ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Ε

Ετήσια οικονομικά αποτελέσματα 2006

Οι πωλήσεις της εισηγμένης για το 2006 ανέρχονται στο ποσό των 36,1 εκ ευρώ και παρουσίασαν μείωση 5,5% από τις περσινές πωλήσεις που ήταν 38,2 εκ ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων για το 2006 είναι κέρδη 464 χιλ ευρώ, έναντι ζημιών κατά 1,3 εκατ. ευρώ του 2005.
Οι μειωμένες πωλήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις μειωμένες πωλήσεις ζάχαρης, αλλά και σε μειωμένες πωλήσεις στον κλάδο αλεύρων και κυρίως στις χαμηλές τιμές πώλησης των υποπροϊόντων. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του 2006 παρουσίασαν βελτίωση και ανήλθαν σε κέρδη 494 χιλ ευρώ, έναντι ζημιών 184 χιλ ευρώ του 2005. Τα μετά φόρων αποτελέσματα του 2006 είναι κέρδη κατά 464 χιλ ευρώ, έναντι ζημίας 1.301 χιλ ευρώ του 2005. Τα αποτελέσματα δεν εί ναι συγκρίσιμα, διότι στα εφετινά αποτελέσματα περιλαμβάνεται μέρισμα από την θυγατρική Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ύψους 1,3 εκ ευρώ και πρόσθετοι φόροι 236 χιλ ευρώ από την ολοκλήρωση του τακτικού φορολογικού ελέγχου για τις χρήσεις 2002, 2003 και 2004.
Οι ενοποιημένες πωλήσεις για το 2006 ανέρχονται στο ποσό των 46,6 εκ ευρώ, έναντι 45,4 εκ ευρώ του 2005, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2 εκ ευρώ. Η άνοδος οφείλεται στην προσθήκη των πωλήσεων του κλάδου κατεψυγμένων της εταιρείας ΚΑΤΣΕΛΗΣ, που εξαγοράστηκε τον Ιούλιο του 2005. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2006 ανήλθαν σε κέρδη 21 εκ ευρώ, έναντι ζημίας 599,2 χιλ ευρώ του 2005. Τα αποτελέσματα προ φόρων για το 2006 είναι θετικά κατά 18,7 εκ ευρώ, έναντι αρνητικών κατά 248,7 χιλ ευρώ του 2005, όπως και τα μετά φόρων αποτελέσματα του 2006 είναι θετικά κατά 13,3 εκ ευρώ, έναντι 164,4 χιλ ευρώ του 2005. Τα φετινά αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα του 2005, γιατί στα φετινά αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται επιπλέον έσοδα της θυγατρικής "Εταιρείας Δημητριακών Βορείου Ελλάδος" (αφορά εκτίμηση ακινήτου μείον λοιπές προβλέψεις), ενώ στα περσινά υπήρχαν έκτακτα κέρδη από π ώληση συντελεστών δόμησης και μετοχών της Κατσέλης της ίδιας θυγατρικής εταιρείας.
Οι πωλήσεις της ΕΛΒΙΠΕΤ Α.Ε. ήταν αυξημένες κατά 87,5% σε σχέση με το 2005, κυρίως λόγω προσθήκης των πωλήσεων του κλάδου κατεψυγμένων της ΚΑΤΣΕΛΗΣ. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και οφείλονται στην μείωση του μεικτού κέρδους, λόγω αύξησης των δαπανών παραγωγής αλλά και των εξόδων διάθεσης πωλήσεων, που έγιναν για να εξυπηρετήσουν τους πολύ υψηλότερους όγκους πωλήσεων.
Η Διοίκηση της εταιρείας λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά αποτελέσματα της εισηγμένης ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Ε., αποφάσισε να προτείνει μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή για την χρήση 2006.
Το 2007 οι πωλήσεις της εισηγμένης θα παραμείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα. Στην θυγατρική ΕΛΒΙΠΕΤ Α.Ε. έχουν γίνει όλες οι ενέργειες προς την κατεύθυνσης διόρθωσης των δαπανών, η λειτουργία της παραγωγής δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση των πωλήσεων ώστε να επανέλθει η θυγατρική σε κερδοφορία.
Όσον αφορά στο οικόπεδο Λασκαράτου που, κατά 50% ανήκει στην Θυγατρική Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος, έχει από 19.6.2006 εκδοθεί η απόφαση του ΥΠΠΟ για την χωροθέτηση νέων οικοδομικών μονάδων στον περιβάλλοντα χώρο του διατηρητέου και από 27 Οκτωβρίου 2006 έχει εκδοθεί η άδεια υπογείου γκαράζ χωρητικότητας 387 θέσεων. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία προσφορών και ορισμού εργολάβου για το υπόγειο γκαράζ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2007. Την ίδια περίοδο θα ανατεθούν οι μελέτες για τις άδειες οικοδομής των διατηρητέων κτιρίων (που παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη τεχνική δυσκολία). Ταυτόχρονα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην λύση του προβλήματος που έχουμε λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, που είναι κατά 25% συνιδιοκτήτης του οικοπέδου, με βάση την οικοδόμηση ακινήτου με το σύστημα αντιπαροχής από πλειοψηφία ιδιοκτητών του Ν. 1562/85.
Στη διάρκεια του έτους εισπράξαμε με μορφή μερισμάτων 776 χιλ ευρώ από την συμμετοχή μας στην Κατσέλης. Η εταιρεία, μη έχοντας σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα της Κατσέλης για το 2006, ενοποίησε με την καθαρή θέση της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής κατάστασης που ήταν ο Σεπτέμβριος του 2006. Τα αποτελέσματα της LEVENTIS FOODS, όπου η εταιρία μας έχει μια συμμετοχή 25%, ήταν πολύ καλά. Οι πωλήσεις έφθασαν τα 9,4 εκατ ευρώ, αυξημένα κατά 16,5% σε σχέση με το 2005 και τα κέρδη σε 1,0 εκατ ευρώ αυξημένα κατά 20%. Στην διάρκεια του χρόνου ολοκληρώθηκε η επένδυση της νέας γραμμής σνακ, η οποία θα λειτουργήσει στις αρχές του έτους και θα προσθέσει πρόσθετες πωλήσεις 2,0 περίπου εκατ ευρώ και έχει αποφασισθεί η επένδυση για το νέο εργοστάσιο τοστ στην πρωτεύουσα της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 4,0 εκατ ευρώ, η οποία και θα χρηματοδοτηθεί από αποθεματικά χωρίς τραπεζικό δανεισμό.