Οικονομικά αποτελέσματα

Η ΑΣΠΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί:

"Σημαντική αύξηση της λειτουργικής της κερδοφορίας κατά 102%, σε ενοποιημένη βάση, πραγματοποίησε η ASPIS BANK κατά την χρήση 2004, γεγονός το οποίο υποδηλώνει την επιτυχή συνέχιση του αναπτυξιακού προγράμματος που εφαρμόζει η Διοίκηση της Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα ανήλθαν σε ?4,61 εκατ. έναντι ?2,29 εκατ. το 2003. Η κερδοφορία αυτή προήλθε από καθαρά τραπεζικές δραστηριότητες και δεν περιλαμβάνει έκτακτα αποτελέσματα που είχαν ενισχύσει την κερδοφορία της Τράπεζας το 2003, ενισχύοντας την πεποίθηση της Διοίκησης για συνεχιζόμενη αυξητική πορεία των μεγεθών της Τράπεζας κατά τα αμέσως επόμενα έτη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 2004

Κατά το 2004 η ASPIS BANK ολοκλήρωσε σειρά ενεργειών οι οποίες θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυσή της στο άμεσο μέλλον. Οι σημαντικότερες εξ αυτών συνοψίζονται στις ακόλουθες:

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2004 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών Μετόχων η οποία ανήλθε στο ποσό των ?36.485.001, ενισχύοντας ουσιαστικά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και στηρίζοντας την απρόσκοπτη επέκταση των εργασιών της στο άμεσο μέλλον.

· Συγχώνευση ΑΣΠΙΣ Α.Ε.Δ.Α.Κ. και ABN AMRO Α.Ε.Δ.Α.Κ.
Τον Δεκέμβριο 2004 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των εταιρειών ΑΣΠΙΣ Α.Ε.Δ.Α.Κ. και ABN AMRO Α.Ε.Δ.Α.Κ.. Η νέα εταιρεία φέρει την επωνυμία ASPIS INTERNATIONAL Α.Ε.Δ.Α.Κ. και διαχειρίζεται πλέον 10 Αμοιβαία Κεφάλαια. Στόχος της νέας εταιρείας είναι να διατεθούν στο Επενδυτικό Κοινό προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, που θα συνδυάζουν την γνώση και εμπειρία της Ελληνικής Αγοράς που διαθέτει η ASPIS BANK, με τις διεθνείς δυνατότητες και το ευρύ φάσμα προϊόντων της ABN AMRO. Το 2005 η Εταιρεία θα επεκτείνει τις εργασίες της με στόχο την παροχή υπηρεσιών που θα καλύπτουν τον ευρύτερο τομέα του Asset Management συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης ιδιωτικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Ενίσχυση του Δικτύου Καταστημάτων
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος επέκτασης του δικτύου της με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας της πανελλαδικά, κατά το 2004 η ASPIS BANK ξεκίνησε πρόγραμμα μεταφοράς Καταστημάτων της με στόχο την αρτιότερη κατανομή του δικτύου της. Επιπλέον προέβη στο άνοιγμα ενός νέου υποκαταστήματος στην Κοζάνη.

Βασικά Μεγέθη & Αποτελέσματα 2004
Η πορεία των βασικών μεγεθών της ASPIS BANK και των θυγατρικών της Εταιρειών συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία:
¨ Αύξηση του λειτουργικού αποτελέσματος κατά 102% (ευρώ 4,61 εκατ. έναντι ευρώ 2,29 εκατ. το 2003),
¨ Αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 5,5% (ευρώ 46,18 εκατ. έναντι ευρώ 43,76 εκατ. το 2003),
¨ Αύξηση των κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις κατά 62,8% (ευρώ 5,24 εκατ. έναντι ευρώ 3,22 εκατ. το 2003),
¨ Αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 33,6% (ευρώ 23,60 εκατ. έναντι ευρώ 17,67 εκατ. το 2003),
¨ Αύξηση του συνόλου καθαρών εσόδων κατά 17%,
¨ Αύξηση των χρηματοδοτήσεων κατά 16%,
¨ Αύξηση των καταθέσεων & repos κατά 5%.

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΓΕΘΗ ASPIS BANK
Διάρθρωση Ενεργητικού - Χρηματοδοτήσεις
Η ρευστότητα της Τράπεζας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και την 31/12/2004 με το σύνολο των ρευστών στοιχείων ενεργητικού (liquid assets) να αποτελεί το 25% του ενεργητικού. Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες το 2004 αποτελούσαν το 62,3% του ενεργητικού, αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με το 2003 και διαμορφώθηκαν σε ευρώ 1,19 δις . Η συμμετοχή των επιχειρηματικών και λοιπών δανείων στο συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο ανήλθε το 2004 σε 47% έναντι 45% το 2003, και των δανείων προς νοικοκυριά (στεγαστική & καταναλωτική πίστη) σε 53% έναντι 55% το 2003. Το υπόλοιπο των απαιτήσεων από χρηματοδοτικές μισθώσεις αυξήθηκε κατά 25% και διαμορφώθηκε σε ευρώ 90,6 εκατ. .

