Εξελίξεις στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου - Μάιος 2004

Ακολουθώντας τις εξελίξεις στις Η.Π.Α οι τιμές των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές κατέγραψαν απώλειες το Μάιο, ιδιαίτερα το πρώτο δεκαπενθήμερο, ενώ τον υπόλοιπο μήνα κατάφεραν να ανακάμψουν, εξαλείφοντας έτσι ένα μέρος των απωλειών αυτών. Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σχετικά με την αγορά εργασίας των Η.Π.Α, αλλά και η δήλωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση της FED στις 4 Μαίου, επηρέασαν αρχικά αρνητικά τις αγορές των ομολόγων. Ειδικότερα, παρόλο που η FED διατήρησε για ακόμη μια φορά το βασικό επιτόκιο στο 1%, επισήμανε ότι οι αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης έχουν δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια μελλοντική σταδιακή και ήπια αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, στη συνέχεια του μήνα το κλίμα αντιστράφηκε και οι τιμές ανέκαμψαν, περιορίζοντας μερικώς τις απώλειες που είχαν στην αρχή καταγράψει καθώς οι επενδυτές στράφηκαν προς τα ασφαλή ομόλογα. Βασικοί παράγοντες για την εξέλιξη αυτή ήταν η αναζωπύρωση του φόβου για θέματα ασφάλειας, αλλά και η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου με τις επιπτώσεις της στην οικονομική ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων (η τιμή του έφτασε τα $41,55 το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 και πλέον ετών).

Οι τιμές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διαπραγματεύονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) κατέγραψαν απώλειες και το Μάιο, ακολουθώντας τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι τιμές των ομολόγων αναφοράς (benchmark bonds) μειώθηκαν από 19 έως 71 μονάδες βάσης (bps). Ειδικότερα, η τιμή του 20ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς (λήξεως 22.10.2022) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση καθώς έκλεισε στις 110,48 (με απόδοση 5,01%) στα τέλη Μαίου, από 111,19 (4,96%) στα τέλη Απριλίου. Επιπλέον, η τιμή του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στις 100,00 (με απόδοση 4,49%) στις 28 Μαίου από 100,52 (4,43%) στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν σε όλες τις διάρκεια, ενώ παράλληλα μειώθηκε οριακά η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων. Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 7 bps σημείωσαν οι αποδόσεις των τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας (5 έως 7έτη), ενώ οι αποδόσεις των τίτλων 3ετούς διάρκειας αυξήθηκαν κατά 6 bps σε 3,06% και των τίτλων 20ετούς διάρκειας κατά 5 bps σε 5,01%. Επιπλέον, η μέση διαφορά απόδοσης (yield spread) μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου μειώθηκε σε 22 bps το Μάιο, από 23 bps που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο.

Το Μάιο η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε σε 61,83 δισ. ευρώ, από 59,98 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και 56,21 δισ. ευρώ το Μάιο 2003. Όπως και τον Απρίλιο, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε ομολογιακούς τίτλους μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας (7 έως 15 έτη), οι οποίοι απορρόφησαν το 60% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Μεταξύ των ομολόγων, το 10ετές ομόλογο αναφοράς σημείωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 20,46 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια, δεύτερο σε δραστηριότητα ακολούθησε το 10ετές ομόλογο λήξεως 20.5.2012, με συναλλαγές αξίας 4,86 δισ. ευρώ. Από τις 11.016 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ κατά τη διάρκεια του μήνα, 51,13% ήταν εντολές "αγοράς" και 48,87% ήταν εντολές "πώλησης" τίτλων καθώς οι χαμηλές τιμές ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές για τους επενδυτές.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων