ΕΤΕΜ Α.Ε.

Οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2009

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΕΤΕΜ Α.Ε. για το πρώτο εννιάμηνο του 2009 ανήλθαν στα ευρώ 77,3 εκ., έναντι ευρώ 125,1 εκ. το 2009 μειωμένες κατά 38,2%. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις της μητρικής εταιρίας έφτασαν τα ευρώ 40,7 εκ. έναντι ευρώ 79,3 το 2008, μειωμένες κατά 48,7%.
Η μείωση των πωλήσεων, τόσο σε ενοποιημένο όσο και σε εταιρικό επίπεδο, ήταν αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης η οποία επηρέασε την εταιρία και τον Όμιλο ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Επιπλέον σε εταιρικό επίπεδο η μείωση των πωλήσεων οφείλεται και στις αποσχίσεις των κλάδων Χυτηρίων και Etalbond.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων & αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα ευρώ 4,2 εκ. έναντι ευρώ 10,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της περιόδου διαμορφώθηκαν στα μείον ευρώ 5,6 εκ. έναντι μείον ευρώ 1,04 εκ. το 2008. Τέλος, τα ενοποιημένα αποτελέσματα ανά μετοχή, για το εννιάμηνο του 2009, ήταν μείον ευρώ 0,1849 ευρώ ανά μετοχή έναντι μείον ευρώ 0,0334 ευρώ ανά μετοχή το 2008.
Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής εταιρίας για το εννιάμηνο του 2009, ήταν μείον ευρώ 4,7 εκ. ή μείον ευρώ 0,1574 ανά μετοχή, έναντι μείον ευρώ 5,3 χιλ. ή μείον ευρώ 0,1762 ευρώ ανά μετοχή, το 2008.
Σημειώνεται ότι στην ενδιάμεση περίοδο από τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρήσης τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της ΕΤΕΜ ανήλθαν σε ευρώ 537 χιλ. ενώ για τη μητρική διαμορφώθηκαν σε ευρώ 169 χιλ.
Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες παρουσιάζονται θετικές, τόσο σε ενοποιημένο όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Οι ενοποιημένες λειτουργικές ροές έφτασαν τα ευρώ 6,7 εκ. έναντι μείον ευρώ 4,3 εκ. το 2008, ενώ οι αντίστοιχες εταιρικές έφτασαν τα ευρώ 3,2 εκ. έναντι μείον ευρώ 7,7 εκ. Τέλος οι ροές από επενδυτικές δραστηριότητες τους εννιά πρώτους μήνες της χρήσης του 2009 διαμορφώθηκαν στα ευρώ 2,4 εκ. για τον Όμιλο και σε ευρώ 3,1 εκ. για την εταιρία, έναντι μείον ευρώ 15,2 εκ. για τον Όμιλο και μείον ευρώ 7,3 εκ. για την εταιρία την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
Στα πλαίσια της αναρδιοργάνωσής της, μέχρι τις 30/09/2009, η εταιρία ολοκλήρωσε την απόσχιση του κλάδου χυτηρίων και την εισφορά του στην ΑΝΟΞΑΛ Α.Ε. καθώς και την απόσχιση του κλάδου σύνθετων πάνελ αλουμινίου ETALBOND και την εισφορά του στην κατά 100% θυγατρική ETALBOND A.E. Την ίδια περίοδο η ΕΤΕΜ Α.Ε. προχώρησε στη πώληση ποσοστού 55% της κατά 100% θυγατρικής της ΑΝΟΞΑΛ Α.Ε. στην ΕΛΒΑΛ Α.Ε.
Η εταιρία κατευθύνει τις προσπάθειές της στη συνέχιση παραγωγής θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών, καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συνεργατών και πελατών της.