HITECH SNT Α.Ε.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου CARDITIS (εξομοιωτής καρδιαγγειακού συστήματος)

Με τη συλλογή και ανάλυση των διεθνών πρακτικών που ισχύουν στο χώρο της ιατρικής για την πρόγνωση καρδιαγγειακών ασθενειών και μοντελοποίηση του ανθρώπινου οργανισμού, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του ευρωπαϊκού, ερευνητικού έργου CARDITIS, στο οποίο συμμετέχει ενεργά από ελληνικής πλευράς η Hitech SNT A.E.

Το CARDITIS αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος εξομοίωσης του καρδιαγγειακού συστήματος. Μέχρι σήμερα η πολυπλοκότητα του καρδιαγγειακού συστήματος δεν επιτρέπει την εξαγωγή 3D μοντέλων υψηλής ποιότητας και δυσχεραίνει τον προγραμματισμό των χειρουργικών επεμβάσεων, με τη χρήση των τεχνικών που έχουν επί του παρόντος αναπτυχθεί. Ο σκοπός του ερευνητικού έργου είναι να ξεπεράσει την παρατηρούμενη αδυναμία των υπαρχουσών μεθόδων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ακρίβεια η κατασκευή και η προσομοίωση του καρδιακού συστήματος.

Το έργο CARDITIS σκοπεύει να προσφέρει στους καρδιολόγους και στους καρδιοχειρουργούς μία πλατφόρμα λογισμικού, και τον αντίστοιχο εξοπλισμό, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ένας 'έξυπνος' εξομοιωτής για παρεμβατικές και χειρουργικές επεμβάσεις.

Από τεχνολογική σκοπιά, το CARDITIS έρχεται να καλύψει τα εξής:

- Εισαγωγή στον ιατρικό χώρο ενός συστήματος προγραμματισμού επεμβάσεων, το οποίο θα βασίζεται στην κατασκευή ενός τρισδιάστατου γεωμετρικού μοντέλου του καρδιαγγειακού συστήματος του κάθε ασθενή.

- Ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικών μεθόδων για τη διαχείριση πολυτροπικών εικόνων, ανακατασκευή καρδιακού μοντέλου και απεικόνιση των ιατρικών πληροφοριών.

- Υποστήριξη των καρδιολόγων και των καρδιοχειρουργών στη χρήση ενός εργαλείου διαχείρισης ρεαλιστικών προσομοιώσεων των ιατρικών διαδικασιών, αλληλεπίδρασης μέσω ενός virtual περιβάλλοντος για τη γραφική απεικόνιση χειρουργικών πλάνων και διαφοροποίησης της γεωμετρίας του τρισδιάστατου μοντέλου, με σκοπό την παρατήρηση του καρδιακού συστήματος του ασθενή και της εξαγωγής συμπερασμάτων σχετικά με την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία. Από το σύστημα θα καλύπτονται διάφοροι τύποι εικονικών χειρουργικών επεμβάσε ων, όπως αγγειοπλαστική (π.χ. μπαλονάκι), bypass, τοποθέτηση stent κλπ.

Το επόμενο στάδιο του έργου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο σύνολο του τον Απρίλιο του 2006, αφορά στη δημιουργία του πρωτότυπου συστήματος που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της συνολικής πλατφόρμας, καθώς και την κλινική του αξιολόγηση από έμπειρους καρδιοχειρουργούς. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 3.720 χιλ. ΕΥΡΩ, από τα οποία οι 923 χιλ. ΕΥΡΩ διατίθενται στη Hitech SNT για την ολοκλήρωση του έργου της.

Στο έργο εκτός από τη Hitech SNT συμμετέχουν οι: TeliaSonera (Φινλανδία), ICT Turku (Φινλανδία), IDS SCHEER CR (Τσεχία), Απολλώνιο Νοσοκομείο (Κύπρος), University of Turku (Φινλανδία), Μιχαηλίδειο Ερευνητικό Κέντρο (Ελλάδα) και DAP NOESIS Business Solutions (Κύπρος), οι οποίοι αποτελούν έμπειρους συνεργάτες στον χώρο της ιατρικής τεχνολογίας και της υγείας.