Αποτελέσματα Α' εξαμήνου 2006

Το Α' Εξάμηνο του 2006 ο Όμιλος Eurobank EFG συνέχισε με επιτυχία τη δυναμική πορεία ανάπτυξης των εργασιών του στην Ελλάδα και τις χώρες της Νέας Ευρώπης (Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης). Παράλληλα με τη επέκταση των δραστηριοτήτων του στην εγχώρια αγορά και τις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, ο Όμιλος διευρύνει την παρουσία του σε τρεις νέες χώρες, την Πολωνία, την Τουρκία και προσφάτως την Ουκρανία. Η Eurobank απευθύνεται πλέον σε μια πληθυσμιακή αγορά άνω των 200 εκατομμυρίων κατοίκων με συνολικό ΑΕΠ που προσεγγίζει το Euro1τρισ., μέσω ενός δικτύου καταστημάτων και σημείων πώλησης που θα ξεπερνά τα 1.000 στο τέλος του 2006. Συνέπεια της ταχείας επέκτασης των δραστηριοτήτων ήταν η επίτευξη υψηλών λειτουργικών επιδόσεων το Α' Εξάμηνο του 2006. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε Euro 318,1εκ. το Α' Εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 41,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου οδήγησε στην αύξηση της αποδοτικότητας του μέσου Ενεργητικού σε 1,39% και στην περαιτέρω ενίσχυση της αποδοτικότητας των μέσων Ιδίων Κεφαλαίων σε 23,7%. Τα οικονομικά αποτελέσματα του Α' Εξαμήνου επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος για καθαρή κερδοφορία άνω των Euro615εκ. για το σύνολο του 2006 είναι επιτεύξιμος. Η ταχεία ανάπτυξη των εργασιών στην Τραπεζική Ιδιωτών Πελατών, την Τραπεζική Επιχειρήσεων, τη Διαχείριση Περιουσίας και τις Κεφαλαιαγορές εντός και εκτός Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα το Σύνολο του Ενεργητικού του Ομίλου να αυξηθεί κατά 22,6% και να διαμορφωθεί σε Euro47,8δισ. το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους.
- Χορηγήσεις και Κεφάλαια υπό Διαχείριση: Παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, η επέκταση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της Τράπεζας προς ιδιώτες και επιχειρήσεις συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς το Α' Εξάμηνο του 2006. Πιο συγκεκριμένα, οι Συνολικές Χορηγήσεις σε ενοποιημένο επίπεδο παρουσίασαν αύξηση κατά 24,5% και διαμορφώθηκαν σε Euro30,4δισ., με τα Δάνεια προς Νοικοκυριά (καταναλωτικά και στεγαστικά) να ενισχύονται σημαντικά κατά 27,8% σε Euro14,6δισ. και τις Χορηγήσεις προς Επιχειρήσεις να καταγράφουν και αυτές δυναμική αύξηση κατά 21,7% σε Euro15,9δισ. Εντυπωσιακή ήταν και η επέκταση του χαρτοφυλακίου στη Νέα Ευρώπη, με τα υπόλοιπα χορηγήσεων να αυξάνονται κατά 85% σε ετήσια βάση σε Euro2,3δισ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες χορηγήσεις εκτός Ελλάδας ανήλθαν σε Euro428εκ. το Β' Τρίμηνο 2006, ποσό διπλάσιο του Α' Τριμήνου 2006.
Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων με τον δείκτη των μη εξυπηρετουμένων δανείων να διαμορφώνεται σε 3% και τις συσσωρευμένες προβλέψεις να καλύπτουν το 90,1% των επισφαλών απαιτήσεων, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην ελληνική αγορά. Η αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις σε 1,22% των ενήμερων χορηγήσεων, από 1,36% το Α' Εξάμηνο του 2005.
Σημαντικά ήταν και τα αποτελέσματα στον τομέα της διαχείρισης περιουσίας με τα Συνολικά υπό διαχείριση Κεφάλαια των Πελατών να αυξάνονται κατά 22,9% και να διαμορφώνονται σε Euro39,5δισ. Ειδικότερα, οι Συνολικές Καταθέσεις ανήλθαν σε Euro21,4δισ., παρουσιάζοντας σημαντική ενίσχυση κατά 21,6%, ενώ τα υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια αυξήθηκαν και αυτά κατά 15,4% σε Euro6,8δισ. Ιδιαίτερη επιτυχία σημειώθηκε επίσης τόσο στη διαχείριση κεφαλαίων του Private Banking, με τα υπόλοιπα να έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 14,3% σε Euro6,8δισ. όσο και στις ασφαλιστικές εργασίες, με τα κεφάλαια πελατών να αυξάνουν κατά 75,3% σε Euro838εκ. σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο.

