ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

H OPTRONICS σε Ερευνητικά Προγράμματα με Κορυφαίες Εταιρίες Τηλεπικοινωνιών

Η εταιρεία OPTRONICS TECHNOLOGIES ABETE, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία των στελεχών της, συμμετέχει σε τρία νέα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα που αφορούν σε οπτικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.

Η πολυετής  εμπειρία που διαθέτει η OPTRONICS στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα οπτικών δικτύων και ειδικά σε σχεδιασμό και υλοποίηση Δικτύων Οπτικών Ινών Υψηλών Ταχυτήτων επιτρέπουν τη συμμετοχή στα νέα ερευνητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα πλαίσια προγράμματος για την Ευρωπαϊκή έρευνα FP7.

Τα τρία προγράμματα  έχουν τις ονομασίες, ASTRON (www.ict-astron.eu), FOX-C (www.ict-fox-c.eu) και COCONUT (www.ict-coconut.eu).

Πρόκειται για ερευνητικές κοινοπραξίες κορυφαίων εταιριών (π.χ. France Telecom, British Telecom, Ericsson, Finisar) και διακεκριμένων επιστημονικών Ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής ‘Eνωσης (π.χ. Karslruhe Institute of Technology, Aston University, Heinrich Hertz Institute, Athens Information Technology Center, University College London, Universitat Politechnica de Catalunia,  Schuola Superiore Santa Anna) και έχουν στόχο τη σχεδίαση και κατασκευή πομποδεκτών και συστημάτων μεταγωγής για Future Networks κάνοντας χρήση εξελιγμένων φωτονικών τεχνολογιών για Τηλεπικοινωνιακούς Κόμβους και Δίκτυα Διανομής.

Συγκεκριμένα αφορούν σε κυκλώματα και ευέλικτα δίκτυα επικοινωνίας (Flexible Transponders) που συνδιάζουν παράλληλα κυκλώματα για επίτευξη ταχυτήτων έως 1 Terabit/sec. Οι τεχνολογίες που εξετάζονται και χρησιμοποιούνται  για την υλοποίηση τους είναι  Coherent WDM PON πολύ στενού εύρους, Nyquist WDM, OFDM διαμορφώσεις, και οπτικά ολοκληρωμένα κυκλώματα (Photonic Integrated Circuits) αλλά και συνδιασμοί τους.

Ο ρόλος της OPTRONICS στα τρία αυτά προγράμματα είναι πολλαπλός και ξενικά απο Project Management και Project Coordination, συνεχίζεται με μελέτη και καθορισμό προδιαγραφών των συστημάτων, εργαστηριακές δοκιμές λειτουργίας και τελικές δοκιμές απόδοσης σε εγκατεστημένα  δίκτυα point to point και FTTΗ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών προγραμμάτων ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ευρώ και η διάρκειά τους είναι τρία έτη.

Μετά την ερευνητική εργασία η εταιρία θα έχει δικαιώματα επι των αποτελεσμάτων στοχεύοντας σε συνεργασίες με Διεθνείς κατασκευαστές Τηλεπικοινωνικών Συστημάτων και σε ανάπτυξη εμπορικών προϊόντων οπτικών δικτύων για Future Networks τα οποία αναμένονται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα επόμενα χρόνια σε όλο τον κόσμο προσφέροντας αυξημένη εμπειρία στον τελικό χρήστη.