ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε.

Τροποποίηση της χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων

Με την παρούσα ανακοινώνουμε, για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και στα πλαίσια της απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και των σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ. του Χ.Α. και της κείμενης νομοθεσίας, ότι κατά την Τρίτη Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας της 23ης Ιουνίου 2004 αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η τροποποίηση της χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου με μετρητά.

Αναλυτικότερα:

Α. Κατά την εισαγωγή των μετοχών της Εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, αντλήθηκαν κεφάλαια τα οποία, μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, ανέρχονται σε 36.732.874,72 ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά, όπως αναφερόταν στο ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας τον Ιούλιο του 2000, χρησιμοποιούνται για τη συγχρηματοδότηση ανέγερσης κτιριακού συγκροτήματος, που θα στεγάσει τις υπηρεσίες των εταιρειών του Ομίλου της ΕΧΑΕ.

Το αρχικό, κατά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου εισαγωγής, χρονοδιάγραμμα για τη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων είχε ως εξής:

Η καταβολή 12 εκατομμυρίων ευρώ κατά το 2003 και 9 εκατομμυρίων ευρώ κατά το 2004 προβλεπόταν να γίνει εξ ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας.

Β. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του έργου, η αγορά του οικοπέδου θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί μέσα στο 2001. Η Εταιρεία στις 17.05.2002 προχώρησε στην αγορά εκτάσεως επί της Λεωφόρου Αθηνών ενώ στο ίδιο διάστημα και κάτω από το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στη διεθνή και εγχώρια αγορά, η Διοίκηση της Εταιρείας αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για το λειτουργικό ανασχεδιασμό του Ομίλου.

Η χρονική επιμήκυνση στην εξεύρεση του κατάλληλου οικοπέδου και οι περιορισμένες ανάγκες σε κτίριο που προέκυψαν από τη μελέτη του λειτουργικού ανασχεδιασμού, συνέτειναν στην ύπαρξη χρονικών διαφοροποιήσεων ως προς το αρχικό χρονοδιάγραμμα της χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων.

Έτσι, στη Γενική Συνέλευση της 26ης Ιουνίου 2003, οι μέτοχοι αποφάσισαν τη τροποποίηση του πίνακα διάθεσης αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με μετρητά ως εξής:

Η καταβολή 1,4 εκατομμυρίων ευρώ κατά το 2005 και 0,5 εκατομμυρίων ευρώ κατά το 2006, θα προερχόταν εξ ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας.

Γ. Για την κλεισθείσα χρήση του 2003 παρατηρείται απόκλιση ως προς τη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων σε σχέση με τον ως άνω εγκριθέντα από τη Δεύτερη Τακτική Γενική Συνέλευση της 26ης Ιουνίου 2003 πίνακα, ενώ συγχρόνως εκτιμάται ότι θα υπάρξει και άλλη χρονική απόκλιση καθώς, λόγω των επικείμενων διαδικασιών του διαγωνισμού, το έργο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2007. Ας σημειωθεί ότι η Εταιρεία έχει δημοσιεύσει διακήρυξη διαγωνισμού προς τους ενδιαφερόμενους αναδόχους για την ανάληψη του έργου και έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερομένους προσφορές, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασής τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, οι Μέτοχοι της Εταιρείας ενέκριναν, κατά την Τρίτη Τακτική Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου 2004 την παράταση του χρονοδιαγράμματος της χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων, ως ακολούθως:

Σημείωση: Η κατανομή των κεφαλαίων κατά τα χρονικά διαστήματα που εμφαίνονται στον πίνακα αιτιολογούνται ως ακολούθως:
1. Αμοιβή Τεχνικού Συμβούλου για την προμελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης και την συμβολή του για την πρόσληψη project manager- Έναρξη κατασκευής έργου από project manager
2. Αμοιβή Τεχνικού Συμβούλου για την επίβλεψη του έργου - Αμοιβή του project manager - Κατασκευή έργου
3. Αμοιβή Τεχνικού Συμβούλου για την επίβλεψη του έργου - Κατασκευή έργου
4. Αμοιβή Τεχνικού Συμβούλου για την επίβλεψη του έργου - Αμοιβή του project manager - Συντήρηση του έργου
Τα αναφερόμενα στον νέο πίνακα διάθεσης αντληθέντων κεφαλαίων ποσά, (πέραν των 36,7 εκατομμυρίων ευρώ της άντλησης), που προϋπολογίζεται να διατεθούν κατά τα έτη 2006 και 2007, θα προέλθουν εξ ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας.