Αποτελέσματα Ετους 2005

Ο λογαριασμός των αποτελεσμάτων χρήσης 2005 της Γενικής Τράπεζας παρουσιάζει σαφή βελτίωση σχετικά με το προηγούμενο έτος:
- Αύξηση των καθαρών εσόδων από λειτουργικές δραστηριότητες κατά 9,45%.
- Ελαφρά μείωση των γενικών εξόδων παρά τις σημαντικές επενδύσεις
- Αύξηση των μικτών εσόδων εκμετάλλευσης κατά εννέα φορές σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του προηγουμένου έτους, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 20,50 Εκατομμύρια Ευρώ, το έτος 2005.
- Σημαντική βελτίωση του Δείκτη Κόστους προς έσοδα, ο οποίος από 98,6% μειώθηκε σε 88,2%.

Την ίδια χρονική περίοδο, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των επισφαλών απαιτήσεων, κάτι που οδήγησε στην εγγραφή 37,8 Εκατομμυρίων Ευρώ στις προβλέψεις για το οικονομικό έτος 2005. Συνολικά, σε διάστημα δύο ετών, το κόστος για την αντιμετώπιση των επισφαλειών αυξήθηκε σε 140 Εκατομμύρια Ευρώ. Ως αποτέλεσμα της προσπάθειας εξυγίανσης, η Γενική Τράπεζα εμφάνισε ζημιές που ανέρχονται σε 16 Εκατομμύρια Ευρώ έναντι ζημιών 77,9 Εκατομμυρίων Ευρώ το 2004 και οι ενοποιημένοι λογαριασμοί του Ομίλου εμφανίζουν αρνητικά καθαρά αποτελέσματα της τάξεως των 14,1 Εκατομμυρίων Ευρώ. Το σύνολο των καταθέσεων των πελατών (εξαιρουμένων repos) ανέρχεται σε 2,4 Δισεκατομμύρια Ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2005, έναντι 2 Δισεκατομμυρίων Ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2004. Η μεγάλη αυτή αύξηση κατά 20% οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μετατροπή των repos σε προθεσμιακές καταθέσεις, λόγω του ότι τα repos έχασαν μέρος της ελκυστικότητάς τους εξ αιτίας των φορολογικών ρυθμίσεων που τέθηκαν σε ισχύ το 2005. Το σύνολο των πιστώσεων που χορηγήθηκαν προς τους πελάτες, καθαρό από προβλέψεις, καταγράφει ελαφρά αύξηση 6,2% και ανέρχεται σε 2,6 Δισεκατομμύρια Ευρώ. Παρατηρείται αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων των πελατών λιανικής ,η οποία όμως αντισταθμίζεται από τη μείωση των αντίστοιχων επισφαλών απαιτήσεων των εταιρικών πελατών, ως αποτέλεσμα της νέας πολιτικής διαχείρισης κινδύνων, που εφαρμόζει η Τράπεζα. Οι ανωτέρω εξελίξεις απεικονίζουν ότι η ανάπτυξη των εργασιών συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς, παρά την αναδιοργάνωση και τις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας.

Συνοπτικά, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2005, η Geniki Bank πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις και συγκεκριμένα:

  • Δημιούργησε εμπορικό δίκτυο αποτελούμενο από δύο κέντρα Διαχείρισης Μεγάλων Πελατών, 3 Εμπορικές Περιφέρειες και 12 Καταστημάτα/Κέντρα καθένα εκ των οποίων διαχειρίζεται τοπικό δίκτυο παρακείμενων υποκαταστημάτων.
  • Πραγματοποίησε επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 14 Εκατομμύρια Ευρώ οι οποίες μεταφράζονται κυρίως στα ακόλουθα:

- Ίδρυση 12 νέων υποκαταστημάτων.
- Ανακαίνιση του μεγαλύτερου αριθμού παλαιών υποκαταστημάτων με την εφαρμογή της νέας εταιρικής ταυτότητας και βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί το 2006.
- Ενίσχυση των κεντρικών λειτουργιών, κυρίως σε ό,τι αφορά την διαχείριση κινδύνων, τον έλεγχο των δραστηριοτήτων και το μάρκετινγκ.
- Υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της πληροφορικής, ύψους 9 Εκατομμυρίων Ευρώ.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν νέα, καινοτόμα για την αγορά προϊόντα, τα οποία έτυχαν θερμής υποδοχής από τους πελάτες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια για την αγορά κατοικίας (244 Εκατομμύρια Ευρώ χορηγηθέντων δανείων έναντι 137 Εκατομμυρίων Ευρώ τα οποία χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους), τις επενδύσεις (+20% έσοδα) και τα προϊόντα που αφορούν παροχή υπηρεσιών (10.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια Aneta, τα οποία υπερέβησαν τους αναμενόμενους στόχους). Μετά την αύξηση των κεφαλαίων κατά 90 Εκατομμύρια Ευρώ το 2004, πραγματοποιήθηκε νέα ενίσχυση τους το 2005 κατά 100 Εκατομμύρια Ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει η τράπεζα τα μέσα για να αναπτυχθεί, διασφαλίζοντας παράλληλα συντελεστή φερεγγυότητας που ορίζεται στα τέλη του 2005 σε 10,36% για την Τράπεζα και 10,77% για τον Όμιλό της. Σήμερα πλέον η τράπεζα λειτουργεί αποδοτικά και αποτελεσματικά, κάτι που της επιτρέπει να έχει μία δημιουργική και δυναμική παρουσία απέναντι στον ανταγωνισμό και να συνεχίσει την βελτίωση των αποτελεσμάτων της.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων