Επέκταση της ALPHA BANK στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με απόκτηση ποσοστού 89% της JUBANKA

H Alpha Bank υπέγραψε σήμερα σύμβαση αγοράς ποσοστού 88.64% της σερβικής τραπέζης Jubanka a.d. Βελιγραδίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση των εργασιών της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Alpha Bank καταβάλει τίμημα Ευρώ 152 εκατ. για την απόκτηση 936.182 μετοχών της Jubanka από τη Σερβική Κυβέρνηση και την Jugobanka, κάτοχοι ποσοστών 82,69% και 5,95% του μετοχικού κεφαλαίου της Jubanka αντιστοίχως. Επίσης, η Αlpha Bank θα υποβάλει μέχρι τον Ιούνιο του 2005 πρόταση εξαγοράς του υπολειπόμενου ποσοστού 11,36%, που βρίσκεται στην κατοχή 1.685 μετόχων μειοψηφίας, με όρους ισοδύναμους προς αυτούς που συνομολογήθηκαν με τους δύο κύριους μετόχους. H συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της λήψεως των κατά νόμο προβλεπόμενων εγκρίσεων.

Η απόκτηση της Jubanka θα εδραιώσει την παρουσία της Alpha Bank στη Σερβία, προσθέτοντας 90 Καταστήματα στο δυναμικό της και 286.000 ιδιώτες και 30.000 επιχειρήσεις στο πελατολόγιό της. Η Σερβία αποτελεί μία σημαντική αγορά για την Alpha Bank, με βάση τις προοπτικές αναπτύξεώς της τόσο στους ιδιώτες όσο και στις επιχειρήσεις, αλλά και στις εργασίες με το δημόσιο τομέα. Πρόθεση της Alpha Bank είναι να αξιοποιήσει τις προοπτικές αυτές, αναπτύσσοντας μία πολιτική βασισμένη στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης αγοράς και παράλληλα προσφέροντας νέα πρωτοποριακά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες. Στο αναπτυξιακό αυτό πλαίσιο, η Alpha Bank, για τα τρία πρώτα χρόνια θα διατηρήσει το μέσο απασχολούμενο δυναμικό της Jubanka στα επίπεδα του τέλους Ιουνίου 2004.

Ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, δήλωσε: 'Η απόκτηση της Jubanka αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προσβλέπουμε στις συνέργειες που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της μακράς εμπειρίας μας στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με το καλό όνομα της Jubanka, προκειμένου να γίνουμε η Τράπεζα πρώτης επιλογής για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη Σερβία.'

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:


Alpha Bank

κ. Μιχάλης Μασουράκης
Διευθυντής
Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών
+30 210 326 2828
mmassourakis@alpha.gr

Σχετικά με την Alpha Bank

Η Alpha Bank, η οποία ιδρύθηκε το 1879, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς περίπου 16%. Η Alpha Bank δραστηριοποιείται επίσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Σερβία- Μαυροβούνιο) και στην Κύπρο, διατηρώντας ένα δίκτυο 445 Καταστημάτων. Η Τράπεζα παρέχει ένα ολοκληρωμένο φάσμα χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Με ενεργητικό Ευρώ 32 δισ. περίπου και ίδια κεφάλαια Ευρώ 2 δισ. περίπου, η Alpha Bank πραγματοποίησε κέρδη σε ενοποιημένη βάση μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους Ευρώ 284 εκατ. το 2003 και περισσότερα από Ευρώ 300 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2004. Η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με κεφαλαιοποίηση Ευρώ 6,2 δισ. περίπου και συμμετέχει στο δείκτη Eurotop 300. Η Alpha Bank ήταν η Επίσημη Τράπεζα των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

Σχετικά με την Jubanka

H Jubanka, ιδρύθηκε το 1991 και είναι η έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα στη Σερβία, με προσωπικό 1.300 ατόμων και μερίδιο αγοράς 5% περίπου. Το σύνολο του ενεργητικού της Jubanka ανήλθε σε Ευρώ 219 εκατ. τον Ιούνιο του 2004, ενώ τα ίδια κεφάλαια της ανήλθαν σε Ευρώ 115 εκατ. Η Jubanka προσφέρει μία εκτενή σειρά τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων τρεχούμενων λογαριασμών καταθέσεων και προθεσμίας (σε τοπικό και ξένο νόμισμα), βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια (σε τοπικό και ξένο νόμισμα), προσωπικές και εταιρικές κάρτες καθώς και χρηματιστηριακές υπηρεσίες. Επίσης, αποτελεί έναν από τους βασικούς εκδότες καρτών Visa στη Σερβία. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της διακινούνται μέσωενός δικτύου 90 Καταστημάτων, πολυάριθμων ΑΤΜ, ηλεκτρονικής τραπεζικής και phone banking. Η πελατειακή της βάση αριθμεί 286.000 ιδιώτες και 30.000 επιχειρήσεις.

Αθήναι, 26 Ιανουαρίου 2005


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων