VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ.

<b>Η Panafon- Vodafone Ανακοινώνει Ετήσια Οικονομικά Αποτελέσματα
(1/4/00 · 31/3/01)</b><p>

<b>Κέρδη πρo φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) + 14%, <br>
Έσοδα + 7% <br>
Περιθώρια κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 46%</b>

Η ΠΑΝΑΦΟΝ, ελληνική εταιρία τηλεπικοινωνιών Α.Ε., ?Panafon · Vodafone? ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2001, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα .

Ο κύκλος εργασιών της Panafon - Vodafone ανήλθε σε 287.9 δισ. δρχ. ( 844.9 εκατ.ευρώ) για τη 12μηνη περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2001, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 6,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα έσοδα από αερόχρονο και data παρουσίασαν σημαντική αύξηση, φτάνοντας τα 234.5 δισ. δρχ. (688.1 εκατ.ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 19,2%, παρά το γεγονός ότι λόγω του έντονου ανταγωνισμού τα τιμολόγια μειώθηκαν κατά 26% για τις συνδέσεις βάσει συμβολαίου και κατά 33% για τις συνδέσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας. Τα έσοδα από αερόχρονο και data αντιστοιχούν στο 81.6% του συνόλου των εσόδων. Τα έσοδα από υπηρεσίες data ( στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες SMS, και WAP) αυξήθηκαν σημαντικά κατά 130% φτάνοντας τα 24.9 δισ. δρχ. (73 εκατ. ευρώ), αντιπροσωπεύοντας το 8,4% των συνολικών εσόδων, σε σχέση με το 4% των συνολικών εσόδων (31.7 εκατ. ευρώ) που αντιπροσώπευαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή αντανακλά τη σημαντική επιτυχία των υπηρεσιών data που προσφέρει η Panafon-Vodafone στους συνδρομητές της. Ο αριθμός των γραπτών μηνυμάτων έφτασε τα 36 μηνύματα ανά συνδρομητή ανά μήνα.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 132.3 δισ. δρχ.( 387.9 εκατ. ευρώ), παρουσιάζοντας αύξηση 13,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα περιθώρια κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), βελτιώθηκαν σημαντικά κατά 2.9 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 45,9% από το 43% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αντανακλώντας την βελτιωμένη παραγωγικότητα και την αυξημένη αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της εταιρίας.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 59.7 δισ. δρχ. (175.3 εκατ. ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 6,4%. σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Το περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε στο 20,7%.

Ο μέσος όρος εσόδων ανά πελάτη (Gross ARPU) μειώθηκε - για το 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2001- κατά 24%, σε 11.632 δρχ. (34,1 ευρώ) από 15.313 δρχ. (44,9 ευρώ) την αντίστοιχη περασμένη περίοδο. Η συγκεκριμένη πτώση αποτελεί συνέπεια της αύξησης του αριθμού των πελατών της καρτοκινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από χαμηλό επίπεδο χρήσης του κινητού τηλεφώνου τους καθώς και της σημαντικής μείωσης των τιμολογίων στην διάρκεια της περιόδου που έκλεισε. Η συνεισφορά των data στο ARPU είναι 1.008 δρχ. (3 ευρώ) σε σχέση με 608 δρχ. (1,8 ευρώ) που ήταν το δωδεκάμηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2000, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 66% .To ποσοστό των data στο συνολικό ARPU για την εν λόγω χρήση ήταν 8,7%.

Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 97.6 δισ. δρχ. (286,4 εκατ. ευρώ) φανερώνοντας την δυναμική της εταιρίας να διαμορφώνει σημαντικές, θετικές ταμειακές ροές και αποδεικνύει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων της. Οι συγκεκριμένες ταμειακές ροές χρηματοδοτούν πλήρως τις επενδύσεις υποδομής που φτάνουν τα 80.8 δισ. δρχ. (237,1 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα από τις πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 40,5%, από 22.7δισ.δρχ (ευρώ 66.6) σε 13.5δισ.δρχ (ευρώ 39.6) αντανακλώντας την μείωση των επιδοτήσεων και την αύξηση των πακέτων καρτοκινητής τηλεφωνίας που δεν συμπεριλαμβάνουν συσκευή, συνεισφέροντας θετικά στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Η επιδότηση συσκευών των πελατών με συμβόλαιο ανήλθε σε 38.379 δρχ. (113 ευρώ) ανά πελάτη στο τέλος της περιόδου συγκρινόμενο με 63.538 δρχ (186 ευρώ) στην αρχή της περιόδου.

Τα έσοδα από τα πάγια τέλη παρουσίασαν κάμψη της τάξεως του 27,3% , ανερχόμενα φέτος σε 33.6 δισ. δρχ. (98.8 εκατ. ευρώ) από 46.3 δισ. δρχ. (135.9 εκατ. ευρώ), λόγω της προαναφερόμενης μείωσης των τιμολογίων.

Τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε 6.3δισ. δρχ. (18.4εκατ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 42,7% , σε σχέση με τα 4.4 δισ.δρχ. (12.9 εκατ. ευρώ) της περυσινής περιόδου.

Το μερίδιο αγοράς της Panafon-Vodafone ήταν 36,6% στο τέλος της περιόδου, ενώ το ποσοστό διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας στην Ελληνική αγορά άγγιξε το 58,4%.

Ο ανταγωνισμός μέσω των επιδοτήσεων κατά την διάρκεια της περασμένης περιόδου συνέβαλλε στην σημαντική άνοδο του αριθμού ανενεργών πελατών. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ομίλου Vodafone σε όλη την Ευρώπη, η Panafon-Vodafone, ανακοινώνει τον αριθμό ανενεργών πελατών της πελατειακής της βάσης καθώς και νέο τρόπο υπολογισμού του μέσου εσόδου ανά πελάτη (ARPU). Ανενεργοί συνδρομητές χαρακτηρίζονται όσοι δεν έκαναν ή έλαβαν κλήση από το κινητό τους για διάστημα τριών μηνών. Με βάση το συγκεκριμένο ορισμό το ποσοστό των ενεργών πελατών της Panafon · Vodafone στο σύνολο της βάσης της, ανέρχεται σε 84%. Το ARPU (gross) που αναφέρθηκε σε προηγούμενη παράγραφο των 34,1ευρώ, αναπροσαρμοσμένο σε σχέση με τους ενεργούς πελάτες, ανέρχεται σε 40,2 ευρώ.

Ο αριθμός των ενεργών πελατών αντιπροσωπεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα πραγματικά επίπεδα διείσδυσης και ARPU, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δηλωμένη συνδρομητική βάση εμπεριέχει ένα ποσοστό ανενεργών πελατών που οφείλεται σε λόγους όπως η έλλειψη χρήσης, η συνεχή αναβάθμιση συσκευών κ.λ.π.

Ο κος Γιώργος Κορωνιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Panafon-Vodafone, δήλωσε: «H εταιρία έχει αποδείξει την ικανότητα της να αναπτύσσεται παρουσιάζοντας κερδοφορία και παρέχοντας αξία προς του μετόχους της, σε μια εποχή ιδιαίτερα αυξημένου ανταγωνισμού. Η βελτίωση των λειτουργικών περιθωρίων που είναι τα υψηλότερα στον Ελληνικό κλάδο των τηλεπικοινωνιών, δυναμώνει περαιτέρω την ηγετική θέση της Panafon-Vodafone στην αγορά. Oι νέες δραστηριότητες που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με τη στρατηγική της εταιρίας για επέκταση εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων με την υποστήριξη του Ομίλου Vodafone. Είμαστε προσηλωμένοι σε μία υγιή, κερδοφόρο και δυναμική ανάπτυξη της εταιρίας, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την επενδυτική μας ευελιξία και να υλοποιήσουμε τα στρατηγικά μας σχέδια που είναι προς όφελος των συνδρομητών μας, των εργαζομένων, της κοινωνίας και οπωσδήποτε των μετόχων μας».


Eπιχειρηματική δραστηριότητα και σημαντικές κινήσεις για την Panafon-Vodafone

Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου η Panafon-Vodafone προχώρησε σε μια σειρά επιχειρηματικών αποφάσεων και ενεργειών με στόχο την ενίσχυση της θέσης της και τον εμπλουτισμό των προσφερομένων υπηρεσιών προς την συνδρομητική της βάση:

  • · Ήταν η πρώτη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που ξεκίνησε την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών GPRS, για τους συνδρομητές και τους εταιρικούς πελάτες της. Η διάθεση του συστήματος GPRS από το δίκτυο της Panafon-Vodafone δίνει στους συνδρομητές τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υπηρεσίες και προνόμια με υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 Κbps, συγκριτικά με τα 9.6 Κbps που επιτυγχάνονταν μέχρι σήμερα.
  • · Προχώρησε σε αλλαγή του εμπορικού σήματος της από Panafon σε Panafon-Vodafone σηματοδοτώντας έτσι μια νέα εποχή για τους συνδρομητές της, οι οποίοι γίνονται πλέον μέλη της μεγαλύτερης παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής οικογένειας, απολαμβάνοντας τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες και προϊόντα διεθνούς εμβέλειας την ίδια χρονική στιγμή με περισσότερους από 83,000,000 συνδρομητές της Vodafone.
  • · Σε συνεργασία με τον Όμιλο Vodafone, μέσω της κοινοπραξίας Vodafone International Holdings BV, αναδείχθηκε σε πλειοδότρια εταιρία για την απόκτηση της δεύτερης άδειας GSM στην Αλβανία, προσφέροντας 38 εκατομμύρια δολάρια. To γεγονός αυτό αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση σε μια αγορά κινητών τηλεπικοινωνιών η οποία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.
  • · Έλαβε άδεια σταθερής ασύρματης τηλεφωνίας στο εύρος συχνότητας των 25GHz. Η συγκεκριμένη άδεια της επιτρέπει να προσφέρει ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους εταιρικούς της πελάτες μέσω της εφαρμογής χώρου ενιαίας εξυπηρέτησης (one-stop-shop), αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα της απελευθερωμένης ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
  • · Ολοκλήρωσε την συγχώνευση της με την Unifon και την Panafon Eμπορική, δια της απορρόφησης των δυο τελευταίων, γεγονός που εξασφαλίζει στην Panafon - Vodafone, μεταξύ άλλων, απευθείας πρόσβαση σε περισσότερο από το 66% της πελατειακής της βάσης. Επιπλέον βρίσκεται στην τελική φάση της αναδιοργάνωσης του εμπορικού της δικτύου με άξονα τη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων με την επωνυμία Vodafone Shops. Η αναδιοργάνωση αυτή εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακoς στην λειτουργία του εμπορικού δικτύου, θα αξιοποιήσει συνέργιες στο management και θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους του δικτύου διανομής.
  • · Ανακοίνωσε την συμμετοχή της σε κοινοπραξία με την Vizzavi Europe για τη δημιουργία της Vizzavi Hellas · του ελληνικού portal της Vizzavi. Η εταιρία θα δραστηριοποιηθεί σύντομα στο mobile internet και το e-commerce.
  • · Προχώρησε στην εμπορική διάθεση του CU του μοναδικού προγράμματος καρτοκινητής τηλεφωνίας με απευθείας σύνδεση στο Internet. Οι χρήστες CU αποτελούν σχεδόν το 50% των νέων συνδρομητών καρτοκινητής σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών από το λανσάρισμά του, συνεισφέροντας σημαντικά υψηλότερο ARPU, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στη συγκεκριμένη αγορά με νέα πρωτοποριακά προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Panafon-Vodafone είναι η μοναδική εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη που διαθέτει δυο προτάσεις στην καρτοκινητή τηλεφωνία (a la Carte και CU).
  • · Ήταν η πρώτη εταιρία κινητής τηλεφωνίας που προσέφερε κάλυψη στο Αττικό Μετρό συνεχίζοντας έτσι την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών στους συνδρομητές της.
  • · Ανακοίνωσε την πρόθεσή της για συμμετοχή με ποσοστό 30% στην υπό ίδρυση εταιρία "Business Exchanges S.A." που θα δραστηριοποιείται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Στην εταιρία επίσης συμμετέχουν η τράπεζα EFG EUROBANK ERGASIAS, και η HELLAS ON LINE. Πρόκειται για μία μεγάλη επιχειρηματική πρωτοβουλία που δημιουργεί νέα δεδομένα στην παροχή υπηρεσιών Business to Business και στη δημιουργία Εlectronic Μarketplaces.
  • · Συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Ideal Telecom με ποσοστό της τάξεως του 51%. Η κίνηση αυτή συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της στρατηγικής της Panafon-Vodafone στο κομμάτι του Data Communications.
  • · Παράλληλα ολοκληρώθηκε η σημαντική αναδιοργάνωση του ομίλου της Panafon-Vodafone. Πιο συγκεκριμένα, o κ. Χαράλαμπος Μαζαράκης ανέλαβε καθήκοντα Chief Financial Officer, ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος καθήκοντα Business Development & International Expansion Director o κ. Ευθύμης Σάσσαλος καθήκοντα Corporate Affairs Executive, ο κ. Θεόδωρος Χατζηανδρέου ανέλαβε καθήκοντα Managing Director στην Panafon Services, o κ. Μάριος Δελλατόλας καθήκοντα Ηuman Resources Director, o κ. Χρήστος Βαρσάμης καθήκοντα Sales Director και ο κ. Σωκράτης Κομινάκης καθήκοντα Μarketing Director.
  • · Τέλος, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2001, εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο με πενταετή θητεία η σύνθεση του οποίου είναι η εξής: Σωκράτης Κόκκαλης, Πρόεδρος, Τρύφων Κουταλίδης, Αντιπρόεδρος, Γιώργος Κορωνιάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Vittorio Colao, Hans Anthony Kuropatwa, Emmanuel Tournon και Paolo Huscher, μέλη. k/li>