- Πηγές Εσόδων:
Η ηγετική θέση και η περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Eurobank στην Τραπεζική Ιδιωτών Πελατών και Επιχειρήσεων, στη Διαχείριση Περιουσίας (Asset Management, Private Banking και Ασφαλιστικές Εργασίες) καθώς και στον ευρύτερο χώρο των Κεφαλαιαγορών (Χρηματιστηριακές Εργασίες, Επενδυτική Τραπεζική και Διαχείριση Διαθεσίμων) οδήγησαν στην αύξηση των Συνολικών Εσόδων του Ομίλου κατά 23% σε Euro1,1δισ. το Α' Εξάμηνο του 2006. Τα έσοδα από τη Νέα Ευρώπη αποτελούν πλέον το 12,8% των συνολικών εσόδων του Ομίλου, έναντι 10,5% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η δυναμική επέκταση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων είχε ως αποτέλεσμα τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους να σημειώσουν σημαντική αύξηση κατά 20,4% και να διαμορφωθούν σε Euro758εκ. Ειδικότερα, στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε Euro387εκ., έναντι Euro371εκ. το πρώτο τρίμηνο, ενισχυμένα κατά 4,3%. Ταυτόχρονα το καθαρό περιθώριο επιτοκίου διατηρήθηκε στο 3,3%, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην αγορά.
Με αιχμή την ισχυρή ενίσχυση των εσόδων που σχετίζονται με τις κεφαλαιαγορές και τη διαχείριση κεφαλαίων, τα Συνολικά Καθαρά Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες αυξήθηκαν κατά 19,4% σε Euro250εκ. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα προμηθειών από τραπεζικές εργασίες ενισχύθηκαν κατά 23,1% σε Euro220,1εκ. Ιδιαίτερα, τα έσοδα προμηθειών από τις κεφαλαιαγορές ενισχύθηκαν δυναμικά κατά 133%, από Euro26,6εκ. σε Euro62εκ το Α' Εξάμηνο του 2006 και τα έσοδα από τα αμοιβαία κεφάλαια και τη διαχείριση περιουσίας αυξήθηκαν κατά 18%, από Euro65,7εκ. σε Euro77,5εκ. Επιπρόσθετα, τα έσοδα προμηθειών από ασφαλιστικές εργασίες ανήλθαν σε Euro19,4εκ., παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 21,3%. Συνολικά τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες μαζί, δηλαδή τα Οργανικά Έσοδα παρουσίασαν άνοδο κατά 20,1% σε Euro1δισ. στα τέλη Ιουνίου 2006, συνεισφέροντας πάνω από 92% στα Συνολικά Έσοδα της Eurobank.
Παράλληλα, τα Έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις, τίτλους και λοιπές υπηρεσίες κινήθηκαν και αυτά αυξητικά και διαμορφώθηκαν συνολικά σε Euro83,9εκ, έναντι Euro48,7εκ το Α' Εξάμηνο του 2005. Ειδικότερα, τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις ανήλθαν σε Euro56,7εκ., έναντι Euro40,8εκ. την περσινή περίοδο.

- Εξέλιξη Δαπανών και Αποτελεσματικότητας:
Παράλληλα με την σημαντική ενίσχυση των εσόδων του Ομίλου, αξιοσημείωτη ήταν και η βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Κόστους προς Έσοδα για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα μειώθηκε κάτω από 40% σε 39,8%, από 43,8% το Α' Εξάμηνο 2005, ενώ περιλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων στη Νέα Ευρώπη διαμορφώθηκε σε 46,1%, από 47,4% πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς επιτυγχάνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τράπεζα επεκτείνει την παρουσία της σε νέες αγορές (Πολωνία) και διευρύνει τα δίκτυά της τόσο στη Νέα Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Το Α' Εξάμηνο του 2006, οι Συνολικές Λειτουργικές Δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8,8% σε Euro378,9εκ, ενώ σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκαν σε Euro477,6εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 13,8% σε συγκρίσιμη βάση.

- Αποδοτικότητα και Κεφαλαιακή Επάρκεια:
Το Α' Εξάμηνο 2006 η αποδοτικότητα του μέσου Ενεργητικού (μετά από φόρους) ανήλθε σε 1,39%, από 1,26% το Α' Εξάμηνο 2005, ενώ η αποδοτικότητα των μέσων Ιδίων Κεφαλαίων (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε 23,7%, από 21,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Παράλληλα, η κεφαλαιακή δομή της Eurobank παραμένει ισχυρή με τον δείκτη Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφώνεται σε 12,6%, και τον δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης Tier Ι να ανέρχεται σε 10,3% στα τέλη Ιουνίου 2006. Την ίδια περίοδο τα Εποπτικά Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε ευρώ 3,7δισ.

