Δραστηριότητες του Τμήματος Υποστήριξης Επενδυτικού Κοινού το 1ο εξάμηνο 2003

1. Δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 800 11 56789 και ηλεκτρονική διεύθυνση helpdesk@ase.gr:

Κατά το 1ο εξάμηνο 2003 συνεχίσθηκε η λειτουργία της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής 800 11 56789 η οποία παρέχει στο επενδυτικό κοινό τη δυνατότητα να επικοινωνεί με το Χρηματιστήριο και να ενημερώνεται για θέματα που το απασχολούν και αφορούν τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κατά το 1ο εξάμηνο 2003 μέσω της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρετήθηκαν 21.540 επενδυτές.

Επίσης 500 περίπου επενδυτές εξυπηρετήθηκαν στέλνοντας είτε mails στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στην διεύθυνση helpdesk@ase.gr, είτε fax στο 210 - 33 11 975 ή επιστολές στην ταχυδρομική διεύθυνση Αιόλου 73, 105 59 Αθήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος των τηλεφωνικών κλήσεων προς την τηλεφωνική γραμμή 800 11 56789 είχε προέλευση από την επαρχία (53,47%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προερχόταν από την Αθήνα (46,53%).

Παρακάτω παρουσιάζεται αναλυτικός πίνακας σχετικά με τη θεματολογία των ερωτήσεων που τέθηκαν προς την τηλεφωνική γραμμή 800 11 56789 κατά το χρονικό διάστημα 1/1/2003 - 30/6/2003:

2. Εκπαίδευση - διοργάνωση σεμιναρίων, παρουσιάσεων:

Το Τμήμα Υποστήριξης Επενδυτικού Κοινού συνέχισε και το 1ο εξάμηνο 2003 την προσπάθειά του να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το επενδυτικό κοινό και μέσω της διοργάνωσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Κατά το 1ο εξάμηνο 2003 διοργανώθηκαν 11 τρίωρα εκπαιδευτικά σεμινάρια, με ελεύθερη είσοδο για τους επενδυτές. Στα σεμινάρια αυτά δόθηκε η δυνατότητα στους επενδυτές να ενημερωθούν για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του χρηματιστηρίου, τον τρόπο διενέργειας των συναλλαγών, τις υποχρεώσεις παροχής ενημέρωσης από τις εισηγμένες εταιρίες, τα εταιρικά γεγονότα στα οποία καλείται ο μέτοχος να δώσει έγκριση, τη σημασία των θεμελιωδών μεγεθών στην αξιολόγηση μιας εταιρίας, το margin account (περιθώριο ασφάλισης), το short selling (ανοικτές πωλήσεις), τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κλεισίματος, τη διενέργεια συναλλαγών στο κλείσιμο, τον τρόπο προσαρμογής της τιμής της μετοχής μετά από εταιρικές πράξεις, τους χρηματοοικονομικούς δείκτες, την ανάλυση των ισολογισμών και διάφορα άλλα θέματα.

Από τα 11 σεμινάρια τα 6 διοργανώθηκαν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα 5 σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Τα σεμινάρια της περιφέρειας διοργανώθηκαν σε συνεργασία με εισηγμένες επιχειρήσεις. Κατά την διοργάνωση των παραπάνω 11 σεμιναρίων ενημερώθηκαν περισσότεροι από 1.800 επενδυτές.

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, το Τμήμα Υποστήριξης Επενδυτικού Κοινού τον Ιούνιο 2003 διοργάνωσε νέο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο, διάρκειας 15 ωρών με θέμα "Επένδυση σε μετοχές - Επιλογή και διαχείριση χαρτοφυλακίου μετοχών". Στο σεμινάριο δίδαξαν στελέχη του Τμήματος Υποστήριξης Επενδυτικού Κοινού καθώς και στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεφαλαιαγοράς.

3. Εξυπηρέτηση επενδυτών - παρουσιάσεις σε Τμήματα Πανεπιστημίων, ΤΕΙ & Λυκείων:

Κατά το 1ο εξάμηνο 2003 συνεχίσθηκε η εξυπηρέτηση επενδυτών από τα γραφεία του Τμήματος καθώς και οι τακτικές παρουσιάσεις (2 φορές την εβδομάδα) σε φοιτητές ? σπουδαστές και μαθητές Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, και Λυκείων, στην πρώην αίθουσα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου (Σοφοκλέους 10).

Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων εξυπηρετήθηκαν από τα γραφεία του Τμήματος περίπου 150 επενδυτές και στις παρουσιάσεις ενημερώθηκαν περίπου 2.500 φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.

4. Έντυπα - άρθρα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο:

Επί πλέον κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα το Τμήμα Υποστήριξης Επενδυτικού Κοινού α) ολοκλήρωσε σειρά εντύπων που κυρίως αποσκοπούν στην πληροφόρηση και εκπαίδευση του επενδυτικού κοινού , β) προσέθεσε ερωτήσεις - απαντήσεις στις Frequently Asked Questions που παρουσιάζονται στην αντίστοιχη ενότητα της ιστοσελίδας του ΧΑ, γ) παρουσίασε άρθρα σε περιοδικά (όπως το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ) και σε ιστοσελίδες (όπως τις ιστοσελίδες www.athenstock.com και www.reporter.gr), ε) συνέχισε την εβδομαδιαία παρουσίαση χρηματιστηριακών θεμάτων σε τηλεοπτικούς σταθμούς και στ) ολοκλήρωσε σειρά μελετών για χρηματιστηριακά θέματα (ενδεικτικά αναφέρονται η μελέτη για το "Profit Warning", η μελέτη για "τα κριτήρια διαγραφής εταιριών εισηγμένων σε οργανωμένες αγορές και την αγορά ειδικών προϋποθέσεων" κλπ).

Το Τμήμα Υποστήριξης Επενδυτικού Κοινού θα συνεχίσει τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ορθής χρηματιστηριακής παιδείας των επενδυτών και την προσπάθειά του για την ενίσχυση του στόχου όλων των συντελεστών της αγοράς, που είναι η αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία της μέσα από τους κανόνες της διαφάνειας και ενημέρωσης.