S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.

Συμμετοχή της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης στο 1ο Συνέδριο διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Η Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης υποστηρίζει και συμμετέχει στο 1ο Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου, με θέμα «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων για Βιώσιμη Ανάπτυξη στον 21ο Αιώνα». Η Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης θα παρουσιάσει την εμπειρία και τεχνογνωσία της σε έργα κατασκευής και ανάπλασης Χ.Υ.Τ.Α. (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων) σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η Εταιρία προμηθεύει στις χώρες αυτές, μέσω της θυγατρικής της IKO Minerals GmbH, προϊόντα μπεντονίτη με ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη για την υψηλών προδιαγραφών στεγανοποίηση Χ.Υ.Τ.Α. Ο μπεντονίτης σε χύδην ξηρή μορφή αναμειγνύεται με διάφορα υλικά όπως άργιλος, άμμος, νερό και οργανικά πρόσθετα, και χρησιμοποιείται στην επίστρωση της βάσης αλλά και στη στέψη των χωματερών. Επίσης, ο μπεντονίτης αποτελεί απαραίτητο συστατικό σε γεωσυνθετικούς στεγανοποιητικούς τάπητες (GCL), ανθεκτικά υλικά στεγανοποίησης υπό μορφή τάπητα που χρησιμοποιούνται σε χωματερές, ιδιαίτερα σε επικλινή εδάφη. Οι ιδιαίτερες φυσικές και χημικές ιδιότητες του μπεντονίτη διασφαλίζουν τη στεγανοποίηση των χωματερών για τη μακροχρόνια προστασία του υδροφόρου ορίζοντα από το ρυπαντικό φορτίο.

Η Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ΕΕΔΣΑ και του ΥΠΕΧΩΔΕ για ένα συνέδριο που θα συγκεντρώσει εκπροσώπους του δημόσιου τομέα, των ιδιωτικών φορέων, της βιομηχανίας, του ακαδημαϊκού χώρου και διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με τη διαχείρηση στερεών αποβλήτων. Η Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όλων των φορέων για τη διεθνή πρακτική διαχείρισης αποβλήτων με τις υψηλότερες τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές που θα συμβάλλει στην ασφαλή κατασκευή και λειτουργία των χωματερών στην Ελλάδα.

Οι περιβαλλοντικές χρήσεις του μπεντονίτη εντάσσονται στην ευρύτερη αγορά έργων πολιτικού μηχανικού (σήραγγες, έργα αντιστήριξης, διαφράγματα), όπου οι πωλήσεις της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης ανέρχονται σε 120.000 τόνους στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Η Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μπεντονίτη στην Ευρώπη με παραγωγή άνω του 1 εκ. τόνων ετησίως, με σημαντικά κοιτάσματα στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γεωργία και ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομέων και θυγατρικών εταιριών με μονάδες επεξεργασίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Εξαγωγές πραγματοποιούνται επίσης από την Ελλάδα σε τελικούς βιομηχανικούς χρήστες στη Β. και Ν. Αμερική. Εκτός από τα έργα πολιτικού μηχανικού, οι πιο σημαντικές διεθνείς αγορές του μπεντονίτη για την Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης είναι η βιομηχανία χύτευσης μετάλλων και η σφαιροποίηση σιδηρομεταλλεύματος στη χαλυβουργία.