ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
Έκτακτη Γενική Συνέλευση Μετόχων - Ενημέρωση για την πορεία του Ομίλου
Η Εθνική Τράπεζα ενόψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της που συγκαλείται αύριο για την αύξηση του κεφαλαίου της με βάση το Ν.3723/2008 για την "Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας" ανακοινώνει τα παρακάτω αναφορικά με την εξέλιξη των εργασιών της κατά το τελευταίο 3μηνο του 2008.
Εξέλιξη χρηματοδοτήσεων
Η Εθνική Τράπεζα και στο τελευταίο 3μηνο του 2008 συνέχισε την ομαλή ροή χρηματοδοτήσεων με αποτέλεσμα όλα τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, ιδίως δε αυτά της Ελληνικής αγοράς, να σημειώνουν θετικούς ρυθμούς περαιτέρω ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα:
Οι συνολικές χορηγήσεις της Τράπεζας και των εταιρειών του Ομίλου της στο τέλος του 2008 διαμορφώνονται σε ευρώ 66.4 δισ. αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το 2007.
Στην Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων το 2008 ήταν ιδιαίτερα δυναμικός (+19% σε σχέση με το 2007) με τον επιχειρηματικό τομέα να πρωταγωνιστεί (+29%) και τις χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής να αυξάνονται κατά +14% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα:
- Το τελευταίο 3μηνο του 2008 το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε κατά ευρώ 2 δισ. ποσό που αντιστοιχεί σε πιστωτική επέκταση της τάξης του +4%. Η αύξηση των υπολοίπων επιχειρηματικών χορηγήσεων έφτασε το ευρώ 1.2 δισ., ποσό που αντιπροσωπεύει πιστωτική επέκταση του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου κατά 7% μέσα σε ένα 3μηνο. Σημαντική αύξηση κατά ευρώ 830 εκατ. σημειώθηκε και στα υπόλοιπα δανείων λιανικής στο τελευταίο 3μηνο του 2008, ήτοι +3% πιστωτική επέκταση από το τρίτο 3μηνο.
- Ειδικότερα, οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το τέταρτο 3μηνο του έτους διατηρήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου 3μήνου παρά τη μείωση των συνολικών εκταμιεύσεων της αγοράς. Χαρακτηριστικά, τα νέα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε ευρώ 800 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 όλων των νέων στεγαστικών δανείων στην χώρα. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι ιστορικά το αντίστοιχο μερίδιο κυμαίνονταν στο 1/4.
- Επίσης, το σύνολο των χορηγήσεων στον ευαίσθητο τομέα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανήλθε στο τέλος του χρόνου σε ευρώ 9.3 δισ. αυξημένα κατά περίπου ευρώ 1.0 δισ. από την αρχή του χρόνου. Ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 η καθαρή αύξηση ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των ευρώ 525 εκατ.
- Με βάση τους παραπάνω ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεων της Τράπεζας, αναμένεται η περαιτέρω βελτίωση του μεριδίου αγοράς του Ομίλου στη δανειοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Οι χορηγήσεις του Ομίλου στη Νοτιανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 39% σε σχέση με το 2007. Εν τούτοις, κατά το τελευταίο 3μηνο του 2008 ο ρυθμός αύξησης καταγράφει αποκλιμάκωση με αποτέλεσμα η αύξηση των υπολοίπων στην περιοχή να περιοριστεί σε ευρώ 230 εκατ. ή 3% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.
Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκικής οικονομίας κατά το τελευταίο 3μηνο του 2008 είχε σαν αποτέλεσμα να ανακοπεί προσωρινά η δυναμική τάση ανάπτυξης των χορηγήσεων της Finansbank. Ο ρυθμός αύξησης σε ετήσια βάση ανήλθε σε 27% και μόλις 3% κατά το τελευταίο τρίμηνο (αύξηση ευρώ 300 εκατ.).
Η αποκλιμάκωση αυτή κατά το τελευταίο 3μηνο του 2008 αντανακλά τη γενικότερη αναπροσαρμογή της τιμολόγησης των πιστωτικών κινδύνων και των πιστοδοτικών κριτηρίων που εφαρμόζει ο Όμιλος στη χώρα. Συγκεκριμένα:
- Παρότι τα υπόλοιπα στεγαστικής πίστης αυξήθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση υπερβαίνοντας τα YTL( ) 4.1 δισ., ο ρυθμός αύξησης στεγαστικών δανείων κατά το τέταρτο 3μηνο διαμορφώθηκε σε 7%, περίπου υποδιπλάσιος του αντίστοιχου ρυθμού του προηγουμένου τριμήνου (+14%).
- Τα υπόλοιπα επιχειρηματικής πίστης αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εν τούτοις, παρέμειναν σταθερά στα επίπεδα του 3ου τριμήνου, σημειώνοντας οριακή άνοδο.
- Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών προσέγγισαν τα YTL 6 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση 49% σε ετήσια βάση. Στο τέταρτο τρίμηνο η αύξηση ήταν μόλις 7% έναντι αύξησης 12% κατά το τρίτο τρίμηνο.
Ποιότητα Χαρτοφυλακίου
Η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και της ρευστότητας των οικονομιών της περιοχής δεν έχει επηρεάσει την ποιότητα των χαρτοφυλακίων του Ομίλου. Αντίθετα, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου παρουσιάζει οριακή βελτίωση. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2008 αντιστοιχούν στο 3.3% του συνόλου των χορηγήσεων σε σύγκριση με 3.4% στο τέλος του προηγουμένου έτους.
Η συντηρητική και συνεπής πολιτική προβλέψεων του Ομίλου σε όλη τη διάρκεια του ανοδικού κύκλου είχε σαν αποτέλεσμα ο Όμιλος να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση από πλευράς ύψους προβλέψεων, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 75% των απαιτήσεων σε καθυστέρηση, πριν συνυπολογιστεί η αξία των κάθε είδους εξασφαλίσεων. Ειδικότερα:
- Στην Ελλάδα τα δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώνονται σε 2.8%. Ο συντελεστής κάλυψης από προβλέψεις διατηρείται σταθερά πάνω από 75%.
- Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα δάνεια σε καθυστέρηση, εξαιρουμένων των προ της εξαγοράς παλαιών δανείων της Vojvodanska, προσεγγίζουν το 2.6% και είναι κατά 77% περίπου καλυμμένα από προβλέψεις.
- Τα δάνεια σε καθυστέρηση της Finansbank αντιπροσωπεύουν το 3.2% του συνολικού χαρτοφυλακίου της, καλύπτονται δε πάνω από 80% από αντίστοιχες προβλέψεις.
Στις παρούσες συνθήκες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η συγκέντρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου εντοπίζεται σε κλάδους χαμηλού κινδύνου όπως τα στεγαστικά δάνεια και η χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 85% του συνολικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου. Παράλληλα, το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου παρουσιάζει διασπορά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αποφεύγοντας τη συγκέντρωση σε κλάδους που ενδέχεται να επηρεαστούν από τη διεθνή οικονομική κρίση όπως η ναυτιλία όπου η έκθεση του Ομίλου περιορίζεται σε ευρώ 1.9 δισ., ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3% του συνολικού χαρτοφυλακίου.
Ρευστότητα
Η υψηλή ρευστότητα του Ομίλου η οποία προέρχεται από την πλέον σταθερή πηγή, τις καταθέσεις πελατών, συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον Όμιλο ιδίως στην παρούσα συγκυρία όπου η προσφυγή στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου γίνεται περισσότερο δυσχερής. Η σημαντική ρευστότητα του Ομίλου αποτυπώνεται στη σχέση δανείων προς καταθέσεις, η οποία στο τέλος του έτους παρέμεινε αμετάβλητη στο 95%.
Αποτυπώνεται επίσης στη σταθερή βάση καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου, οι οποίες διατηρούνται στα επίπεδα των ευρώ 30 δισ. Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου προσέγγισαν τα ευρώ 68 δισ. αυξημένες κατά +12%, ή ευρώ 7.5 δισ. από την αρχή του έτους.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις στην Ελλάδα όπου η Τράπεζα προσέλκυσε ευρώ 7.1 δισ. νέες καταθέσεις (+15%). Η αύξηση των καταθέσεων το τελευταίο τρίμηνο διαμορφώνεται σε 4% καθώς ευρώ 2 δισ. νέων καταθέσεων προστέθηκαν στα μεγέθη της Τράπεζας. Η νέα αυτή ρευστότητα καλύπτει τις ανάγκες για χρηματοδότηση νέων δανείων της εγχώριας αγοράς (+ευρώ 7.5 δισ. το 2008 και +ευρώ 2 δισ. το τελευταίο 3μηνο). Η σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα παραμένει στα επίπεδα του 82%.
Οι καταθέσεις στη Νοτιανατολική Ευρώπη ανέρχονται σε ευρώ 5.1 δισ. αυξημένες κατά +10% σε σχέση με το τέλος του 2007, παραμένοντας στα επίπεδα του 3ου τριμήνου.
Στην Τουρκία εξελίσσεται δυναμικά η επέκταση της καταθετικής βάσης της Finansbank, ιδίως στις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα, όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του Ομίλου. Οι καταθέσεις αυτές καταγράφουν εκρηκτική αύξηση της τάξης του +70% από την αρχή του χρόνου, η οποία συνεχίστηκε και στο τελευταίο 3μηνο, κατά το οποίο καταγράφηκε αύξηση +17.4% έναντι του τρίτου 3μήνου.
Η ανάπτυξη της καταθετικής βάσης της Finansbank σε τοπικό νόμισμα είχε σαν αποτέλεσμα η σχέση δανείων προς καταθέσεις να διαμορφωθεί σε 139%, εξέλιξη ιδιαίτερα θετική αν ληφθεί υπόψη ότι το υπερβάλλον ύψος χορηγήσεων χρηματοδοτείται από μεσοπρόθεσμο δανεισμό στις διεθνείς αγορές (εκτός Ομίλου) με λήξεις που εκτείνονται έως το 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τέταρτο 3μηνο η Finansbank αναχρηματοδότησε στις διεθνείς αγορές κοινοπρακτικό δάνειο ύψους $470 εκατ. προσελκύοντας τη συμμετοχή 20 διεθνών τραπεζών.
Η ισχυρή καταθετική βάση του Ομίλου σε συνδυασμό με τα αποθεματικά ρευστότητας ύψους ευρώ 9.8 δισ. που διαθέτει η Τράπεζα και το μικρό ύψος αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεων που λήγουν κατά το 2009 (μόλις ευρώ 1.5 δισ.), επιτρέπουν στον Όμιλο να συνεχίσει απρόσκοπτα ομαλή ροή χρηματοδότησης κατά το 2009 με στόχο την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, τη χρηματοδότηση των στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών των νοικοκυριών ώστε να αντιπαρέλθουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η στρατηγική αυτή είναι απολύτως συνυφασμένη με την επιδίωξη του Ομίλου να κατακτήσει την κορυφαία θέση ως χρηματοδοτικός οργανισμός στην Ελλάδα και τη γειτονική περιοχή προς όφελος των πελατών, των μετόχων και των εργαζομένων του Ομίλου.
Κεφαλαιακή επάρκεια
Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου εκτιμάται ότι στο τέλος του 2008 θα παραμείνει στα επίπεδα του 3ου τριμήνου παρά την πιστωτική επέκταση που μεσολάβησε στο τέταρτο 3μηνο. Συγκεκριμένα, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώνεται στα επίπεδα του 11% ενώ ο Δείκτης Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (Tier-I) προσεγγίζει το 10.4%.
Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας μεταξύ των 10 ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης. Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και τα ευρώ 350 εκατ. νέα κεφάλαια που θα προκύψουν από τη συμμετοχή της Τράπεζας στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας, o Δείκτης Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (Tier-I) αναμένεται να φθάσει το 11%.
Εξέλιξη χρηματοδοτήσεων
Η Εθνική Τράπεζα και στο τελευταίο 3μηνο του 2008 συνέχισε την ομαλή ροή χρηματοδοτήσεων με αποτέλεσμα όλα τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, ιδίως δε αυτά της Ελληνικής αγοράς, να σημειώνουν θετικούς ρυθμούς περαιτέρω ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα:
Οι συνολικές χορηγήσεις της Τράπεζας και των εταιρειών του Ομίλου της στο τέλος του 2008 διαμορφώνονται σε ευρώ 66.4 δισ. αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το 2007.
Στην Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων το 2008 ήταν ιδιαίτερα δυναμικός (+19% σε σχέση με το 2007) με τον επιχειρηματικό τομέα να πρωταγωνιστεί (+29%) και τις χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής να αυξάνονται κατά +14% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα:
- Το τελευταίο 3μηνο του 2008 το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε κατά ευρώ 2 δισ. ποσό που αντιστοιχεί σε πιστωτική επέκταση της τάξης του +4%. Η αύξηση των υπολοίπων επιχειρηματικών χορηγήσεων έφτασε το ευρώ 1.2 δισ., ποσό που αντιπροσωπεύει πιστωτική επέκταση του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου κατά 7% μέσα σε ένα 3μηνο. Σημαντική αύξηση κατά ευρώ 830 εκατ. σημειώθηκε και στα υπόλοιπα δανείων λιανικής στο τελευταίο 3μηνο του 2008, ήτοι +3% πιστωτική επέκταση από το τρίτο 3μηνο.
- Ειδικότερα, οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το τέταρτο 3μηνο του έτους διατηρήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου 3μήνου παρά τη μείωση των συνολικών εκταμιεύσεων της αγοράς. Χαρακτηριστικά, τα νέα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε ευρώ 800 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 όλων των νέων στεγαστικών δανείων στην χώρα. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι ιστορικά το αντίστοιχο μερίδιο κυμαίνονταν στο 1/4.
- Επίσης, το σύνολο των χορηγήσεων στον ευαίσθητο τομέα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανήλθε στο τέλος του χρόνου σε ευρώ 9.3 δισ. αυξημένα κατά περίπου ευρώ 1.0 δισ. από την αρχή του χρόνου. Ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 η καθαρή αύξηση ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των ευρώ 525 εκατ.
- Με βάση τους παραπάνω ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεων της Τράπεζας, αναμένεται η περαιτέρω βελτίωση του μεριδίου αγοράς του Ομίλου στη δανειοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Οι χορηγήσεις του Ομίλου στη Νοτιανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 39% σε σχέση με το 2007. Εν τούτοις, κατά το τελευταίο 3μηνο του 2008 ο ρυθμός αύξησης καταγράφει αποκλιμάκωση με αποτέλεσμα η αύξηση των υπολοίπων στην περιοχή να περιοριστεί σε ευρώ 230 εκατ. ή 3% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.
Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκικής οικονομίας κατά το τελευταίο 3μηνο του 2008 είχε σαν αποτέλεσμα να ανακοπεί προσωρινά η δυναμική τάση ανάπτυξης των χορηγήσεων της Finansbank. Ο ρυθμός αύξησης σε ετήσια βάση ανήλθε σε 27% και μόλις 3% κατά το τελευταίο τρίμηνο (αύξηση ευρώ 300 εκατ.).
