Εξαμηνιαία Αναθεώρηση Δεικτών Χ.Α.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών Χ.Α. κατά τη συνεδρίασή της αποφάσισε:

  • τη δημιουργία ενός νέου Δείκτη με την ονομασία "Δείκτης Τιμών Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης Χ.Α." στον οποίο θα συμμετέχουν 20 μετοχές της Κατηγορίας Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. που παρουσιάζουν ελάχιστο ποσοστό ευρείας διασποράς μεγαλύτερο ή ίσο (>=) του 20% και Μέση Χρηματιστηριακή Αξία μικρότερη (<) των 150 εκατ. Ευρώ. Ο υπολογισμός του νέου Δείκτη θα ξεκινήσει την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2008, με τιμή εκκίνησης 5,000 μονάδες.
    (Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και η σύνθεση του Δείκτη στο επισυναπτόμενο αρχείο)
  • δημιουργία ενός νέου Δείκτη με την ονομασία "Δείκτης Τιμών Εναλλακτικής Αγοράς Χ.Α." στον οποίο θα συμμετέχουν 20 μετοχές που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Ο υπολογισμός του νέου Δείκτη θα ξεκινήσει την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2008, με τιμή εκκίνησης 5,000 μονάδες υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εισηγμένων μετοχών στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. είναι τουλάχιστον 10.
    (Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του Δείκτη στο επισυναπτόμενο αρχείο)
  • την τροποποίηση των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών του X.A.

Πιο συγκεκριμένα :

  1. Εισαγωγή Κριτηρίου Διασποράς στον Γενικό Δείκτη: Κριτήριο καταλληλότητας για συμμετοχή των μετοχών μιας εταιρείας στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη θα αποτελεί η επίτευξη ελάχιστης ευρείας διασποράς μεγαλύτερης ή ίσης (>=) του 20% των υπαρχόντων μετοχών της εταιρείας.
  2. Επιτάχυνση Χρόνου Εισαγωγής στον Γενικό Δείκτη: Μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονταν στην κατηγορία «Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας & Ειδικών Χαρακτηριστικών του ΧΑ» κατά την προηγούμενη της αναθεώρησης περίοδο - και άρα δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνη παρουσία υπό συνεχή διαπραγμάτευση - θα μπορούν να συμμετέχουν στην σύνθεση του Δείκτη αν κατατάσσονται στην 20η ή υψηλότερη θέση, σύμφωνα με το τελικό κριτήριο κατάταξης των αποδεκτών μετοχών για συμμετοχή τους στον Δείκτη.
  3. Εισαγωγή Κριτηρίου Γρήγορης Εισόδου στον Γενικό Δείκτη: Μετοχές του Χ.Α. θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη αν έχουν συμπληρώσει κατ' ελάχιστον 30 ημέρες συνεχούς διαπραγμάτευσης και κατατάσσονται στην 20η ή υψηλότερη θέση σύμφωνα με το τελικό κριτήριο κατάταξης των αποδεκτών μετοχών για συμμετοχή τους στον Δείκτη. Υφιστάμενο πρόβλεψη: 6μηνη παρουσία στην Αγορά Μετοχών του Χ.Α.
  4. Δυναμική Λίστα Επιλαχουσών Μετοχών Γενικού Δείκτη: Στην περίπτωση έκτακτης αλλαγής της σύνθεση του Δείκτη μεταξύ των τακτικών εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων του, από την λίστα των επιλαχουσών μετοχών του Δείκτη θα επιλέγεται η μετοχή με την υψηλότερη κατάταξη - σύμφωνα με το τελικό κριτήριο κατάταξης των αποδεκτών μετοχών για συμμετοχή τους στον Δείκτη - δύο εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών στην σύνθεση του.


Περισσότερες πληροφορίες για τους Δείκτες της Αγοράς Μετοχών του Χ.Α. μπορείτε να βρείτε
Χρηματιστήριο Αθηνών: +30 210 33 66 269 και +30 210 33 66 268
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση AthexIndexTeam@helex.gr
Στον Δικτυακό www.athex.gr