Οικ. Αποτελέσματα Α' Εξαμήνου 2001 - 31/08/01

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2001

31 Αυγούστου 2001 - Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στη λογιστική κατάσταση 30.6.2001 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. Συμμετοχών για το πρώτο εξάμηνο του 2001 διαμορφώθηκε στα 12,6 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι 32,3 δισεκατομμυρίων δραχμών της προηγούμενης περιόδου και τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας στα 4,9 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι 28,1 δισεκατομμυρίων δραχμών. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων του ομίλου ανέρχονται σε 3,8 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι 20,4 δισεκατομμυρίων δραχμών για την αντίστοιχη περίοδο το 2000. Κατά την ίδια περίοδο, τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας ΕΧΑΕ, η οποία θα κλείσει την πρώτη της υπερδωδεκάμηνη χρήση το Δεκέμβριο του 2001, εμφάνισαν καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 12,2 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Η εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων δε βρίσκεται στα επίπεδα του προηγούμενου έτους λόγω της μη ευνοϊκής διεθνούς και ελληνικής χρηματιστηριακής συγκυρίας που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου συναλλαγών επιδρώντας στα αποτελέσματα του ομίλου. Ας σημειωθεί ότι σημαντική μείωση του όγκου συναλλαγών παρατηρείται και στα άλλα χρηματιστήρια διεθνώς. Στην ελληνική αγορά σημειώθηκε μείωση της αξίας των συναλλαγών και της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών κατά 66% και 34% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Με δεδομένο τη συσχέτιση των εσόδων του ομίλου της ΕΧΑΕ με την πορεία και τα μεγέθη της αγοράς, η εξέλιξη των βασικών οικονομικών στοιχείων της ΕΧΑΕ επηρεάσθηκε ανάλογα και διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2000. Επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε και η δραστική μείωση των αυξήσεων κεφαλαίου των εισηγμένων ή προς εισαγωγή εταιρειών.

Συγχρόνως, με τη μείωση των εσόδων του ομίλου, αυξήθηκαν τα έξοδα λειτουργίας του ομίλου, λόγω της αναδιοργάνωσης των εταιρειών του, έτσι ώστε να καταστεί έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ώριμης αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος ενισχύθηκε σημαντικά, αύξηση κατά 9% σε σχέση με το 2000, με νέο και εξειδικευμένο προσωπικό, ικανό να παρέχει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τις οποίες έχει ανάγκη η αγορά μας. Στο ΧΑΑ δημιουργήθηκαν νέα τμήματα μάρκετινγκ, υποστήριξης του επενδυτικού κοινού, πωλήσεων και ερευνών και ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε τομέας ανάπτυξης εργασιών με στόχο την προώθηση της αγοράς και την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού. Ο όμιλος απέκτησε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μάρκετινγκ, και διαφήμισης, αξίας άνω των 2 δις δραχμών, το οποίο έχει ως στόχο την προβολή και προώθηση των ενεργειών του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του. Στο ΧΚΘ δημιουργήθηκε η κατάλληλη υποδομή με την πρόσληψη νέου προσωπικού και την επέκτασή του σε νέα, μεγαλύτερα κτίρια για την οργάνωση, προβολή και παρακολούθηση της Ελληνικής Αγοράς Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών (ΕΑΓΑΚ). Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός της υποχρεωτικής απόσβεσης των εξόδων ίδρυσης της μητρικής εταιρείας του ομίλου της ΕΧΑΕ, η οποία είναι εισηγμένη στην κύρια αγορά του ΧΑΑ, των εξόδων αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και των εξόδων εισαγωγής της στο ΧΑΑ, συνολικού ύψους περί το 1,8 δις. δραχμές, ώστε η μητρική εταιρεία να διανείμει προσωρινό μέρισμα αξίας 65 δραχμών ανά μετοχή στους μετόχους της 14ης Δεκεμβρίου 2000.

Αξίζει όμως να σημειωθεί η ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση του ομίλου, με ίδια κεφάλαια που ανέρχονται στα 100,3 δισ. δραχμές, καθώς και ότι η ρευστότητα του ομίλου εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενη στις 30.6.2001 σε 93 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που ανέρχεται στο 57% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της ΕΧΑΕ και στο 79% του συνόλου του ενοποιημένου ενεργητικού της.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της ελληνικής αγοράς και διαφοροποίησης των πηγών των εσόδων του ομίλου αναπτύσσονται νέες αγορές και προωθούνται νέα προϊόντα. Έτσι, η επερχόμενη λειτουργία της ΕΑΓΑΚ και η διαπραγμάτευση σε αυτή των προϊόντων ΕΛΠΙΣ, ΕΚΑΑ και ΕΧΑΑ αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετη πηγή εσόδων για τον όμιλο. Το ίδιο ισχύει για τη ΝΕΧΑ, τη νέα χρηματιστηριακή αγορά, όπου προβλέπεται άμεσα η επιτάχυνση της εισαγωγής εταιρειών στο ΧΑΑ μέσω αυτής της αγοράς.

