Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης - Δελτίο Τύπου

Η σύμπτωση του εορτασμού της εκατονταετηρίδας της εταιρίας OTAVI Minen AG με την είσοδο της δραχμής στην ΟΝΕ, έχει συμβολικό χαρακτήρα, όπως τόνισε στην τελετή των 100 χρόνων ο γνωστός οικονομολόγος της Deutsche Bank, Dr. Norbert Walter. Tην ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία συμμετέχει με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, μία εταιρία ελληνικών συμφερόντων γιορτάζει τα 100 χρόνια συνεχούς οικονομικής δραστηριότητας σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.Στη γιορτή που έγινε σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Φρανκφούρτης, συμμετείχαν πάνω από 200 προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι του κράτους, των Τραπεζών, μέτοχοι, πελάτες, προμηθευτές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της OTAVI. Εκτός από τον Dr. Norbert Walter και τον Γενικό Διευθυντή της OTAVI Hans Henrich, κύριος ομιλητής ήταν ο Οδ. Κυριακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης, που κατέχει το 87,6% των μετοχών της OTAVI, οι οποίες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης από τις αρχές του αιώνα.Από την ημερομηνία της ίδρυσής της στις 6 Απριλίου 1900, η OTAVI αποτέλεσε τον κύριο μοχλό της Γερμανικής παρουσίας στη Νοτιο-Δυτική Αφρική (σημερινή Ναμίμπια). Λειτουργεί ακόμη ο σιδηρόδρομος που κτίστηκε από την εταιρία για να λειτουργήσει τα μεταλεία χαλκού στο Tsumeb. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η OTAVI επεξέτεινε τις δραστηριότητές της και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου αναπτύσσοντας εργασίες στην Αβυσσυνία, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και την ίδια τη Γερμανία. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η OTAVI άρχισε να εξειδικεύεται στον περλίτη και σε άλλα βιομηχανικά ορυκτά, απεμπλεκόμενη σταδιακά από δραστηριότητες στην Αφρική.Σήμερα η OTAVI αποτελεί μία από τις δύο μεγαλύτερες παρουσίες της Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης στη Γερμανία. Εχει μετατραπεί σε εταιρία Holding, στην οποία ανήκουν εταιρίες παραγωγής περλίτη και βιομηχανικών ορυκτών. Οι θυγατρικές εταιρίες της OTAVI στη Γερμανία λειτουργούν τρία διαφορετικά εργοστάσια (Βuelstriegen, Dorfprozelten και Neuss). Αλλες θυγατρικές της είναι η OTAVI HELLAS, με ορυχεία περλίτη στη Μήλο και η OTAVI Iberica στη Ν. Ισπανία, που προμηθεύει κυρίως το γεωργικό τομέα.Τα ίδια κεφάλαια της OTAVI υπερέβησαν τα 5,6 δις δρχ. στο τέλος του 1999, ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις της έφθασαν τα 11,8 δις δρχ. Ο Ομιλος της OTAVI (Γερμανικές, Ελληνική και Ισπανική εταιρία) είχε ενοποιημένα κέρδη προ φόρων 543,8 δις δρχ. στο τέλος του 1999.Πριν από τη γιορτή των εγκαινίων, ο κ. Κυριακόπουλος μαζί με στελέχη της OTAVI και της Βαρυτίνης, ξενάγησε μία ομάδα θεσμικών επενδυτών και εκπροσώπων του Τύπου στις εγκαταστάσεις της OTAVI στο Dorfprozelten, καθώς και σε άλλα βιομηχανικά συμπλέγματα του Ομίλου της Βαρυτίνης στη Γερμανία. Σχολιάζοντας το γιορτασμό των 100 ετών της OTAVI, ο κ. Κυριακόπουλος είπε οτι η Βαρυτίνη ελπίζει η OTAVI να μπορεί να είναι τόσο αισιόδοξη γιά το μέλλον της όσο υπερήφανη γιά το παρελθόν της.