οικονομικά αποτελέσματα Α' εξαμήνου 2005
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Σιδηρεμπορικής Μακεδονίας - ΣΙΔΜΑ Α.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2005 διαμορφώθηκε σε 63,3 ευρώ εκατομμύρια έναντι 66,0 ευρώ εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2004, παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση της τάξης του 4%. Τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 44% και διαμορφώθηκαν σε 7,8 ευρώ εκατομμύρια έναντι 13,9 ευρώ εκατομμυρίων το 2004.
Η μείωση του μεικτού κέρδους, σε συνδυασμό με τα έξοδα εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την αναμόρφωση της πρόβλεψης αποζημίωσης προσωπικού, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ), οδήγησαν στη διαμόρφωση των κερδών προ φόρων από 8.829 χιλιάδες ευρώ σε 2.950 χιλιάδες ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 67%. Τα έξοδα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθαν περίπου στα 870 χιλιάδες ευρώ, ενώ από την πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2004, σύ μφωνα με τα ΔΛΠ, ποσό ύψους 844 χιλιάδων ευρώ βάρυνε προηγούμενες χρήσεις, με αποτέλεσμα να αναμορφωθούν και να αυξήσουν τα κέρδη προ φόρων του 2004 κατά ίσο ποσό. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω γεγονότα, τα κέρδη του Ομίλου προ φόρων μειώθηκαν κατά 52% και διαμορφώθηκαν από 7.985 χιλιάδες ευρώ σε 3.820 χιλιάδες ευρώ.
Η ΣΙΔΜΑ δραστηριοποιείται στην αγορά των προϊόντων χάλυβα και αντιμετωπίζει αναπόφευκτα την κυκλικότητα, που τη χαρακτηρίζει. Ως συνέπεια τα αποτελέσματα της είναι άμεσα συνυφασμένα με τις διακυμάνσεις της τιμής του χάλυβα διεθνώς, γεγονός το οποίο έχει αποτυπωθεί στα ιστορικά μεγέθη της εταιρείας. Η κλιμακούμενη μείωση των τιμών του τελευταίου εξαμήνου άρχισε να εμφανίζεται με ιδιαίτερη ένταση τον Μάρτιο 2005 και συνεχιζόταν μέχρι πρόσφατα επηρεάζοντας άμεσα το περιθώριο μεικτού κέρδους και μερικώς τον κύκλο εργασιών της εταιρείας. Η συνήθης επίδραση της πτώσης των διεθνών τιμών είναι η άμεση μείωση των τιμών στην εσωτερική αγορά, δηλαδή ο περιορισμός του περιθωρίου κέρδους, καθώς και η συγκράτηση της ζήτησης που δημιουργείται από την αβεβαιότητα τόσο για τη χρονική διάρκεια όσο και για το μέγεθος της πτώσης.
Η εταιρεία, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ακολούθησε συντηρητική πολιτική στις πωλήσεις, ώστε να αποφύγει την περαιτέρω μείωση των κερδών της. Συγχρόνως, προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας της πρώτης θυγατρικής της στη Ρουμανία και την ίδρυση της δεύτερης θυγατρικής στη Βουλγαρία, προκειμένου να διευρύνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις χώρες της Βαλκανικής. Οι δύο θυγατρικές προβλέπεται να συνδράμουν στην εταιρεία τον επόμενο χρόνο.
Επιπρόσθετα, τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης της εταιρείας μη λαμβάνοντας υπόψη τα έξοδα του χρηματιστηρίου παρέμειναν στα επίπεδα του 2004. Τέλος, η καθαρή θέση των μετόχων της εταιρείας, αποτυπώνοντας την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυξήθηκε από 3,7 ευρώ ανά μετοχή σε 5 ευρώ ανά μετοχή.