Προς την κατεύθυνση της ολοένα και λιγότερο εξάρτησης των εσόδων της εταιρείας από το τζίρο του ΧΑΑ κινείται και η εκκαθάριση και διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων, προϊόν το οποίο κυρίως μετά την εισαγωγή του ευρώ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην άντληση κεφαλαίων από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σημαντικά έσοδα αναμένεται να προέλθουν από το ΚΑΑ το οποίο λειτουργώντας σε εντελώς αποϋλοποιημένο περιβάλλον θα μπορέσει να προσφέρει νέες υπηρεσίες αξιοποιώντας την τεχνολογική υποδομή και τεχνογνωσία του. Νέα πηγή εσόδων για το ΚΑΑ θα αποτελέσει η τιμολόγηση των εξωχρηματιστηριακών μεταβιβάσεων, καθώς και η ενημέρωση μετοχολογίων εταιρειών με ονομαστικές μετοχές.

Η συνεχιζόμενη άνοδος του κύκλου εργασιών του ΧΠΑ και η εισαγωγή νέων προϊόντων όπως τα Δικαιώματα Προαίρεσης επί Μετοχών και ο Δανεισμός Τίτλων σε μορφή Repos θα αποτελέσουν αντίβαρο στα έσοδα του ομίλου σε περιόδους όπως αυτή τώρα, κατά την οποία η αγορά μετοχών παρουσιάζει ύφεση, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού.

Επίσης, η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του ομίλου, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη συγχώνευση ΧΑΑ και ΧΠΑ θα προσφέρει συνέργιες και οικονομίες κλίμακος από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, καθώς και εξορθολογισμό των λειτουργιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων, στην αποτελεσματικότερη χρήση του ανθρώπινου δυναμικού και σε κοινές μεθόδους μάρκετινγκ και πωλήσεων. Επιπλέον, θα βελτιώσει σημαντικά και τα ενοποιημένα κέρδη του ομίλου μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, αφού οι εταιρείες του ομίλου θα ανήκουν πλέον κατά 100% στην ΕΧΑΕ.

Στη δημιουργία συνεργιών και στη μείωση του κόστους θα συμβάλλει και η κατασκευή του νέου κτιρίου του ομίλου ΕΧΑΕ. Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση, αναμένεται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του ομίλου, να εξυπηρετήσουν τους αναπτυξιακούς του προσανατολισμούς για τα επόμενα χρόνια, να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, να αυξήσουν την παρεχόμενη ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα και να ενισχύσουν το κύρος της ΕΧΑΕ ενόψει των διαμορφούμενων διεθνών συνεργασιών της.

Μετά την εισαγωγή των εταιρειών των χρηματιστηρίων του Euronext, Λονδίνου και της Φραγκφούρτης, μαζί με τη συμμετοχή της Στοκχόλμης, της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης σχηματίστηκε ο κλάδος των εισηγμένων χρηματιστηρίων. Οι εταιρείες που συνθέτουν τον κλάδο αυτό θεωρούνται και οι άμεσοι ανταγωνιστές της ΕΧΑΕ. Η μέχρι τώρα πορεία της τιμής της μετοχής της ΕΧΑΕ δεν ανταποκρίνεται στα καλά θεμελιώδη στοιχεία της εταιρείας και έχει επηρεαστεί από την εγχώρια αρνητική συγκυρία. Πρέπει να τονιστεί ότι η αποτίμησή της, αν συγκριθεί με τις αποτιμήσεις ξένων εισηγμένων στις αγορές τους χρηματιστηρίων, όπως της Στοκχόλμης, της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και της Αυστραλίας, την καθιστά τη φθηνότερη μετοχή του κλάδου της. Αν λάβει κανείς υπόψη και τη μερισματική πολιτική της εταιρείας, η μετοχή της προσφέρεται για τοποθετήσεις με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το Δ.Σ. της ΕΧΑΕ έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων την 12η Σεπτεμβρίου 2001, με κύριο θέμα τη λήψη απόφασης για την αγορά ιδίων μετοχών με στόχο τη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής.

Υψηλής προτεραιότητας στόχος για την ΕΧΑΕ είναι και η δημιουργία αξίας για τους μετόχους της. Με την προσέλκυση νέων επενδυτών μέσω της βελτίωσης της υποδομής της αγοράς και της αύξησης της αξιοπιστίας του χρηματιστηρίου, με τη μείωση της εξάρτησης των εσόδων από τις προμήθειες του ΧΑΑ με την παράλληλη αύξηση των εσόδων από άλλες πηγές, με τη βελτίωση της αποδοτικότητας και με τη χρήση των διαθεσίμων για την ενοποίηση του ομίλου, η ΕΧΑΕ είναι σε θέση να προσφέρει «διαχρονική αξία» στους μετόχους.