ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Δ.Ε.Λ.

Το Συγκρότημα δεν αναμένει αρνητικές επιπτώσεις
από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής του διαβάθμισης

από το διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης

Fitch Ratings

Το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου δεν αναμένει αρνητικές επιπτώσεις από τη σημερινή απόφαση του διεθνούς oίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση του Συγκροτήματος σε ‘Α-' από ‘Α' και τη βραχυπρόθεσμη διαβάθμισή του σε ‘F2' από ‘F1'. Ο ορίζοντας και για τις δύο κατηγορίες διαβάθμισης είναι σταθερός. Σημειώνεται ότι, λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, οι πιστοληπτικές διαβαθμίσεις πάρα πολλών τραπεζών έχουν πρόσφατα υποβαθμιστεί.

Η νέα διαβάθμιση ‘A-' και ‘F2' του Συγκροτήματος παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των Ελληνικών και Κυπριακών Τραπεζών που αξιολογήθηκαν πρόσφατα από τους Fitch Ratings.

Πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι ο διεθνής οίκος Fitch Ratings βλέπει το Συγκρότημα να επεκτείνεται επιτυχώς στην Ελλάδα με πολύ καλά συστήματα διαχείρισης κινδύνων, και με καλή επικερδότητα παρά τα αυξημένα έξοδα που προέρχονται από τη δυναμική επέκταση του δικτύου καταστημάτων.

Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης του Συγκροτήματος, είναι, σύμφωνα πάντα με το διεθνή οίκο Fitch Ratings, το αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης στην Κύπρο, της περαιτέρω πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς, και της μείωσης των επιτοκιακών περιθωρίων στην Κύπρο λόγω της μείωσης των επιτοκίων.

Ο διεθνής οίκος Fitch Ratings κάνει επίσης αναφορά στο γεγονός ότι η οικονομία της Κύπρου είναι ευαίσθητη σε εξωγενείς παράγοντες, καθώς ο τουρισμός και η παροχή χρηματοοικονομικών και παρεμφερών υπηρεσιών, που είναι οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας, επηρεάζονται από τη διεθνή οικονομική ύφεση και τις διεθνείς απρόβλεπτες εξελίξεις.

Λευκωσία, 4 Φεβρουαρίου 2003

Το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου ιδρύθηκε το 1899 και είναι σήμερα ο ηγετικός χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο. Το 1991 ίδρυσε το πρώτο του τραπεζικό κατάστημα στην Ελλάδα και από το 1999 ξεκίνησε τη δυναμική του επέκταση στην Ελληνική επικράτεια. Το Συγκρότημα έχει εδραιώσει την παρουσία του στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2001 λειτούργησε πλήρως εξαρτημένη τράπεζα στην Αυστραλία. Η εξάπλωση της Τράπεζας σε χώρες όπου ζει και δημιουργεί το ελληνικό στοιχείο την καθιερώνει ως τη διεθνή τράπεζα του ελληνισμού. Το Συγκρότημα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις, φάκτοριγκ, χρηματοεπενδυτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες επιχειρηματικού κεφαλαίου, διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, υπηρεσίες θεματοφυλακής, ασφάλειες γενικού κλάδου και ζωής. Η Τράπεζα Κύπρου λειτουργεί μέσω 279 καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων 75 καταστημάτων στην Ελλάδα, εφτά στο Ηνωμένο Βασίλειο, οκτώ στην Αυστραλία και ένα στα Channel Islands. Επιπλέον, η Τράπεζα λειτουργεί καταστήματα αντιπροσωπείας στις Η.Π.Α., Καναδά, Νότια Αφρική, Ρωσία και Ρουμανία. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2002, το Σύνολο Ενεργητικού του Συγκροτήματος ανερχόταν σε £7,9 δισ. (?13,8 δισ.) και τα Ίδια Κεφάλαιά του σε £535 εκατ. (?932 εκατ.). Το Συγκρότημα εργοδοτεί 5.485 άτομα διεθνώς. Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συγκροτήματος στο www.bankofcyprus.com.