ΑΝΕΚ Α.Ε.

Οικονομικά Αποτελέσματα Χρήσης 2005

- ΑΥΞΗΣΗ 9,0% ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 39,5% ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ, ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ ((EBITDA)
- ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΕΥΡΩ 10,4 ΕΚΑΤ.

Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΕ (ΑΝΕΚ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της χρήσης 2005 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (I.F.R.S.):

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Μητρικής Εταιρείας έχουν ως εξής:
- Αύξηση κατά 9,0% του κύκλου εργασιών για τη χρήση 2005 που ανήλθε σε ευρώ 203,2 εκατ. έναντι 186,4 εκατ. τη χρήση 2004.
- Σημαντική αύξηση κατά 39,5% (παρά την επιβάρυνση του λειτουργικού κόστος το 2005 από την αύξηση των τιμών των καυσίμων) των κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) τα οποία διαμορφώθηκαν σε ευρώ 37,8 εκατ. έναντι 27,1 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

Σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών μετά από φόρους τα οποία διαμορφώθηκαν σε ευρώ 10,4 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 3,1 εκατ. τη χρήση 2004. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στη σημαντική βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων και στο κέρδος που προέκυψε από την πώληση του πλοίου ΑΠΤΕΡΑ και περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα του 2005.

Αντίστοιχα, τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου έχουν ως εξής:
- Αύξηση κατά 10,5% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών ο οποίος ανήλθε σε ευρώ 224,0 εκατ. έναντι 202,7 εκατ. τη χρήση 2004.
- Αύξηση κατά 30,1% των κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) τα οποία διαμορφώθηκαν σε ευρώ 40,2 εκατ. έναντι 30,9 εκατ. την προηγούμενη χρήση.
- Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ευρώ 10,0 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 2,0 εκατ. το 2004. Τα καθαρά κέρδη που κατανέμονται στους Μετόχους της Εταιρείας, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανέρχονται σε ευρώ 9,6 εκατ. έναντι ζημιών 2,6 εκατ. το 2004.

Τα κέρδη ανά μετοχή για τη χρήση 2005 ανήλθαν σε ευρώ 0,18 (έναντι ζημιών ευρώ 0,05 το 2004) για την Εταιρεία και σε ευρώ 0,17 (έναντι ζημιών 0,04 το 2004) για τον Όμιλο (μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας). Λόγω της προσαρμογής των οικονομικών καταστάσεων στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας κατέστη μικρότερο του μετοχικού της κεφαλαίου και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή, βάσει του νόμου, η διανομή μερίσματος για τη χρήση 2005. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Εταιρεία έχει ελεγχθεί φορολογικά μέχρι και τη χρήση 2004.