Ποιότητα Χαρτοφυλακίου
Η Τράπεζα εφαρμόζει σύγχρονα συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου και από συστάσεώς της δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων της παράλληλα με την ποσοτική αύξηση των μεγεθών της. Ως εκ τούτου, ο δείκτης κάλυψης των μη εκτοκιζόμενων χορηγήσεων ανήλθε στο 79%, και οι προβλέψεις ανήλθαν στο 2,1% των χορηγηθέντων δανείων. Οι μη εκτοκιζόμενες χορηγήσεις ως ποσοστό επί των δανείων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2003 και διαμορφώθηκαν σε 2,66%.

Καταθέσεις & Κεφάλαια υπό Διαχείριση
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Ομίλου (Καταθέσεις, Επενδυτικά Προϊόντα, Repos και Αμοιβαία Κεφάλαια) ανήλθαν σε ευρώ 1,8 δις με το σύνολο των καταθέσεων & repos να έχει αυξηθεί κατά 5% σε παρόμοια με πέρυσι επίπεδα, και να ανέρχεται σε ευρώ 1,56 δις έναντι ευρώ 1,49 δις το 2003. Το σύνολο των ενοποιημένων ιδίων κεφαλαίων, διαμορφώθηκε σε ευρώ 120,55 εκατ..

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ASPIS BANK
Η λειτουργική κερδοφορία της ASPIS BANK και των θυγατρικών της ενισχύθηκε κατά 102% σε σχέση με το 2003, και ανήλθε σε ευρώ 4,61 εκατ.. Καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του λειτουργικού αποτελέσματος έπαιξε η αύξηση των οργανικών εσόδων.
Αναλυτικότερα, το σύνολο των ενοποιημένων καθαρών εσόδων αυξήθηκε κατά 17% και διαμορφώθηκε σε ευρώ 77,35 εκατ. έναντι ευρώ 66,14 εκατ. το 2003. Στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων συνέβαλλε σημαντικά η αύξηση τόσο των καθαρών εσόδων από προμήθειες όσο και των κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις. Σημαντικό επίσης παραμένει το ό,τι οι επαναλαμβανόμενες πηγές καθαρών εσόδων (προμήθειες και τόκοι) αποτελούν το 90% των ενοποιημένων καθαρών εσόδων.
Οι καθαρές προμήθειες ενισχύθηκαν και αποτέλεσαν και το 2004 σημαντική πηγή εσόδων, όπως υποδηλώνει η αύξησή τους ως ποσοστού επί των καθαρών εσόδων σε 30,5% έναντι 26,7% το 2003. Σε απόλυτο μέγεθος, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 33,6% και ανήλθαν σε ευρώ 23,6 εκατ. έναντι ευρώ 17,7 εκατ. το 2003. Η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των προμηθειών λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής. Επιπλέον, αυξήθηκαν σημαντικά - κατά 62,8%- και τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και διαμορφώθηκαν σε ευρώ 5,24 εκατ έναντι ευρώ 3,22 εκατ.. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε έσοδα προερχόμενα από την τιτλοποίηση απαιτήσεων. Η δεδομένη εισροή υποκαθιστά εν μέρει την απώλεια των εσόδων από τόκους των τιτλοποιημένων δανείων.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
'Αμεση προτεραιότητα της Διοίκησης της ASPIS BANK παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας της Τράπεζας. Η ενίσχυση αυτή θα προέλθει από την επέκταση της Τράπεζας τόσο σε νέους τομείς όπως το Asset Management αλλά και σε τομείς που έχει ήδη παρουσία, όπως η Καταναλωτική Πίστη και η χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παράλληλα, η Τράπεζα θα επιδιώξει να διατηρήσει και να βελτιώσει τη θέση της στον τομέα της Στεγαστικής Πίστης όπου διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα μετά την 12ετή παρουσία στην αγορά αυτή. Επιπλέον, θα συνεχίσει την επέκταση του Δικτύου Καταστημάτων της, την συνεχή δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, την ενίσχυση των σταυροειδών πωλήσεων, και τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων μέσω την επένδυσης σε νέες τεχνολογίες και της βέλτιστης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της.»


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων