Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ

Έκδοση Ομολογιακού Δανείου: 36 εκ. ΕΥΡΩ

Έκδοση Ομολογιακού Δανείου: 36 εκ. ΕΥΡΩ Project Finance

Τράπεζες:

HypoVereinsBank

Εθνική Τράπεζα

Χθες στις 21 Απριλίου 2004, στα γραφεία της HypoVereinsBank (HVB) στην Αθήνα, υπεγράφη σύμβαση ομολογιακού δανείου για τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου Αιολικού Πάρκου στην Ελλάδα, ισχύος 40,3 MW, συνολικού ύψους 36 εκ. Ευρώ, μεταξύ των Τραπεζών HVB και Εθνική Τράπεζα και της Ρόκας Αιολική Θράκη ΙΙ Α.Ε., θυγατρική της Χ.Ρόκας ΑΒΕΕ. Το εν λόγω έργο βρίσκεται στη Θράκη στη θέση 'Πατριάρχης' σε υψόμετρο 1100μ, πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, ενώ αναμένετ αι να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2004.

Την Εθνική Τράπεζα εκπροσώπησε ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Χρηματοδοτήσεων, καθώς και οι κκ. Π.Φουρτούνης, Δ.Δημόπουλος και Χ.Μαχαίρας. Την HVB εκπροσώπησε η κα ?ννα Πουσκούρη, Γενική Διευθύντρια Ελλάδος, καθώς και οι κκ. Κ.Πατεράκης, Α.Σιατερλής και P. Ruehland, ενώ τη ΡΟΚΑΣ ο κ. Χρήστος Ρόκας, Πρόεδρος.και Διευθύνων Σύμβουλος, ο αντιπρόεδρος κ. Γ.Σπύρου, καθώς και οι κκ. Γ.Ρόκας και Σ.Καμχής.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του νομικού γραφείου Καρατζά & Συνεργάτες (εκ μέρους των Τραπεζών) και συγκεκριμένα της κας Χ.Φαϊτάκη, καθώς και του νομικού γραφείου Ρόκας & Συνεργάτες (εκ μέρους της εταιρείας) με τις κυρίες V.Murray και Μ.Μαρκοπούλου.

Το χρηματοδοτικό σχήμα είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακό, αφού είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση τύπου project finance η έκδοση ομολογιακού δανείου. Περιλαμβάνει την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων από τη ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΙΙ, ενός μακροπρόθεσμου 10ετούς διάρκειας (26 εκ ΕΥΡΩ) και ενός βραχυπρόθεσμου (10 εκ ΕΥΡΏ), και την αγορά τους με ιδιωτική τοποθέτηση από τις τράπεζες HVB και Εθνική.

Η εταιρεία Ρόκας ως γνωστόν είναι πρωτοπόρος στον τομέα της αιολικής ενέργειας, έχοντας ανοίξει το δρόμο στην Ελλάδα από το 1998 και κατέχοντας σήμερα περίπου το 40% της αγοράς, με 11 Α/Π σε λειτουργία συνολικής ισχύος 148,2 MW.

Η HVB είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Γερμανία και από τις πλέον εξειδικευμένες τράπεζες παγκοσμίως στο project finance, ενώ η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει με ενεργό ρόλο από το 1999 σε όλα τα κοινοπρακτικά σχήματα με τη μορφή του project finance που υλοποίησε ο Όμιλος Ρόκα.