Προϊόντα Δανεισμού Τίτλου -Μεταβολές στο Κανονιστικό Πλαίσιο.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) και η Εταιρία Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων (ΕΤΕΣΕΠ), στο πλαίσιο της λειτουργίας των προϊόντων δανεισμού τίτλων, Stock Repo και Stock Reverse Repo, έχουν θεσπίσει τους ακόλουθους κανόνες:

1. Επιλογή μετοχών για τις οποίες λειτουργούν προϊόντα δανεισμού.
Οι μετοχές για τις οποίες υπάρχουν προϊόντα δανεισμού είναι αυτές των δεικτών FTSE/ASE-20 & FTSE/ASE-Mid 40 που αποτελούν υποκείμενα σε παράγωγα προϊόντα της αγοράς παραγώγων του ΧΑ καθώς και μετοχές του Γενικού Δείκτη Τιμών. Με βάση το κριτήριο αυτό λειτουργούν σήμερα προϊόντα δανεισμού σε 80 μετοχές από τις 354 που διαπραγματεύονται ελεύθερα στη αγορά αξιών του ΧΑ.

2. Ανώτατο όριο δανεισμού της ΕΤΕΣΕΠ.Το όριο αυτό αφορά στο μέγιστο δανεισμό της ΕΤΕΣΕΠ μέσω του προϊόντος Stock Repo. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕΣΕΠ μπορεί να δανειστεί συνολικά μέχρι το 5% των εισηγμένων μετοχών κάθε εκδότριας.

3. Ανώτατο όριο δανεισμού της ΕΤΕΣΕΠ από συγκεκριμένο κωδικό.
Το όριο αυτό αφορά στο μέγιστο δανεισμό της ΕΤΕΣΕΠ μέσω του προϊόντος Stock Repo από συγκεκριμένο κωδικό. Τίθεται προκειμένου να υπάρχει ένας ικανοποιητικός βαθμός διασποράς των δανεισμένων μετοχών προς την ΕΤΕΣΕΠ. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕΣΕΠ μπορεί να δανειστεί από συγκεκριμένο κωδικό μετοχές έως το 10% του ανωτάτου ορίου δανεισμού της, δηλαδή 0,5% των εισηγμένων μετοχών κάθε εκδότριας.

4. Ανώτατο ημερήσιο όριο άσκησης δικαιώματος επαναγοράς από συγκεκριμένο κωδικό.
Το όριο αυτό αφορά το μέγιστο αριθμό μετοχών που μπορεί να ζητήσει ένας κωδικός να του επιστραφεί από την ΕΤΕΣΕΠ, ανά ημέρα. Ανέρχεται στο 5% του ανωτάτου ορίου δανεισμού της ΕΤΕΣΕΠ ανά κωδικό, δηλαδή το 0,025% των εισηγμένων μετοχών. Το όριο αυτό τίθεται για την αποφυγή φαινομένων short squeeze από συγκεκριμένο κωδικό.

5. Δημιουργία αποθέματος δανεισμένων μετοχών στην ΕΤΕΣΕΠ, και μέγιστο ποσοστό διάθεσης.
Στο πλαίσιο της διαχείρισης των μετοχών που δανείζεται η ΕΤΕΣΕΠ, έχει τεθεί και όριο διάθεσης στον αριθμό μετοχών που μπορεί να δανείσει η ΕΤΕΣΕΠ. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕΣΕΠ παύει να δανείζει μετοχές όταν οι αδιάθετες μετοχές είναι κάτω από το 20% της συνολικής ποσότητας μετοχών που έχει δανειστεί η ΕΤΕΣΕΠ. Οι μετοχές αυτές κρατούνται από την ΕΤΕΣΕΠ προκειμένου να εξυπηρετηθούν δανειστές που επιθυμούν τις μετοχές τους πίσω χωρίς να χρειαστεί η ΕΤΕΣΕΠ να ζητήσει με τη σειρά της μετοχές από τους δανειζόμενους. ?ρα το μέγιστο ποσοστό διάθεσης ανέρχεται στο 80% του αριθμού μετοχών ανά εκδότη που έχει δανειστεί η ΕΤΕΣΕΠ.

6. Μέγιστος αριθμός δανεισμένων μετοχών που δανείζει η ΕΤΕΣΕΠ.
Από την εφαρμογή των παραπάνω ορίων προκύπτει ότι ο μέγιστος δυνατός αριθμός μετοχών που δανείζει η ΕΤΕΣΕΠ, σήμερα τελικά αντιστοιχεί στο 4% των εισηγμένων μετοχών. (Μέγιστο όριο δανεισμού της ΕΤΕΣΕΠ επί το μέγιστο ποσοστό διάθεσης (5% x 0,8)). Πέραν αυτών στα όρια θέσης των εκκαθαριστικών μελών συνυπολογίζεται το περιθώριο ασφάλισης των θέσεων σε προϊόντα δανεισμού.