Η αποκλιμάκωση αυτή κατά το τελευταίο 3μηνο του 2008 αντανακλά τη γενικότερη αναπροσαρμογή της τιμολόγησης των πιστωτικών κινδύνων και των πιστοδοτικών κριτηρίων που εφαρμόζει ο Όμιλος στη χώρα. Συγκεκριμένα:
- Παρότι τα υπόλοιπα στεγαστικής πίστης αυξήθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση υπερβαίνοντας τα YTL( ) 4.1 δισ., ο ρυθμός αύξησης στεγαστικών δανείων κατά το τέταρτο 3μηνο διαμορφώθηκε σε 7%, περίπου υποδιπλάσιος του αντίστοιχου ρυθμού του προηγουμένου τριμήνου (+14%).
- Τα υπόλοιπα επιχειρηματικής πίστης αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εν τούτοις, παρέμειναν σταθερά στα επίπεδα του 3ου τριμήνου, σημειώνοντας οριακή άνοδο.
- Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών προσέγγισαν τα YTL 6 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση 49% σε ετήσια βάση. Στο τέταρτο τρίμηνο η αύξηση ήταν μόλις 7% έναντι αύξησης 12% κατά το τρίτο τρίμηνο.
Ποιότητα Χαρτοφυλακίου
Η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και της ρευστότητας των οικονομιών της περιοχής δεν έχει επηρεάσει την ποιότητα των χαρτοφυλακίων του Ομίλου. Αντίθετα, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου παρουσιάζει οριακή βελτίωση. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2008 αντιστοιχούν στο 3.3% του συνόλου των χορηγήσεων σε σύγκριση με 3.4% στο τέλος του προηγουμένου έτους.
Η συντηρητική και συνεπής πολιτική προβλέψεων του Ομίλου σε όλη τη διάρκεια του ανοδικού κύκλου είχε σαν αποτέλεσμα ο Όμιλος να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση από πλευράς ύψους προβλέψεων, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 75% των απαιτήσεων σε καθυστέρηση, πριν συνυπολογιστεί η αξία των κάθε είδους εξασφαλίσεων. Ειδικότερα:
- Στην Ελλάδα τα δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώνονται σε 2.8%. Ο συντελεστής κάλυψης από προβλέψεις διατηρείται σταθερά πάνω από 75%.
- Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα δάνεια σε καθυστέρηση, εξαιρουμένων των προ της εξαγοράς παλαιών δανείων της Vojvodanska, προσεγγίζουν το 2.6% και είναι κατά 77% περίπου καλυμμένα από προβλέψεις.
- Τα δάνεια σε καθυστέρηση της Finansbank αντιπροσωπεύουν το 3.2% του συνολικού χαρτοφυλακίου της, καλύπτονται δε πάνω από 80% από αντίστοιχες προβλέψεις.
Στις παρούσες συνθήκες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η συγκέντρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου εντοπίζεται σε κλάδους χαμηλού κινδύνου όπως τα στεγαστικά δάνεια και η χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 85% του συνολικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου. Παράλληλα, το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου παρουσιάζει διασπορά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αποφεύγοντας τη συγκέντρωση σε κλάδους που ενδέχεται να επηρεαστούν από τη διεθνή οικονομική κρίση όπως η ναυτιλία όπου η έκθεση του Ομίλου περιορίζεται σε ευρώ 1.9 δισ., ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3% του συνολικού χαρτοφυλακίου.
Ρευστότητα
Η υψηλή ρευστότητα του Ομίλου η οποία προέρχεται από την πλέον σταθερή πηγή, τις καταθέσεις πελατών, συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον Όμιλο ιδίως στην παρούσα συγκυρία όπου η προσφυγή στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου γίνεται περισσότερο δυσχερής. Η σημαντική ρευστότητα του Ομίλου αποτυπώνεται στη σχέση δανείων προς καταθέσεις, η οποία στο τέλος του έτους παρέμεινε αμετάβλητη στο 95%.
