Οικονομικά αποτελέσματα 2003
'Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στη χρήση 2003 διαμορφώθηκαν σε 285 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 134 εκατομμύρια ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2002, παρουσιάζοντας αύξηση 112,7%.
Πριν από αποσβέσεις, χρηματοοικονομικά και φόρους (EBITDA) τα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 320 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 286 εκατομμύρια ευρώ στη χρήση του 2002, παρουσιάζοντας αύξηση 11,9%. Οι επενδύσεις παγίων του Ομίλου ανήλθαν σε 253 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 273 εκατομμυρίων ευρώ το 2002. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται κυρίως: - στην αύξηση της κερδοφορίας του κλάδου διύλισης λόγω της αύξησης της παραγωγής και των πωλήσεων των διυλιστηρίων, της βελτίωσης των μεθόδων προμήθειας και τιμολόγησης αργού πετρελαίου, της αύξησης των διεθνών περιθωρίων και της ένταξης στον Όμιλο του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, - στην αύξηση της κερδοφορίας από την εμπορική δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό λόγω σημαντικής αύξησης του όγκου πωλήσεων και συγκράτησης των δαπανών, όσο και στο εξωτερικό με την ένταξη στον Όμιλο των θυγατρικών εταιριών στην Κύπρο και το Μαυροβούνιο και, - στην αύξηση των ανόργανων εσόδων μετά από την πώληση στο Ελληνικό Δημόσιο του δικαιώματος της Ελληνικά Πετρέλαια να αυξήσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.
Αρνητική επίπτωση στα αποτελέσματα είχε η αποτίμηση των αποθεμάτων λήξης σε τιμές χαμηλότερες εκείνων της έναρξης. Με βάση τα ανωτέρω το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή, που είναι κατά 33.3% υψηλότερο του αντίστοιχου μερίσματος ανά μετοχή της χρήσεως του 2002.
Ο πρόεδρος της Ελληνικά Πετρέλαια κος Γεώργιος Μωραΐτης σχολίασε: 'Το 2003 χαρακτηρίσθηκε από τη σημαντική ενίσχυση του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από την έναρξη δραστηριότητας σε νέο ενεργειακό προϊόν την ηλεκτρική ενέργεια και από τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και της χρηματοοικονομικής θέσης μας. Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του Ομίλου που εργάσθηκαν με επιτυχία τη χρονιά που πέρασε. Ο Όμιλος διαθέτει σήμερα εξαιρετική βάση παγίων διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, είναι ο μόνος μεγάλος παραγωγός πετροχημικών στη χώρα, συμμετέχει στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια και αναπτύσσει με καλές προοπτικές τον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο εξωτερικό. Είμαι επομένως δίκαια αισιόδοξος ότι, ο Όμιλος θα συνεχίσει να παράγει καλά αποτελέσματα και ισόρροπη ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια'.
Η δραστηριότητα του Ομίλου στους επιμέρους τομείς εξελίχθηκε ως ακολούθως: Στον τομέα της διύλισης, η συνολική καθαρή παραγωγή των διυλιστηρίων στο 2003 αυξήθηκε και ανήλθε σε 13,2 εκατομμύρια τόνους. Οι πωλήσεις της διύλισης στο 2003 αυξήθηκαν και ανήλθαν σε 15,1 εκατομμύρια τόνους. Στον τομέα της εμπορίας πετρελαιοειδών οι πωλήσεις του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά το 2003 ανήλθαν σε 5,1 εκατομμύρια τόνους παρουσιάζοντας αύξηση 24,7% έναντι του 2002. Η αύξηση των όγκων είχε ως αποτέλεσμα την κατά 34,7% αύξηση της συνεισφοράς του τομέα της εμπορίας στο λειτουργικό αποτέλεσμα (ΕΒΙΤDΑ) του Ομίλου στα 66 εκατομμύρια ευρώ έναντι 49 εκατομμυρίων ευρώ στο 2002. Σημαντική εξέλιξη στην εμπορία πετρελαιοειδών είναι η επιτυχής διείσδυση της ΕΚΟ - ΕΛΔΑ στην εγχώρια αγορά με τα εξελιγμένα προϊόντα νέας γενιάς Kinitron, τα οποία πληρούν πλήρως τις προδιαγραφές που θα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005. Στον τομέα των πετροχημικών οι πωλήσεις ανήλθαν σε 397 χιλιάδες τόνους παρουσιάζοντας αύξηση 23,8% σε σχέση με το 2002. Στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών του στόχων για το έτος 2003 ο Όμιλος έχει να επιδείξει σειρά σημαντικών επιτευγμάτων, τα κυριότερα από τα οποία είναι:
- Η περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης του στην Ελλάδα με την επιτυχημένη απορρόφηση της Πετρόλα.
- Η λειτουργία νέας Μονάδας στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου για την παραγωγή συστατικού στις βενζίνες ανωτέρας ποιότητας που είναι φιλικό προς το περιβάλλον (ΤΑΜΕ).
- Η λειτουργία της νέας Μονάδας Αποθείωσης πετρελαίου ντίζελ στο Διυλιστήριο της ΟΚΤΑ (πΓΔΜ), η οποία παράγει ντίζελ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και έχει δυναμικότητα παραγωγής 1.300 τόνων αποθειωμένου ντίζελ ημερησίως. - Η επέκταση του δικτύου της ΕΚΟ στην ΝΑ Ευρώπη με την ενσωμάτωση των θυγατρικών του Ομίλου στην Κύπρο και το Μαυροβούνιο και την επέκταση του δικτύου πρατηρίων στη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Γεωργία.
- Η ανάπτυξη της δραστηριότητας Έρευνας και Εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Λιβύη. Ιδιαίτερη δε επιτυχία είναι η συμμετοχή του Ομίλου στην κοινοπραξία που θα εκμεταλλευτεί τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε έξι χερσαίες περιοχές (εκτάσεως 20.000 τ.χλμ.) στη βορειοδυτική Λιβύη, σε συνεργασία με τη Woodside Energy (Αυστραλίας) και τη Repsol (Ισπανίας).
- Η αξιοποίηση της πλήρως καθετοποιημένης αλυσίδας πολυπροπυλενίου για την ενίσχυση της θέσεως του Ομίλου στα Πετροχημικά.
- Η υλοποίηση μέχρι σήμερα του 37% του έργου κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής δυναμικότητας 390 ΜW στη Θεσσαλονίκη.
- Η μείωση του μεταφορικού κόστους και η βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών μετά την αγορά και εκμετάλλευση δεξαμενόπλοιου ολικής χωρητικότητας 9.095 κόρων, διπλών τοιχωμάτων και διπλού πυθμένα, για τη μεταφορά καθαρών προϊόντων μεταξύ των εγκαταστάσεων του Ομίλου.
- Η προετοιμασία για παραγωγή και διάθεση στην Ελλάδα από το 2004 καυσίμων φιλικότερων προς το περιβάλλον με βάση τις προδιαγραφές που θα ισχύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005. Οι διαφορές στα αποτελέσματα με βάση τα Ελληνικά και Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα οφείλονται κατά κύριο λόγο στο διαφορετικό λογιστικό χειρισμό των αποσβέσεων, προβλέψεων και συναλλαγματικών διαφορών.'