7. Μέγιστο όριο θέσης ανοιχτής πώλησης.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει και το μέγιστο όριο θέσης ανοιχτής πώλησης ανά επενδυτή και ανά μετοχή που έχει θεσπίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που είναι το 1% του free float της μετοχής.

8. Ο κανόνας up-tick.
Πέραν των παραπάνω ισχύει ο κανόνας του up-tick κατά την ανοιχτή πώληση. Συγκεκριμένα οι πράξεις ανοιχτής πώλησης γίνονται σε τιμές ίσες ή μεγαλύτερες της τελευταίας συναλλαγής, άρα οι πράξεις αυτές δεν μπορούν να προκαλέσουν πτώση της τιμής της μετοχής.

Πιο κάτω αναφέρονται

οι επερχόμενες μεταβολές στο κανονιστικό πλαίσιο

που αφορούν τους κανόνες διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης των προϊόντων δανεισμού τίτλων (Stock Repo, Stock Reverse Repo και Repurchase Agreement). Οι μεταβολές αυτές επέρχονται κάτω από την τρέχουσα κατάσταση στις αγορές και την περίοδο της αυξημένης αστάθειας που παρατηρείται.

Συγκεκριμένα, αποφασίζονται:

1. Η άμεση αλλαγή του "Αλγόριθμου Ποσοστών Διάθεσης και Επιτοκίων", ώστε

  • το κεντρικό επιτόκιο δανεισμού μετοχών που υπολογίζεται για το προϊόν Stock Reverse Repo να είναι μην είναι μικρότερο από το εκάστοτε 3-μηνιαίο Euribor.
  • το ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού μετοχών στο προϊόν Stock Reverse Repo να προσδιορίζεται με βάση το εκάστοτε 3-μηνιαίο Euribor και μία παράμετρο απόκλισής του από αυτό. Ως αρχική απόκλιση προτείνεται το ? 0,5%.

Υπενθυμίζεται ότι ο αλγόριθμος υπολογίζει καθημερινά, με βάση τη προσφορά και τη ζήτηση (συνάρτηση των διαθέσιμων μετοχών και του ύψους του open interest των δύο προϊόντων δανεισμού), το κεντρικό επιτόκιο καθώς και τις προσφερόμενες προς δανεισμό ποσότητες. Το κεντρικό επιτόκιο είναι το επιτόκιο στο οποίο διατίθεται συνήθως από την ΕΤΕΣΕΠ η μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ οι λοιπές προς διάθεση ποσότητες κατανέμονται από τον αλγόριθμο σε επιτόκια γύρω από το κεντρικό με ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού το 1.90% και ανώτερο το 10%.

2. Η άμεση αύξηση του αποθέματος μετοχών, που η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δεν δανείζει, από 20% σε 25%. Προκύπτει, έτσι, ότι ο μέγιστος αριθμός δανεισμένων μετοχών θα διαμορφώνεται πλέον στο 3,75% = (5% x 0,75%).

3. Αύξηση του ημερήσιου ορίου ανά επενδυτή, το οποίο προβλέπεται στα χαρακτηριστικά του προϊόντος, για την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς σε Stock Repo, από 0,025% σε 0,03% του συνολικού αριθμού των εισηγμένων μετοχών της εκδότριας.

4. Αύξηση των προμηθειών, από την Τρίτη 11/3/2003, που καταβάλλονται σε συναλλαγές στα προϊόντα Stock Reverse Repo και Repurchase Agreement από 0,015% σε 0,03% επί της αξίας συναλλαγής. Η αύξηση αυτή δεν θα ισχύει για τους Ειδικούς Διαπραγματευτές τύπου Β

5. Σταδιακή αύξηση του περιθωρίου ασφάλισης που απαιτεί η ΕΤΕΣΕΠ για θέσεις σε Stock Reverse Repo, σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

Οι αλλαγές στα περιθώρια ασφάλισης θα ισχύουν για τις θέσεις που θα προκύπτουν μετά το πέρας των συνεδριάσεων των παραπάνω ημερομηνιών.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η ΕΤΕΣΕΠ διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα αναπροσαρμογής του ύψους των περιθωρίων ασφάλισης λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς.