Ο "Παππούς του Internet" στην Αθήνα
Ο David Farber, ο επονομαζόμενος "Παππούς του Internet", μίλησε για τις τεχνολογικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του Internet σε διάλεξη που διοργάνωσαν χθες στην Αθήνα το Ίδρυμα Κόκκαλη και το Athens Information Technology (AIT). Ο Καθηγητής Farber είναι "Distinguished Career Professor" Πληροφορικής και Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon. Υπήρξε επίσης Chief Technologist στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ και έλαβε το βραβείο John Scott για τη συνεισφορά του στην ανθρωπότητα ως Σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Καθηγητής Farber επισκέπτεται την Ελλάδα αντιπροσωπεύοντας το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ το οποίο έχει αποκλειστική πανευρωπαϊκή συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό κέντρο αριστείας στην Έρευνα και την Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση, Athens Information Technology. "Η Αρχαία αλλά και η Σύγχρονη Ελλάδα έχουν προσφέρει στον κόσμο πολλούς επιστήμονες με σημαντική συνεισφορά στην ανθρωπότητα", δήλωσε ο κ. Farber. "Επισκεπτόμενος το AIT και τον Όμιλο INTRACOM HOLDINGS, εντυπωσιάστηκα και συνειδητοποίησα ότι η χώρα σας έχει ένα σπουδαίο μέλλον στις καινοτόμες τεχνολογίες και στην επιστημονική έρευνα". Με μία καριέρα 45 ετών στα δίκτυα, ξεκινώντας από τα εργαστήρια της Bell και μετά στο Carnegie Mellon, ο David Farber έχει συνεισφέρει με την εμπειρία του και την προσωπική του συμβολή στις μεγάλες αλλαγές που έχουν επιφέρει τα δίκτυα στον κόσμο και στους ανθρώπους - αλλαγές που δεν είναι όλες κατ' ανάγκη θετικές, όπως είπε και ο ίδιος. Συγκεκριμένα, ο κ. Farber έχει μελετήσει τις επιπτώσεις στις διασυνδέσεις, στα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, κρατικής ασφάλειας και ατομικών ελευθεριών και έχει αναφερθεί στο χάος που επικρατεί στην παρούσα φάση, όπως το spam και άλλα κακά "ζιζάνια του Internet". Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση για την ουδετερότητα του δικτύου, ο David Farber εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υποβαθμίσουν τα οφέλη και να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητους περιορισμούς χρήσης του Internet. Στη συνέχεια, ο κ. Farber διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει πληθώρα μηχανισμών που μπορούν να προστατέψουν από την κατάχρηση τους παρόχους ευρυζωνικών δικτύων. Και τόνισε ότι οποιαδήποτε νομοθεσία κατατίθεται, οφείλει να είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη, έτσι ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συνέπειες. Τη διάλεξη παρακολούθησαν αντιπρόσωποι της Κυβέρνησης, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το περιοδικό PC Magazine και ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash.
Σχετικά με το Ίδρυμα Κόκκαλη
Το Ίδρυμα Κόκκαλη ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα και αποτελεί έναν μη-κυβερνητικό, μη-κερδοσκοπικό οργανισμό. Βασική αποστολή του Ιδρύματος Κόκκαλη είναι η προώθηση μιας ειρηνικής, δημοκρατικής και ευημερούσας Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσα από την προαγωγή της γνώσης και της εκπαίδευσης, την υποστήριξη της δημόσιας, πολιτιστικής και επιστημονικής ζωής της περιοχής και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.kokkalisfoundation.gr.
Σχετικά με το Athens Information Technology (AIT)
To AIT είναι ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο αριστείας στην Έρευνα και την Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση που ιδρύθηκε το 2001 από τον Όμιλο INTRACOM. Το ΑΙΤ αποτελεί την μεγαλύτερη ιδωτική επένδυση στην Ελλάδα στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης και έχει αποκλειστική πανευρωπαική συνεργασία με το κορυφαίο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Carnegie Mellon. Συνεργάζεται επίσης, με το Πανεπιστήμιο του Harvard και με το Ίδρυμα Κόκκαλη σε θέματα επαγγελματικής επαίδευσης. Μέχρι σήμερα, το ΑΙΤ έχει χορηγήσει περισσότερες από 250 υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές από 21 χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.ait.gr.