Φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη

Η Γενική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το ΧΑ γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

Μετά την απόκτηση από την Societe Generale του 50,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής, τον Μάρτιο του 2004, ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη:

Πιο συγκεκριμένα:

  • Δύο νέα καταστήματα άνοιξαν το 2004 και το δίκτυο της Τράπεζας στο τέλος του έτους αριθμεί 113 καταστήματα.
  • Ο λειτουργικός ανασχεδιασμός και η διοικητική αναδιάρθρωση της Τράπεζας βρίσκεται σε εξέλιξη και η Τράπεζα επικεντρώθηκε στις κύριες επιχειρηματικές της δραστηριότητες με την πώληση ή παύση των εργασιών ζημιογόνων εταιρειών της και την ενσωμάτωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της SG Hellas στην GENIKI Bank.
  • Σημαντικές προσπάθειες έγιναν με σκοπό την βελτίωση των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων και πληροφοριακών συστημάτων (νέα συστήματα αξιολόγησης των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις, λειτουργία συστήματος back up, αναβάθμιση αρκετών συστημάτων, του δικτύου επικοινωνιών κλπ).

Οι προοπτικές για τα επόμενα έτη επικεντρώνονται στις προσπάθειες ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των ιδιωτών πελατών καθώς και των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, μέσα από ένα σύστημα πλήρους αναδιοργάνωσης των δικτύων πωλήσεων:
Ίδρυση τριών Εμπορικών περιφερειών και 12 Καταστημάτων Κέντρων στα οποία υπάγονται τα καταστήματα της Τράπεζας ανά ομάδες για την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και δημιουργία Κέντρου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕ), με παρουσία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με ειδικές προδιαγραφές και δυνατότητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των Μεγάλων επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως η Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου της με το άνοιγμα 40 περίπου νέων καταστημάτων τα επόμενα δύο έτη, στις πιο σημαντικές βιομηχανικές, εμπορικές και αστικές περιοχές της χώρας.

Η αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων σε ξένο νόμισμα της Γενικής αναβαθμίστηκε σταδιακά από την MOODY'S από Baa3 σε Aa3 στις 12 Ιανουαρίου του 2005, αντικατοπτρίζοντας την νέα δυναμική της Geniki Bank. Η αξιολόγηση αυτή είναι η καλύτερη αξιολόγηση για Ελληνική Τράπεζα.

Ο Όμιλος της Société Générale, του οποίου η πρόθεση είναι η συνεισφορά στην ανάπτυξη της νέας θυγατρικής του, είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα τους επόμενους μήνες.

Οι συνολικές καταθέσεις πελατών (συμπεριλαμβανομένων και των Repos) ανήλθαν σε ευρώ 2.688 εκατ. στο τέλος του 2004 έναντι ευρώ 2.642 εκατ. στο τέλος του 2003, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες προς την Τράπεζα.

Οι καθαρές χορηγήσεις της τράπεζας προς τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων και των ομολογιακών δανείων, ανήλθαν περίπου στο επίπεδο των ευρώ 2.488 εκατ.(μετά από μείωση των προβλέψεων ) στο τέλος του 2004 έναντι ευρώ 2.399 εκατ. στο τέλος του 2003 παρουσιάζοντας αύξηση 3,7%.

Η Γενική Τράπεζα παρουσίασε ζημία το 2004 ύψους ευρώ 156,5 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 7,7 εκατ. στο τέλος του 2003.

Τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε ευρώ 1,3 εκατ. το έτος 2004, έναντι κερδών ευρώ 31,6 εκατ. το 2003, και τα καθαρά κέρδη της Geniki Bank για το 2004 παρουσιάζουν μείωση στο τέλος του 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2003, της τάξεως των ευρώ 164,2 εκατ.

Η κύρια αιτία για τη μείωση του καθαρού αποτελέσματος ήταν η δημιουργία σημαντικών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, αποζημιώσεις για αποχωρήσεις προσωπικού και άλλους λειτουργικούς κινδύνους. Το συνολικό ύψος των αποσβέσεων διαμορφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2004 στα ευρώ 160 εκατ., έναντι ευρώ 24,3 εκατ. το 2003 και αναλύεται ως εξής:

  • Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ευρώ 123 εκατ.
  • Αποζημιώσεις προσωπικού (σύμφωνα με το IAS 19) ευρώ 21 εκατ.
  • Λοιποί λειτουργικοί κίνδυνοι και έξοδα ευρώ 16 εκατ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

- προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ευρώ 11 εκατ.
- έξοδα προηγούμενων χρήσεων ευρώ 4 εκατ. και
- πρόωρες αποσβέσεις παγίων ευρώ 1 εκατ.

Ενοποιημένα Μεγέθη

Τα μεγέθη του ομίλου όπως αυτά αποτυπώνονται στις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις του 2004, εμφανίζουν ζημία ύψους ευρώ 160,6 εκατ., έναντι κερδών ευρώ 9,7 εκατ. στις 31.12.2003.

Το συνολικό Ενεργητικό του Ομίλου, σε ενοποιημένη βάση, τον Δεκέμβριο του 2004 διαμορφώθηκε στα ευρώ 3.480 εκατ. εμφανίζοντας αύξηση ύψους 1,28%, σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2003.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων