Ενοποιημένη Λογιστική Κατάσταση του Ευρωσυστήματος της 4ης Ιουλίου 2003
Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουλίου 2003, η μείωση του χρυσού και των απαιτήσεων σε χρυσό (στοιχείο 1 του ενεργητικού) κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σχετιζόταν με τις τριμηνιαίες διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογής και με την πώληση 0,1 τόνων χρυσού, στην οποία προέβη συγκεκριμένη εθνική κεντρική τράπεζα του Ευρωσυστήματος. Η πώληση αυτή είναι συμβατή με τη συμφωνία των κεντρικών τραπεζών για τον χρυσό (Central Bank Gold Agreement) της 26ης Σεπτεμβρίου 1999.
Η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) μειώθηκε κατά 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 198,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μείωση οφείλεται κυρίως στις επιδράσεις της τριμηνιαίας αναπροσαρμογής των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού. Οι συναλλαγές πελατών και χαρτοφυλακίου, τις οποίες πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος κατά την εξεταζόμενη περίοδο, είχαν ως αποτέλεσμα μείωση κατά 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ, τα οποία κατέχει το Ευρωσύστημα (στοιχείο 7 του ενεργητικού), παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 44,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η οφειλόμενη σε αναπροσαρμογές αύξηση κατά 0,3 δισεκατομμύρια ευρώ αντισταθμίζει σχεδόν εξ ολοκλήρου μια μείωση λόγω συναλλαγών. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 383,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε 52,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
II. Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής
Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) μειώθηκε κατά 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε 248,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2003 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 62 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (έναντι 0,8 δισεκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν ίδιο με εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας.
III. Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ
Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 133,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
IV. Τριμηνιαία αναπροσαρμογή των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού του Ευρωσυστήματος
Σύμφωνα με τους εναρμονισμένους λογιστικούς κανόνες του Ευρωσυστήματος, ο χρυσός, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, τα χρεόγραφα και τα χρηματοδοτικά μέσα που κατέχει το Ευρωσύστημα αναπροσαρμόζονται βάσει των επιτοκίων και των τιμών της αγοράς στο τέλος κάθε τριμήνου. Η καθαρή επίπτωση της αναπροσαρμογής στο κάθε στοιχείο της λογιστικής κατάστασης στις 30 Ιουνίου 2003 παρουσιάζεται στην πρόσθετη στήλη "Διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα οφειλόμενη σε αναπροσαρμογές". Η τιμή του χρυσού και οι κύριες ισοτιμίες που χρησιμοποιήθηκαν για την αναπροσαρμογή των υπολοίπων ήταν:
Χρυσός: 302,048 EUR ανά ουγκιά καθαρού χρυσού
1,1427 USD προς 1 EUR
137,32 JPY προς 1 EUR
Ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα: 1,2258 EUR ανά ΕΤΔ
Κατεβάστε την Ενοποιημένη εβδομαδιαία λογιστική κατάσταση του Ευρωσυστήματος της 4ης Ιουλίου 2003. Αρχείο σε μορφή xls.