- Εξελίξεις στη Νέα Ευρώπη:
Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίστηκε η επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Νέα Ευρώπη κατά το Α' Εξάμηνο του 2006. Στη Ρουμανία, παράλληλα με την ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων της Banc Post, δημιουργήθηκαν 20 μονάδες εξυπηρέτησης επιχειρηματικών πελατών για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα αποφασίστηκε η επιτάχυνση της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων, έτσι ώστε στα τέλη του 2006 ο συνολικός αριθμός να ανέρχεται σε 210. Σε λειτουργικό επίπεδο, σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι χορηγήσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις κατά το Α' Εξάμηνο 2006. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς η ανάπτυξη των εργασιών Leasing με την παροχή νέων προϊόντων σε εταιρικούς πελάτες, ενώ στο χώρο των κεφαλαιαγορών EFG Eurobank Securities είναι ήδη ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρίες.
Στη Βουλγαρία συνεχίστηκε η αναδιάρθρωση και βελτιστοποίηση του δικτύου καταστημάτων, το οποίο στα τέλη της χρονιάς αναμένεται να ανέλθει σε 150. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθησε των πιστωτικών καρτών Amex, Visa και Euroline. Η Postbank συνεχίζει να αναπτύσσεται, κερδίζοντας μερίδια αγοράς σε όλους τους τομείς σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από περιοριστικά μέτρα από την Κεντρική Τράπεζα.
Στη Σερβία, η NSB ξεκίνησε με επιτυχία τη διάθεση καταθετικών προϊόντων Eurobank και προϊόντων Τραπεζικής Ιδιωτών. Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης που υπερβαίνουν αυτούς της αγοράς σημειώθηκαν τόσο στην Τραπεζική Ιδιωτών όσο και στις καταθέσεις, με αποτέλεσμα την σημαντική ενίσχυση των μεριδίων αγοράς. Η διαδικασία για την πλήρη ενοποίηση των δυο τραπεζών στη Σερβία είναι υπό εξέλιξη, με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής τράπεζας στη Σερβική αγορά με ευρεία γεωγραφική κάλυψη δικτύου το οποίο θα ανέρχεται σε 100 καταστήματα. Στην Πολωνία η Polbank EFG αριθμεί ήδη 28 καταστήματα, ενώ η τράπεζα έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και την παροχή καινοτόμων προϊόντων κερδίζοντας την προτίμηση και την εμπιστοσύνη των πελατών.
Στην Τουρκία η EFG Istanbul Securities συνεχίζει να κερδίζει μερίδια αγοράς και να συνεισφέρει θετικά στα έσοδα προμηθειών και την κερδοφορία του Ομίλου, ενώ η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Tekfenbank αναμένεται να έχει περαιτέρω θετικές επιπτώσεις στη δραστηριοποίηση της Eurobank στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, η συμφωνία εξαγοράς του 99,34% του μετοχικού κεφαλαίου της Universal Bank στην Ουκρανία, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, αποτελεί απόφαση στρατηγικής σημασίας. Οι δραστηριότητές της Universal Bank επικεντρώνονται στην δυτική Ουκρανία και το Κίεβο. Το δίκτυο καταστημάτων ανέρχεται σε 32 και το προσωπικό αριθμεί περίπου 480 άτομα. Η Universal Bank χρησιμοποιεί ποικίλα δίκτυα διανομής και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής, ασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα, χρηματιστηριακές υπηρεσίες, factoring και θεματοφυλακής σε θεσμικούς επενδυτές.
Η Ουκρανία αναμένεται να παρουσιάσει μεσοπρόθεσμα υψηλούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και συνεπώς η αγορά της Universal Bank εξασφαλίζει στη Eurobank την είσοδό της σε μια ελκυστική αγορά. Η αγορά της Universal Bank στην Ουκρανία ακολουθεί την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων στην Πολωνία και την αγορά της Tekfenbank στην Τουρκία και είναι συνεπής προς την ανακοινωθείσα στρατηγική του Ομίλου Eurobank για επέκταση των δραστηριοτήτων του στις πιο σημαντικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επισημαίνεται ότι τα Συνοπτικά Στοιχεία και Πληροφορίες για το Α' εξάμηνο του 2006, θα δημοσιευθούν στον τύπο την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων