Παρουσίαση 5 εταιριών της ΕΕΕΧΑΑ στη Θεσσαλονίκη
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Δρ Παναγιώτης Αλεξάκης.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης αυτής, εξάλλου, η ΕΕΕΧΑΑ ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας και της υιοθέτησης της τεχνοφιλίας, προχωρεί σε συνεργασία με τον κ. Γεώργιο Ιωαννίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΤΕnet και με το Channel 3, του οποίου ο Πρόεδρος κ. Νίκος Σαμαράς είναι και επικοινωνιακός σύμβουλος της Ένωσης. Η συνεργασία αυτή έχει σκοπό την ανάδειξη των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των εταιριών-μελών της ΕΕΕΧΑΑ μέσω του παγκοσμίου διαδικτύου. Πρώτη έκφανση αυτής της συνεργασίας είναι και η πρώτη ζωντανή αναμετάδοση της σημερινής παρουσίασης από το Διαδίκτυο (www.fgi.org.gr).
Στον Χαιρετισμό του ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΕΕΧΑΑ, τόνισε την αξία της μετοχής, η οποία είναι ‘ένα ποσοστό ιδιοκτησίας, και η ιδιοκτησία δεν χάνει ποτέ τη μακροχρόνια αξία της. Όσοι είχαν μετοχές από παλιά δεν έχασαν το 1999. ΄Οσοι αγόρασαν στις ανώτατες τιμές έχασαν πάρα πολλά. Το δυστύχημα είναι ότι πολλοί παρασύρθηκαν από ενθουσιασμούς και αυτοί την πληρώνουν ακόμα. Όλα αυτά όμως δεν θα ήταν τόσο καταστροφικά, εάν αυτοί που θα έπρεπε να προειδοποιούν τον κόσμο δεν είχαν αμελήσει το καθήκον τους, και εάν τρίτοι, άσχετοι με την οικονομία, δεν είχαν οικειοποιηθεί τις εξελίξεις για δικούς τους, άσχετους προς την οικονομία, λόγους'.
΄Η ΕΕΕΧΑΑ ιδρύθηκε -είπε ο Θεοδωρόπουλος- μετά από αυτήν την λαίλαπα, για να αντιμετωπίσει ορθολογικά τις σχέσεις των εισηγμένων με τις χρηματαγορές και φυσικά και με τους επενδυτές. Αυτοί οι επενδυτές ακριβώς είναι η χρηματαγορά. Αλλά πέραν των επενδυτών η ΕΕΕΧΑΑ ιδρύθηκε για να είναι και ο επίσημος συνομιλητής των εισηγμένων με το Κράτος. Οι επιχειρήσεις που άντλησαν κεφάλαια από το ΧΑΑ στην συντριπτική τους πλειοψηφία έκαναν πολύ καλή χρήση των δυνατοτήτων που τους έδωσαν τα κεφάλαια αυτά. Δουλειά τους είναι η παραγωγή και η πρόοδος. Δεν κυβερνούν, ούτε αντιπολιτεύονται'. Σύντομο Χαιρετισμό εξάλλου έκανε και ο κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, Πρόεδρος του ΣΒΒΕ -εκ των συνδιοργανωτών αυτής της Παρουσίασης.
Ο κ. Συμεωνίδης στην ομιλία του τόνισε ότι η παρελθούσα άνθηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και τις επιχειρήσεις της περιφέρειας. H άμεση συμμετοχή χιλιάδων νέων επενδυτών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων, μέσω του ΧΑΑ, έκανε γενικότερα ελκυστική την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. To κλίμα αυτό διαχύθηκε και στην ελληνική περιφέρεια, μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και άλλων μορφών συμμετοχής στα κεφάλαια των επιχειρήσεων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέβαλε ουσιαστικά και η παρουσία του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ) από το οποίο γεννήθηκε και η πρόταση για τη δημιουργία μίας νέας χρηματιστηριακής αγοράς στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Σήμερα, που η Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά (ΝΕΧΑ) είναι μία πραγματικότητα, οφείλουμε να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στο να αποκτήσει πιο ουσιαστικό ρόλο, ώστε να ωφελήσει πραγματικά τη μεγάλη παραγωγική βάση των δυναμικών και ευέλικτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας ·τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ.
Είναι γεγονός -είπε- ότι η σημερινή χρηματιστηριακή συγκυρία χαρακτηρίζεται από μεγάλες απώλειες σε όλους τους κλάδους της χρηματιστηριακής αγοράς και αποτελεί μία δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για το σύνολο των επιχειρήσεων και των επενδυτών της Χώρας. Η μακρόχρονη πτώση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δημιουργεί σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο μία δικαιολογημένη ανησυχία, την οποία έχουμε χρέος να μην αφήσουμε να μετατραπεί σε μία αδικαιολόγητη φυγή ή απουσία από τα δρώμενα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Οφείλουμε όλοι μας -τόνισε ο κ. Συμεωνίδης- ιδιαίτερα τη χρονική αυτή περίοδο, να στηρίξουμε την υγιή ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου και να δημιουργήσουμε ισχυρά θεμέλια για να επιτύχουμε μία υψηλή εθνική ανταγωνιστικότητα. Μία ανταγωνιστικότητα που θα ανταποκρίνεται σε μία πραγματική και σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας και όχι στις εισροές των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ ή στις παροδικές χρηματιστηριακές εκρήξεις, όπως ήταν αυτές που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Ακολούθησαν οι Παρουσιάσεις των πέντε εταιριών, οι οποίες ήταν εκείνες που πρώτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΕΕΕΧΑΑ, και για τις οποίες μίλησαν οι:
- Γιάννης Ακκάς, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.,
- Απόστολος Αλλαμανής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ALFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.,
- Τάκης Κανελλόπουλος, Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων, Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ
- Παντελής Οικονόμου, Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου, ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.,
- Χαράλαμπος Σταυρινουδάκης, Οικονομικός Διευθυντής, Μ.Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε.,
Στον Επίλογο, τον οποίο έκανε o Πρόεδρος της ΕΕΕΧΑΑ κ. Παναγιώτης Δράκος κλείνοντας την Παρουσίαση, τόνισε ότι ‘τελικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανοδική πορεία της οικονομίας εξαρτάται από την ανοδική πορεία των επιχειρήσεων, και αυτές με τη σειρά τους εξαρτώνται από ένα λειτουργικό Χρηματιστήριο, το οποίο όλοι μας θέλουμε'.
Ειδικότερα αναφέρθηκε σε ορισμένα σημεία τα οποία η ΕΕΕΧΑΑ πιστεύει πως πρέπει οπωσδήποτε να επισημανθούν. Αυτά συνοπτικά είναι:
- Η οικειοθελής αποδοχή της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης και της συνεπακολούθου διαφάνειας αντικατοπτρίζεται στην τιμή της μετοχής κάθε εταιρίας.
- Για να πάμε σε διεθνή λογιστικά πρότυπα πρέπει πρώτα να τα αποδεχθεί η Εφορία. Οι εταιρίες τότε θα τα υιοθετήσουν οικειοθελώς μόλις αισθανθούν έτοιμες.
- Δεν μπορεί η Ελλάδα ούτε να υπολείπεται, αλλά ούτε όμως και να προπορεύεται σε αυστηρότητα κανονισμών των άλλων χρηματαγορών.
- Πρέπει να αφομοιώνουμε τους κανονισμούς και να προχωρούμε με μέτρο. Η πολυνομία οδηγεί στην ανομία.
- Η ΕΕΕΧΑΑ δεν υποστηρίζει τη διαγραφή καμίας εταιρίας από το Χρηματιστήριο. Ούτε υποστηρίζει το πάγωμα των νέων εγγραφών. Εάν πρόκειται να κάνει η Χώρα το πολυπόθητό της άλμα θα το κάνει με τη συνεργασία όλων των δυνάμεών της κάτω από την σκεπή του Χρηματιστηρίου.
- Οι κρατικές εταιρίες πρέπει να πουληθούν σε ιδιώτες. Εάν πριν ένα χρόνο η Ολυμπιακή είχε εκτιμηθεί για 300 δισεκατομμύρια και σήμερα μας προσφέρουν μόνο 30, δεν πρέπει να σκεπτόμαστε τα 270 της διαφοράς, αλλά αν η προσφορά που μας κάνουν θα μας απαλλάξει του προβλήματος, και αν ο αγοραστής θα την λειτουργήσει σωστά.
- Οι μετοχοποιήσεις δεν είναι αποκρατικοποίηση. Δεν πρέπει το κράτος να απορροφά τη ρευστότητα του Χρηματιστηρίου στα Δημόσια Ταμεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια δραχμή στα χέρια ενός ιδιώτη είναι πολύ πιο αποδοτική από ότι η ίδια δραχμή είναι στα χέρια του κράτους.
- Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει βέβαια να τιμωρούν τους κακούς επιχειρηματίες που έκαναν κακή χρήση του Χρηματιστηρίου. Πρέπει όμως να επαινούν και τους καλούς, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία.
- Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε με θάρρος και ταχύτατα στις διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η άνοδος του εισοδήματος κατά ένα ελάχιστο 4% θα φέρει την σύγκλιση μετά είκοσι χρόνια μόνον αν όλα τα άλλα κράτη μείνουν στου ίδιους ρυθμούς σαν να μας περιμένουν. Αλλά δεν θα μας περιμένουν, ενώ κάθε μέρα που χάνεται δεν ξαναγυρίζει.
Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση.