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου εταιρειών ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ανήλθαν στα ευρώ 152,0 εκατ. για το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι ευρώ 140,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2003, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 8,4%.
Το μεικτό κέρδος του Ομίλου αυξήθηκε στο 38,8% από 35% ως ποσοστό επί των πωλήσεων, ενώ τα κέρδη προ τόκων φόρων κι αποσβέσεων (EBITDA) έφθασαν τα ευρώ 25,6 εκατ. από ευρώ 22,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,6%. Εξάλλου, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 35%, ενώ η πραγματική αύξηση του EBIT είναι ανάλογη με αυτή του EBITDA αν ληφθεί υπόψη το γεγονός των μειωμένων συντελεστών απόσβεσης που ισχύουν από το 2004. Τα κέρδη προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν στο τρίμηνο κατά 10% σε ευρώ 7,9 εκατ.
Η ανωτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται κυρίως στη σημαντική βελτίωση του λειτουργικού κόστους σε όλες τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου, στην ωρίμανση των επενδύσεων των τελευταίων πέντε ετών, στις οικονομίες κλίμακας που δημιουργήθηκαν, καθώς και στην ορθολογική διαχείριση του διοικητικού κόστους.
Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα την πορεία του έτους, κυρίως λόγω της εποχικότητας που παρουσιάζουν σημαντικοί κλάδοι δραστηριότητας, όπως οι χυμοί και το παγωτό, καθώς οι πωλήσεις στους παραπάνω κλάδους κορυφώνονται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους.
Στη νέα φάση ανάπτυξης κι εξέλιξης στην οποία έχει περάσει πλέον η ΔΕΛΤΑ, βασικός στόχος του στρατηγικού κι οικονομικού σχεδιασμού της είναι η αύξηση των ταμιακών ροών του Ομίλου, της αποδοτικότητας των επενδυμένων κεφαλαίων και της κερδοφορίας, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συνεχώς μεγαλύτερη απόδοση αξιών στους μετόχους της. Οι εξελίξεις του πρώτου 3μήνου του 2004 είναι ενδεικτικές της μελλοντικής πορείας του Ομίλου κι αντικατοπτρίζουν την επιτυχία του προγραμματισμού που έχει υιοθετηθεί κι εφαρμόζεται.