Αποτυπώνεται επίσης στη σταθερή βάση καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου, οι οποίες διατηρούνται στα επίπεδα των ευρώ 30 δισ. Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου προσέγγισαν τα ευρώ 68 δισ. αυξημένες κατά +12%, ή ευρώ 7.5 δισ. από την αρχή του έτους.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις στην Ελλάδα όπου η Τράπεζα προσέλκυσε ευρώ 7.1 δισ. νέες καταθέσεις (+15%). Η αύξηση των καταθέσεων το τελευταίο τρίμηνο διαμορφώνεται σε 4% καθώς ευρώ 2 δισ. νέων καταθέσεων προστέθηκαν στα μεγέθη της Τράπεζας. Η νέα αυτή ρευστότητα καλύπτει τις ανάγκες για χρηματοδότηση νέων δανείων της εγχώριας αγοράς (+ευρώ 7.5 δισ. το 2008 και +ευρώ 2 δισ. το τελευταίο 3μηνο). Η σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα παραμένει στα επίπεδα του 82%.
Οι καταθέσεις στη Νοτιανατολική Ευρώπη ανέρχονται σε ευρώ 5.1 δισ. αυξημένες κατά +10% σε σχέση με το τέλος του 2007, παραμένοντας στα επίπεδα του 3ου τριμήνου.
Στην Τουρκία εξελίσσεται δυναμικά η επέκταση της καταθετικής βάσης της Finansbank, ιδίως στις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα, όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του Ομίλου. Οι καταθέσεις αυτές καταγράφουν εκρηκτική αύξηση της τάξης του +70% από την αρχή του χρόνου, η οποία συνεχίστηκε και στο τελευταίο 3μηνο, κατά το οποίο καταγράφηκε αύξηση +17.4% έναντι του τρίτου 3μήνου.
Η ανάπτυξη της καταθετικής βάσης της Finansbank σε τοπικό νόμισμα είχε σαν αποτέλεσμα η σχέση δανείων προς καταθέσεις να διαμορφωθεί σε 139%, εξέλιξη ιδιαίτερα θετική αν ληφθεί υπόψη ότι το υπερβάλλον ύψος χορηγήσεων χρηματοδοτείται από μεσοπρόθεσμο δανεισμό στις διεθνείς αγορές (εκτός Ομίλου) με λήξεις που εκτείνονται έως το 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τέταρτο 3μηνο η Finansbank αναχρηματοδότησε στις διεθνείς αγορές κοινοπρακτικό δάνειο ύψους $470 εκατ. προσελκύοντας τη συμμετοχή 20 διεθνών τραπεζών.
Η ισχυρή καταθετική βάση του Ομίλου σε συνδυασμό με τα αποθεματικά ρευστότητας ύψους ευρώ 9.8 δισ. που διαθέτει η Τράπεζα και το μικρό ύψος αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεων που λήγουν κατά το 2009 (μόλις ευρώ 1.5 δισ.), επιτρέπουν στον Όμιλο να συνεχίσει απρόσκοπτα ομαλή ροή χρηματοδότησης κατά το 2009 με στόχο την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, τη χρηματοδότηση των στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών των νοικοκυριών ώστε να αντιπαρέλθουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η στρατηγική αυτή είναι απολύτως συνυφασμένη με την επιδίωξη του Ομίλου να κατακτήσει την κορυφαία θέση ως χρηματοδοτικός οργανισμός στην Ελλάδα και τη γειτονική περιοχή προς όφελος των πελατών, των μετόχων και των εργαζομένων του Ομίλου.
Κεφαλαιακή επάρκεια
Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου εκτιμάται ότι στο τέλος του 2008 θα παραμείνει στα επίπεδα του 3ου τριμήνου παρά την πιστωτική επέκταση που μεσολάβησε στο τέταρτο 3μηνο. Συγκεκριμένα, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώνεται στα επίπεδα του 11% ενώ ο Δείκτης Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (Tier-I) προσεγγίζει το 10.4%.
Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας μεταξύ των 10 ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης. Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και τα ευρώ 350 εκατ. νέα κεφάλαια που θα προκύψουν από τη συμμετοχή της Τράπεζας στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας, o Δείκτης Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (Tier-I) αναμένεται να φθάσει το 11%.