Eπιστολή του προέδρου του ομίλου INTRACOM κ. Σ. Κόκκαλη προς τον πρόεδρο του
ΧΑΑ κ. Π. Αλεξάκη
Στον Όμιλο της INTRACOM ανήκει ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών εκ των οποίων πέντε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Οι υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου, εφαρμόζοντας επιμελώς τους σχετικούς κανόνες έχουν κατά το παρελθόν αποτανθεί εγγράφως στη Διοίκηση της INTRACOM ζητώντας την παροχή εξηγήσεων και διευκρινίσεων σε σχέση με διάφορα και εν πολλοίς ασύστατα δημοσιεύματα σε ορισμένες εφημερίδες. Η δε απόκριση της INTRACOM υπήρξε πάντοτε άμεση και πλήρης.
Είναι επίσης γνωστό ότι, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, το Χ.Α.Α. καταβάλει σοβαρές προσπάθειες και επιδεικνύει ιδιαίτερη φροντίδα σε ότι αφορά την προστασία των επενδυτών από εσφαλμένη και παραπλανητική πληροφόρηση σε σχέση με τις εταιρείες που είναι εισηγμένες σ΄αυτό. Το γεγονός αυτό αποτελεί ασφαλώς θετικό στοιχείο αλλά και προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και την ένταξή της στον όμιλο των ώριμων αγορών.
Εν τούτοις, το παράπτωμα της παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού δεν έγκειται μόνο στην παρουσίαση ψευδώς ευμενών στοιχείων με τα οποία επιδιώκεται η ευνοϊκότερη εικόνα μιας συγκεκριμένης επιχείρησης (τρέχουσα οικονομική κατάσταση και προοπτικές) με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, αλλά έγκειται εξίσου και στην παραπλανητική παράθεση ψευδώς δυσμενών διαπιστώσεων σε σχέση με την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές μιας συγκεκριμένης εταιρείας με στόχο την παραπλάνηση και εξώθηση του επενδυτικού κοινού σε αθρόα πώληση των μετοχών της, έτσι ώστε να μπορέσουν οι παραπλανούντες να τις αγοράσουν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από τη φυσιολογική τους.
Κατά τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε σε μερίδα του Τύπου, με προεξάρχουσα τη θεωρούμενη ως έγκυρη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, πλήθος δημοσιευμάτων που δίνουν μία εντελώς στρεβλή και παραπλανητική εικόνα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της INTRACOM και με τις επιδιώξεις και προοπτικές της. (Επισυνάπτεται προς διευκόλυνσή σας μία πρόχειρη συλλογή τέτοιων δημοσιευμάτων).
Η πρώτη ψευδής εικόνα συνίσταται στο ότι η εταιρεία INTRACOM και γενικότερα ο Όμιλος βρίσκονται ήδη σε φάση υπερχρέωσης.
Η πραγματικότητα επ΄ αυτού είναι ότι η INTRACOM όπως και όλος ο Όμιλος βρίσκονται σε κατάσταση εξαιρετικής οικονομικής ευρωστίας έχοντας επιπλέον στη διάθεσή τους σημαντικότατες οικονομικές εφεδρείες.
Συγκεκριμένα:
- Σύμφωνα με τις πρόσφατα δημοσιευθείσες και υποβληθείσες στις Υπηρεσίες του Χ.Α.Α. ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου 2001 της INTRACOM, το σύνολο του ενεργητικού ανέρχεται σε 529,2 δισ. δρχ. σημειώνοντας άνοδο κατά 19%.
- Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι υπεραξίες που προκύπτουν από τη συμμετοχή της INTRACOM στις εισηγμένες εταιρείες PANAFON, INTRACOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ και UNIBRAIN που ανέρχονται σε 130 δισ. δρχ. περίπου και δη υπό τις παρούσες καθόλου ευνοϊκές χρηματιστηριακές συνθήκες.
- Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου INTRACOM ανέρχονται στα 192,4 δισ. δρχ., επίπεδο εξαιρετικά υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής βιομηχανίας.
- Οι απαιτήσεις και τα διαθέσιμα του Ομίλου (218,9 δισ. δρχ.) υπερκαλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (213,9 δισ. δρχ.), το δε σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού (327,1 δισ. δρχ.) υπερκαλύπτει το σύνολο των υποχρεώσεων (287,5 δισ. δρχ.).
- O καθαρός δανεισμός (118,4 δισ. δρχ.) υπολείπεται σημαντικά των ιδίων κεφαλαίων (192,4 δισ. δρχ.) με αποτέλεσμα ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς Ίδια Κεφάλαια για το εννεάμηνο 2001 να διαμορφωθεί σε 61,5% καταδεικνύοντας την ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου. Επιπρόσθετα, η υγιής κεφαλαιακή διάθρωση επιβεβαιώνεται και από το δείκτη κάλυψης τόκων. Συγκεκριμένα, το ύψος των κερδών καλύπτει κατά 6 φορές τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα.
Η δεύτερη ψευδής διαπίστωση των εν λόγω δημοσιευμάτων αφορά τις δυσμενείς προοπτικές της εταιρείας εκ του γεγονότος ότι με την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών θα απωλέσει το προνομιακό καθεστώς που δήθεν απολαμβάνει από έναν εκ των κυρίων πελατών της, δηλαδή τον ΟΤΕ. Η πραγματικότητα επ΄αυτού είναι η εξής :
- Η INTRACOM δεν είχε, δεν επιδιώκει και δεν μπορεί να έχει καμία προνομιακή μεταχείριση από τον ΟΤΕ ή από οποιονδήποτε άλλον εκ των πελατών της. Κατά συνέπεια δεν μπορεί ν απωλέσει κάτι που δεν είχε και δεν μπορεί να έχει.
- Αντίθετα, η απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ελλάδα και διεθνώς, προκάλεσε και προκαλεί τη δημιουργία πολλών νέων εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οδηγώντας κατά συνέπεια σε σημαντική αύξηση των πραγματικών όσο και των εν δυνάμει πελατών της INTRACOM. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 480 δισ. δρχ. περίπου, γεγονός που ενισχύει την πρόβλεψη της εταιρείας για αξιοσημείωτους ρυθμούς μεγέθυνσης και για τα επόμενα έτη.
- Η INTRACOM είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης καθώς από την ίδρυσή της το 1977 επέτυχε να είναι σήμερα μια πολυεθνική εταιρεία με δραστηριότητες σε 50 περίπου χώρες.
- Η εξαιρετική ανταγωνιστικότητα της INTRACOM καταφάνηκε κατά την παρούσα και ασφαλώς παροδική περίοδο έντονης κρίσεως του κλάδου παραγωγής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και προϊόντων πληροφορικής, όπου μεγάλες εταιρείες, όπως η CISCO, η ERICSSON, η NORTEL,η MARCONI, η ALCATEL κ.λ.π. εμφανίζουν μείωση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας και προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού, ενώ αντίθετα η εταιρεία INTRACOM παρουσιάζει σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδών και προχωρεί σε εξίσου σημαντική αύξηση του προσωπικού της. (Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν επίσης από τις πρόσφατα δημοσιευθείσες συνοπτικές λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου 2001).
Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την έστω και καθυστερημένη αλλά αναπόφευκτη εισαγωγή νέων και δαπανηρότερων τεχνολογιών από τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προϊδεάζουν όχι μόνο για τη διασφάλιση του μέλλοντος του Ομίλου αλλά για μία δραστική αύξηση και επέκταση των δραστηριοτήτων του στην ελληνική και στη διεθνή αγορά. Όλα τα προαναφερόμενα επιβεβαιώνονται και από τις δημοσιευθείσες στη διάρκεια του 2001 εκθέσεις διεθνών επενδυτικών οίκων για την INTRACOM [SCHRODER SALOMON SMITH BARNEY (07/2001, 08/2001), HSBC (10/2001), MERRILL LYNCH (06/2001, 11/2001), ING BARINGS (03/2001)] αλλά και ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών [ALPHA BROKERAGE (12/2001), MARFIN HELLENIC (11/2001), SIGMA SECURITIES (11/2001), ΝΑΤΙΟΝΑL SECURITIES (03/2001), EFG EUROBANK SECURITIES (03/2001), EGNATIA SECURITIES (03/2001)], στις οποίες αναφέρεται σύσταση αγοράς της μετοχής της Εταιρείας.
Κύριε Πρόεδρε,
Θεώρησα αναγκαία την παράθεση των παραπάνω στοιχείων για να τεκμηριωθεί με αδιαφιλονίκητο τρόπο ότι τα μεθοδικώς ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα που προκάλεσαν την επιστολή μου αυτή συνιστούν πράγματι προσπάθεια παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, με κύριο στόχο να εξωθηθεί το πλήθος των μικρομετόχων της INTRACOM στην πώληση μετοχών ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες αγοράς τους από άλλους, γεγονός που πράγματι έλαβε χώρα κατά το τριήμερο αμέσως μετά τα δημοσιεύματα. Πιστεύω ότι είναι πλέον αναγκαίο να εξετασθεί από πλευράς του Χ.Α.Α. η δυνατότητα λήψης ή τουλάχιστον θέσπισης εκείνων των μέτρων που θα προφυλάσσουν τις εισηγμένες εταιρείες, ακόμη δε περισσότερο τους επενδυτές, από τέτοιου είδους κακόβουλες ή ηθελημένες εξαπατήσεις. Πιστεύω επίσης ότι η Χρηματιστηριακή Αρχή δεν θα πρέπει να παρακολουθεί απαθής την επιλεκτική και συστηματική κατασυκοφάντηση και δυσφήμιση από μία συγκεκριμένη εφημερίδα, ενός Ομίλου με τόσο μακρά, ουσιαστική όσο και δόκιμη συμμετοχή στη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά και στην Οικονομία γενικότερα.