Οικονομικά Αποτελέσματα Ετους 2006
Ο Όμιλος εταιρειών ΡΟΚΑΣ δημοσιεύει αύριο Τετάρτη 14/3/2007 τα ενοποιημένα οικονομικά του αποτελέσματα για τη χρήση 2006 τα οποία συντάχθηκαν βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2006 διαμορφώθηκε σε Euro 50,2 εκατ. έναντι Euro 53,5 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή χρήση, σημειώνοντας μικρή μείωση της τάξεως του 6,2%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μειωμένη συμμετοχή του κλάδου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στον κύκλο εργασιών του Ομίλου. Αντίστοιχα, η συμμετοχή του τομέα της ενέργειας στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών ανήλθε στο 79% έναντι 68% το 2005.
Ωστόσο, τα κέρδη του Ομίλου βελτιώθηκαν σημαντικά κυρίως χάρη στην αύξηση του κύκλου εργασιών στον τομέα της ενέργειας, επιχειρηματικός τομέας ο οποίος λειτουργεί με υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Συγκεκριμένα το μικτό κέρδος του Ομίλου διαμορφώθηκε σε Euro 22,1 εκατ. έναντι Euro 16,8 εκατ. το 2005 σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 31,9%. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε Euro 31,8 εκατ. έναντι Euro 28,5 εκατ. το 2005 αυξημένα κατά 11,5%, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε Euro 23,3 εκατ. έναντι Euro 15,6 εκατ. το 2005 σημαντικά αυξημένα κατά 49,9%, γεγονός που αποδίδεται σε χαμηλότερες αποσβέσεις στη χρήση 2006.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε Euro 21 εκατ. αυξημένα κατά 60,8%, ενώ τέλος τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 77,9% η οποία οφείλεται επιπρόσθετα και στα έκτακτα κέρδη από αναβαλλόμενους φόρους καθώς και στη μείωση των καθαρών χρηματοοικονομικών εξόδων.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ο Όμιλος λειτουργεί 13 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 193,3 MW ενώ 2 ακόμα Α/Π συνολικής ισχύος 7 MW βρίσκονται υπό κατασκευή και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, οι εταιρείες του Ομίλου έχουν αποκτήσει άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 488 MW στην Ελλάδα και 179 MW στην Κύπρο. Τέλος, ο Όμιλος επεκτείνεται και σε άλλες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχοντας υποβάλλει μία σειρά από αιτήσεις για μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς και Φωτοβολταϊκά Πάρκα.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 2 Απριλίου, στα γραφεία της Ένωσης Θεσμικών, η εταιρεία θα παρουσιάσει στους αναλυτές τα ετήσια αποτελέσματά της, ενώ την Πέμπτη 17 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση.